Η Θάσος γίνεται το πρώτο Geek Island και «επιτίθεται» στον ψηφιακό αναλφαβητισμό

Στις 3,4 και 5 Μαρτίου 2017 σε συνεργασία με τον δήμο Θάσου και υπό την αιγίδα του ΝΠΔΔ ΔΗΜΑΡΩΓΟΣ γίνεται η πρώτη... ενημερωτική τεχνολογική απόβαση στο νησί, όπου θα πραγματοποιηθούν δωρεάν εργαστήρια τεχνολογίας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες

Η Θάσος γίνεται το πρώτο Geek Island και μια εθελοντική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον τον δήμο Θάσου και το ΝΠΔΔ ΔΗΜΑΡΩΓΟΣ, διοργανώνει δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο την εκμάθηση ψηφιακών δεξιοτήτων σε μικρούς και μεγάλους και την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες.

Ποια είναι, όμως, αυτή η ομάδα εθελοντών και τι ακριβώς κάνει; To Geek Islands μάς συστήνεται και παραθέτει τους στόχους και τις πρακτικές του.

Τι κάνει η ομάδα

To Geek Islands είναι μία εθελοντική πρωτοβουλία, με έδρα την Αθήνα, η οποία γεφυρώνει το ψηφιακό χάσμα με δύο τρόπους:

  1. Ταξιδεύουμε σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και υλοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες.
  2. Δημιουργούμε μία διαδικτυακή πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης, η οποία θα προσφέρει εξ αποστάσεως μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων.

Προσφέροντας ευκαιρίες για την εκμάθηση τεχνολογικών δεξιοτήτων σε οποιονδήποτε/οποιαδήποτε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, σκοπός μας είναι να επιτύχουμε ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογική εκπαίδευση ανεξαρτήτως γεωγραφικών περιορισμών. Παράλληλα, στοχεύουμε στην αναζωογόνηση δυσπρόσιτων ελληνικών περιοχών και την ανάδειξη τους ως κοιτίδων δημιουργικότητας και καινοτομίας.

Γιατί;

Η Ελλάδα κατατάσσεται πολύ χαμηλά σε επίπεδα ψηφιακού αλφαβητισμού, ενώ αντιθέτως στο άμεσο μέλλον το 90% των θέσεων εργασίας θα απαιτεί ανεπτυγμένες ψηφιακές δεξιότητες. Παράλληλα, η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε ποσοστά ανεργίας, την στιγμή που ολοένα και αυξάνονται οι θέσεις εργασίας στον κλάδο της τεχνολογίας.

Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα νησιά της χώρας μας, με την πάροδο της τουριστικής σεζόν, αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων τους και οι κάτοικοι, ιδίως οι νέοι, έχουν περιορισμένες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές, μας οδήγησαν στην απόφαση να στηρίξουμε τα ελληνικά νησιά με εργαστήρια τεχνολογίας για όλες τις ηλικίες.

Η ομάδα

Η ομάδα του Geek Islands αριθμεί 14 εθελοντικά μέλη με εμπειρία στον χώρο της τεχνολογίας σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο και έχει διακριθεί με το βραβείο Angelopoulos Fellowship. Ιδρυτικά μέλη της ομάδας είναι οι Μαρία Δερμεντζή, Κατερίνα Λιόντου, Φρόσω Παπαναστασίου, Αναστασία Σιάπκα και Στέλλα Τσουτσούρη.

Ο πρώτος σταθμός

Στις 3,4 και 5 Μαρτίου 2017 σε συνεργασία με τον δήμο Θάσου και υπό την αιγίδα του ΝΠΔΔ ΔΗΜΑΡΩΓΟΣ κάνουμε την πρώτη μας απόβαση στο νησί της Θάσου, όπου θα προσφέρουμε εργαστήρια τεχνολογίας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες!

Τα διαθέσιμα εργαστήρια αναφέρονται παρακάτω.

Παρασκευή 3 Μαρτίου
Παιδιά 6-8 ετών: «Ρομποτετράγωνα: Εισαγωγή στην Αλγοριθμική Σκέψη»
Παιδιά 9-12 ετών: «Το αλγοριθμικό κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού: Μαθαίνω προγραμματισμό παίζοντας»

Σάββατο 4 Μαρτίου
Έφηβοι 13-18 ετών: «Φτιάξε την δική σου ιστοσελίδα»

Την Κυριακή 5 Μαρτίου η ημέρα είναι αφιερωμένη σε ενήλικες με εργαστήρια για τη χρήση υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τραπεζικής (e-banking) καθώς και τη χρήση διαδικτυακών εργαλείων για την ενίσχυση του τουρισμού, ενώ θα διατεθεί χρόνος και για κατ’ιδίαν επίλυση αποριών.

Όλα τα εργαστήρια προσφέρονται δωρεάν και θα πραγματοποιηθούν στην Aίθουσα Eκδηλώσεων Γυμνασίου/Λυκείου Θάσου.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής

Website: www.geekislands.org
Facebook: https://www.facebook.com/geekislands/
Instagram: https://www.instagram.com/geekislands/
E-mail: [email protected]