Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος φέρνει τη Γερμανία πιο κοντά στην Καβάλα

Τηλεγράφημα του Καθολικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφορικά με τη διεθνή έκθεση προσκυνηματικού τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και στην οποία συμμετείχε ο δήμος Καβάλας

Το γραφείο της δημάρχου Καβάλας δημοσιοποίησε τηλεγράφημα του Καθολικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφορικά με τη διεθνή έκθεση προσκυνηματικού τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και στην οποία συμμετείχε ο δήμος Καβάλας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον δήμο Καβάλας και τον Βαυαρικό Οργανισμό Τουρισμού,  θα επισκεφθούν την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 την Καβάλα για μια πρώτη γνωριμία η διευθύντρια του Βαυαρικού Οργανισμού Τουρισμού, ο Βοηθός Επίσκοπος του Μονάχου και ταξιδιωτικοί πράκτορες.

Το κείμενο του τηλεγραφήματος του Καθολικού Πρακτορείου Ειδήσεων (μεταφρασμένο) μεταξύ άλλων αναφέρει:

Ο Απόστολος Παύλος ενώνει Έλληνες και Γερμανούς
Βαυαρικό γραφείο προσκυνηματικού τουρισμού
διοργανώνει ταξίδια στους Φιλίππους

«Ο Χριστιανισμός έφτασε στην Ευρώπη με αφετηρία τους Φιλίππους. Το Βαυαρικό Γραφείο Προσκυνηματικού Τουρισμού σχεδιάζει να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού Γερμανών επισκεπτών, υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ανάπτυξη των αδύναμων δομών της συγκεκριμένης περιφέρειας. Το 49 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος και οι συνεργάτες του Σίλας και Τιμόθεος έφτασαν κατά την δεύτερη αποστολική περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία. Αρχικά επισκέφτηκαν τη Νεάπολη, τη σημερινή Καβάλα. Από εκεί συνέχισαν με προορισμό τη σημαντική αποικία των Φιλίππων. Εκεί ο Απόστολος Παύλος βάπτισε σύμφωνα με την παράδοση μια έμπορο πορφύρας, την Λυδία. Αργότερα ίδρυσε στο σημείο αυτό την πρώτη χριστιανική κοινότητα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Έκτοτε οι Φίλιπποι θεωρούνται η πύλη μέσω της οποίας ο Χριστιανισμός έφτασε στην Ευρώπη και από εκεί διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Φιλιππησίους είναι ένα σημαντικό βιβλικό κείμενο της Καινής Διαθήκης. Το 2016 ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων ανακηρύχθηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή για την προσπάθεια τόνωσης του τουρισμού στην Ανατολική Μακεδονία, της οποίας οι δομές είναι μάλλον αδύναμες.

Παρά την ιστορική και θρησκευτική τους σημασία, οι Φίλιπποι με τις πρωτοχριστιανικές βασιλικές δεν συγκαταλέγονται ακόμη μεταξύ των κύριων πόλων έλξης τουρισμού. Ομάδες προσκυνητών – συχνά από την Κορέα – επισκέπτονται μεταξύ άλλων την εκκλησία και προσεύχονται στην τοποθεσία της βάπτισης της Αγίας Λυδίας. Ωστόσο οι Φίλιπποι δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη ως χριστιανικός τόπος  προσκυνήματος για Ευρωπαίους Καθολικούς προσκυνητές. Αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Στη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου το Βαυαρικό Γραφείο Προσκυνηματικού Τουρισμού ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει στο εξής να προωθήσει τους Φιλίππους ως προορισμό. Τέλη Μαρτίου το γραφείο πρόκειται να διοργανώσει ένα ταξίδι στην Καβάλα, στο οποίο θα συμμετάσχουν άτομα τα οποία θα λειτουργήσουν ως «πολλαπλασιαστές», θα συμβάλουν δηλαδή στη συνέχεια στην προώθηση του τουρισμού στην περιοχή. Στο ταξίδι θα συμμετάσχει και ο Βοηθός Επίσκοπος του Μονάχου Wolfgang Bischof. Το Βαυαρικό Γραφείο, το οποίο κατέχει ηγετική θέση στον τομέα του προσκυνηματικού τουρισμού, ελπίζει πως η ανακήρυξη των Φιλίππων σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO θα βοηθήσει ώστε να καταστούν ένας ελκυστικός προορισμός για τουρίστες με πνευματικές αναζητήσεις.

Η ταξιδιωτική επιχείρηση έχει ήδη συμπεριλάβει τους Φιλίππους και την Καβάλα στο πρόγραμμά της, ωστόσο μόνο ως σταθμό του εξαήμερου ταξιδιού «Προσκυνηματικές περιηγήσεις στη Βόρεια Ελλάδα». Η διευθύντρια του γραφείου Heidi Ritter ανακοίνωσε στην έκθεση ΙΤΒ ότι και οι δύο τόποι πρόκειται να συμπεριληφθούν σε ένα πρόγραμμα με τους πέντε διασημότερους τόπους  προσκυνήματος, μαζί με τη Λούρδη, τον Άγιο Ιάκωβο της Κομποστέλα, τη Φάτιμα, τη Ρώμη και τους Αγίους Τόπους.

Ο Υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας και Εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Hans-Joachim Fuchtel, χαιρέτισε τη νέα συνεργασία μεταξύ  της γερμανικής εκκλησίας και της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης: «2,2 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες επισκέφτηκαν τον προηγούμενο χρόνο την Ελλάδα. Πρόκειται για αύξηση του αριθμού των Γερμανών τουριστών, αλλά εμείς θεωρούμε πως μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο». Θεωρεί πως υπάρχουν αξιοποιήσιμες δυνατότητες στον περιπατητικό και τον πνευματικό τουρισμό.