Γιάννης Μουρμούρας από Καβάλα: Επιτακτική ανάγκη να «κλείσει» σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση

Ομιλία του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σε επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες της Καβάλας μετά από πρόσκληση του προέδρου του Επιμελητηρίου

Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και Kαθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ιωάννης Α. Μουρμούρας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελου Τσατσούλη και τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017 πραγματοποίησε ομιλία σε επιχειρηματίες της Καβάλας με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις και τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας.

Ο κ. Μουρμούρας τόνισε ότι η ελληνική οικονομία ήδη έχει αρνητικά επηρεαστεί από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης καθώς το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου συρρικνώθηκε κατά 1,1% σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα η προηγούμενη χρονιά να κλείσει με οριακή πτώση (-0,05%) έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάκαμψη (0,3%).

Επιπρόσθετα, μεγάλη αύξηση της τάξεως περί το 1,5 δισ. ευρώ σημείωσαν τον περασμένο Ιανουάριο του 2017 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα φθάνοντας στο σύνολο τα 108 δισ. ευρώ, ποσοστό άνω του 45% του συνόλου των δανείων, ανατρέποντας την πτωτική τάση που είχε διαμορφωθεί τους προηγούμενους μήνες.

Επιπλέον και ιδιαιτέρα ανησυχητικό στοιχείο είναι η μείωση των καταθέσεων που σημειώθηκε τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα το σύνολο των καταθέσεων να διαμορφώνεται σε 119,8 δισ. ευρώ, που αποτελεί χαμηλό 15 ετών για το τραπεζικό σύστημα.

Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε πως θεωρεί επιτακτικά αναγκαία τη γρήγορη και επιτυχή κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς η έγκαιρη ολοκλήρωσή της θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στη συμμετοχή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων καθώς και στην άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων συμβάλλοντας στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Προς τιμήν του κ. Μουρμούρα παρατέθηκε από το Επιμελητήριο γεύμα στο ξενοδοχείο Lucy παρουσία πολλών επιχειρηματιών και οικονομικών παραγόντων του Νομού Καβάλας.

Σύντομη αναφορά Τσατσούλη στα Σχολικά Γεύματα

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, στον λόγο του, έκανε αναφορά στην υλοποίηση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» για το έτος 2016-2017, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Μέσω του crowdfunding σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.act4ereece.gr, προχωρήσαμε στη συγκέντρωση χρημάτων από ιδιώτες, επιχειρήσεις και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

»Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” υλοποιείται ταυτόχρονα στον δήμο Περάματος, στο σύνολο των σχολικών μονάδων (εννέα) και στο σύνολο των μαθητών (1.450) από τον Οκτώβριο του 2016. Ο προϋπολογισμός της παραπάνω δράσης ανέρχεται στις 600.000 ευρώ. Αντίστοιχα, το Δεκέμβριο του 2016 εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα 18 σχολικές μονάδες που στεγάζονται στο Δήμο Τρικκαίων, με 1.300 μαθητές που φοιτούν σε αυτές.

»Ακολούθησε η ένταξη άλλων εννέα σχολικών μονάδων που στεγάζονται στον δήμο Καβάλας με 1.150 μαθητές που φοιτούν σε αυτές. Ο προϋπολογισμός της δράσης που αφορά στο Πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα” για τους Δήμους Τρικκαίων και Καβάλας ανέρχεται στα 586.000 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας έδωσε και  στοιχεία από την έρευνα που έγινε για τα σχολικά γεύματα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το βιογραφικό του καθηγητή  Μουρμούρα

Είναι τακτικός Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (εκλέχθηκε ομοφώνως στη θέση αυτή το 2001σε ηλικία 36 ετών, ο νεότερος καθηγητής ΑΕΙ) με πεδία ειδίκευσης τη μακροοικονομική, τη νομισματική και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Έχει στο ενεργητικό του δεκαετή ακαδημαϊκή προϋπηρεσία σε γνωστά Βρετανικά Πανεπιστήμια. Θεωρείται ειδήμων σε θέματα που αφορούν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση στην Ευρώπη και είναι συγγραφέας τριών βιβλίων στο αντικείμενο αυτό, με τελευταίο το δίτομο έργο «Η Διπλή Κρίση Δημόσιου Χρέους-Τραπεζών» (2015). Έχει διατελέσει Υφυπουργός Οικονομικών στην τρικομματική Κυβέρνηση του 2012. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 είναι Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρώτος Μακεδόνας Υποδιοικητής στην εκατονταετή ιστορία της, με αρμοδιότητες την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, τα συστήματα πληρωμών και διακανονισμού, καθώς και την εξυγίανση τραπεζών. Ο Καθηγητής Μουρμούρας είναι επίσης Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Στοιχείων Ενεργητικού και της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της Τράπεζας και συμμετέχει ως μέλος σε διάφορες άλλες Επιτροπές (μεταξύ άλλων, την Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνου).