Σφύζει από οικονομική… υγεία το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας

Τάσος Καρασαββόλγου: «Η εξοικονόμηση πόρων και η νοικοκυρεμένη διοίκηση έφεραν το Νοσοκομείο στον κατάλογο με τα νοσοκομεία που δε χρωστάνε ούτε ένα ευρώ»

Μετά  την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να βγάλει έξω από τα νοσοκομεία τις εργολαβικές εταιρίες, συνάπτοντας οι διοικήσεις ατομικές συμβάσεις με τους εργαζόμενους που δούλευαν στην καθαριότητα, στην εστίαση και στη φύλαξη, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα ως προς την εξοικονόμηση χρημάτων, όπως αναφέρει ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας Αναστάσιος Καρασαββόγλου.

«Με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων στον χώρο της εστίασης έχουμε εξοικονόμηση των 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Άρα βλέπουμε πως υπάρχουν σημαντικοί πόροι που εξοικονομούμε», υπογράμμισε ο διοικητής του Νοσοκομείου. «Από τη πλευρά μας θα εφαρμόσουμε το πλαίσιο του υπουργείου και θα δούμε τι θα γίνει και στον τομέα της φύλαξης. Εάν εφαρμοστεί το πλαίσιο μετά την αναθεώρηση του νόμου, θα γίνει ανοιχτή πρόσκληση βάσει του ΑΣΕΠ. Θα εξετάσουμε το πώς θα προχωρήσουμε για να ενημερώσουμε και τον κόσμο που ενδιαφέρεται για τις θέσεις φύλαξης. Ο αριθμός των εργαζόμενων στο ΓΝΚ θα είναι ο ίδιος, ώστε να μπορέσουν να εξοικονομηθούν πόροι χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων», δήλωσε ο ίδιος.

Εξοικονόμηση πόρων και χρηστή διοίκηση

Στον κατάλογο των νοσοκομείων, είναι πολλά αυτά που οφείλουν χρήματα, όμως υπάρχουν και άλλα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, που  δεν οφείλουν ούτε 1 ευρώ. Ένα από αυτά είναι και το Νοσοκομείο Καβάλας. «Σ΄ αυτόν τον κατάλογο», είπε ο κ. Καρασαββόγλου, «έχουμε ανακοινώσει πως το ΓΝΚ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 δεν όφειλε σε κανέναν τίποτα και μάλιστα είχε και ικανοποιητικό αποθεματικό, μέσω του οποίου μπορεί να σχεδιάσει την ανάπτυξή του. Αυτό έγινε γιατί φροντίσαμε με μια χρηστή διοίκηση να εξοικονομήσουμε πόρους.

»Άλλοι πόροι επίσης εξοικονομήθηκαν από διάφορους προμηθευτές του Νοσοκομείου Καβάλας, ξεκινώντας από τους τοπικούς προμηθευτές αρχικά και ζητώντας και από τους υπόλοιπους να συμπιέσουν τα κόστη τους. Κάπου το πετύχαμε και συνεχίζουμε με άλλες φαρμακευτικές εταιρίες, τις οποίες θα καλέσουμε για να διαπραγματευτούμε το νέο πλαίσιο της συνεργασίας προς την κατεύθυνση της συμπίεσης των τιμών.

»Προς το παρόν από τη στιγμή που ανέλαβα την διοίκηση του νοσοκομείου, πληρώσαμε 11 εκ. ευρώ που ήρθαν μετά τη συμφωνία για τη πρώτη αξιολόγηση. Τους προμηθευτές, δε, τους πληρώσαμε από το 2014 μέχρι και σήμερα. Είναι γεγονός πως μας βοήθησε το ότι έχουν εισρεύσει στα ταμεία πόροι από τον ΕΟΠΥΥ που πληρώνει τις υποχρεώσεις του κανονικά. Για να λειτουργήσει σωστά το Ίδρυμα χρειαζόμαστε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται οι μισθοί των εργαζομένων».

Στήριξη του Ογκολογικού Τμήματος και πολλές άλλες παρεμβάσεις

«Σκεφτόμαστε να υποστηρίξουμε το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Καβάλας με διάφορους τρόπους. Αγοράζουμε ιατρικά μηχανήματα, βλέπουμε τι μπορούμε να κάνουμε για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου και κάνουμε παρεμβάσεις που ανακτούν τον χαμένο ζωτικό χώρο του Ιδρύματος, που αναδεικνύουν τον κοινωνικό του χαρακτήρα, την εξωστρέφειά του και που θα αναδείξουν το ΓΝΚ τα επόμενα 10-15 χρόνια σε βασικό πυλώνα της υγειονομικής περίθαλψης στη περιοχή μας. Αυτούς τους μήνες είχαμε και πολλές οικονομικές επιβαρύνσεις του Νοσοκομείου που αφορούσαν τα ογκολογικά φάρμακα που παλαιότερα ο  ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτούσε. Τώρα έπεσαν στην πλάτη του Νοσοκομείου και τώρα εμείς τα αγοράζουμε και τα προμηθεύουμε στους πολίτες», σημειώνει ο κ. Καρασαββόγλου.