Με «υπογραφή» Κουρουμπλή αλλάζει ο ιδιοκτησιακός «χάρτης» του θαλάσσιου μετώπου της Καβάλας

Καλαφατιά και πάρκο Φαλήρου περνάνε στον δήμο Καβάλας και συνηγόρηση του υπουργείου Ναυτιλίας προς το υπουργείο Οικονομικών για παραχώρηση ενός χώρου του Τελωνείου-Για ιστορική μέρα έκανε λόγο η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα

Και επίσημα, πλέον, η περιοχή των Καλαφατιών (Καρνάγιο) και το χερσαίο τμήμα (λωρίδα) του λιμανιού που εκτείνεται από τον χώρο στάθμευσης του ΝΟΚ μέχρι το πάρκο Φαλήρου έχουν περάσει από τον Οργανισμό Λιμένος στον δήμο Καβάλας, ενώ είναι θέμα χρόνου η παραχώρηση από το υπουργείο Οικονομικών τμήματος των αποθηκών που βρίσκονται στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος» (περιοχή Τελωνείου) έκτασης 1.300 τ.μ.

Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 από την Καβάλα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, παρουσία, μεταξύ άλλων, της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, των βουλευτών Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Κώστα Μορφίδη και Γιώργου Παπαφιλίππου, του προέδρου του ΟΛΚ Χρήστου Ηλιάδη, του Γενικού Γραμματέα Λιμένων Χρήστου Λαμπρίδη, του αντιδημάρχου Γιώργου Φιλόσογλου και της προέδρου της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασίας Ιωσηφίδου.

Ο κ. Κουρουμπλής είχε, παράλληλα, την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο, να επισκεφτεί τον ΟΛΚ και το Λιμεναρχείο Καβάλας,να ακούσει τα προβλήματα των λιμενεργατών του λιμανιού Φίλιππος Β’ και των συμβασιούχων αορίστου χρόνου του δήμου Καβάλας (αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ), ενώ η περιοδεία έκλεισε με την συνάντηση με τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δήμητρα Τσανάκα: Ιστορική η σημερινή μέρα για την Καβάλα

«Πιστεύω ότι η σημερινή μέρα θα είναι σημαντική, καθώς θα ξεκινήσει μια νέα σχέση με την Πολιτεία και το υπουργείο σας. Μια σχέση συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη τόσο για τους καβαλιώτες όσο και για το κράτος. Όσα ανακοινώσετε αποτελούν πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή επισημαίνω ότι αποτελούν πάγια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων και πιέσεων του δήμου Καβάλας και των βουλευτών αυτού του τόπου, προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της πολιτείας.

»Τα δύο τελευταία χρόνια μετά από πρωτοβουλία και του δημάρχου Ηγουμενίτσας, υπήρχε μια συνολική προσπάθεια όλων των δήμων της χώρας, που έχουν στα οικιστικά τους όρια χερσαίες λιμενικές ζώνες για μια καλύτερη και αποδοτική συνεργασία, πάνω στο κομμάτι της διαχείρισής τους. Ο δήμος Καβάλας συμμετείχε σ’ αυτήν την προσπάθεια, αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικό ρόλο έχουν η θάλασσα και το λιμάνι στην ανάπτυξη της πόλης και του δήμου.

»Για εμάς τους καβαλιώτες είναι τόσο σημαντικό το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης μας. Η απαρχή αυτής της συνεργασίας θα είναι μια νέα σημαντική αφετηρία για το μέλλον και την πρόοδο της Καβάλας», δήλωσε η κ. Τσανάκα.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Όλα τα αιτήματα θα βρουν λύση

«Σήμερα έχουμε μια συνάντηση που είναι προϊόν της συνεργασίας της δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, των βουλευτών, του Οργανισμού Λιμένα, του Αντιπεριφερειάρχη, όλων των παραγόντων της περιοχής και του δήμου σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία και μια κυβέρνηση η οποία είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις για πραγματική αποκέντρωση.

»Στο πλαίσιο αυτής της ενδιαφέρουσας συνεργασίας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ένα πρόγραμμα που αφορά πολλά λιμάνια και πολλούς δήμους και τοπικές κοινωνίες, ένα πρόγραμμα που στοχεύει στο να παραχωρήσει εκτάσεις λιμανιών που δεν αξιοποιούνται στο πλαίσιο αξιοποίησης των λιμανιών της χώρας, να δοθούν προς χρήση και αξιοποίηση από τις τοπικές κοινωνίες.

 

»Σήμερα παραχωρούμε δύο χώρους 11 στρεμμάτων στην παραλία, στο λιμάνι και συνηγορούμε προς το υπουργείο Οικονομικών για έναν αποθηκευτικό χώρο 1.300 τ.μ. περίπου στο Τελωνείο που θα  μπορεί να αξιοποιηθεί για πολιτιστικές δραστηριότητες. Τρεις χώροι, λιμάνι, τμήμα παραλίας και Καλαφατιά, που για πολλά χρόνια διεκδικούσε η πόλη αυτή, σήμερα ξεκινά η διαδικασία να αξιοποιηθούν. Διαβεβαιώνω ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί όπως συνεχίστηκε η συνεργασία και με τον δήμο Θάσου. Άκουσα τον Αντιπεριφερειάρχη για το ζήτημα της αποκέντρωσης της αρμοδιότητας σε ό,τι αφορά τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που είναι εντός Περιφέρειας και η κυβέρνηση το αίτημα το ακούει με προσοχή, ώστε πολύ γρήγορα να υπάρξουν συγκεκριμένες επιλογές», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Η ανακοίνωση του δήμου Καβάλας για την επίσκεψη Κουρουμπλή

Την παραχώρηση στο δήμο έντεκα στρεμμάτων στη χερσαία λιμενική ζώνη της Καβάλας και τη συνηγόρηση του Υπουργείου Ναυτιλίας προς το Υπουργείο Οικονομικών για παραχώρηση ενός κτιρίου εμβαδού 1.300 τ.μ. ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι 21 Μαρτίου ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά τη συνάντηση που είχε με τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα, τον Αντιπεριφερειάρχη, τους βουλευτές, τον πρόεδρο του ΟΛΚ και τον Λιμενάρχη.

Ειδικότερα, στον δήμο Καβάλας παραχωρούνται η έκταση του Καρνάγιου (καλαφατιά), το μεγαλύτερο μέρος του πάρκου Φαλήρου και το κτίριο των αποθηκών (πίσω από το Τελωνείο) εντός των ορίων του επιβατικού λιμένα «Απόστολος Παύλος».

Με την απόφαση αυτή ένα κεφάλαιο από τα διαχρονικά και δίκαια αιτήματά μας κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δυόμισι χρόνια αγώνων, προσπαθειών, αμέτρητων ωρών εργασίας, πολλών ταξιδιών δικαιώνονται. Με πίστη και πειθώ, ένα από τα αιτήματα μας βρήκε ανταπόκριση. Κομβικό ρόλο στην επιτυχή αυτή έκβαση διαδραμάτισε αναμφισβήτητα η πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Απομένουν πλέον οι τυπικές διαδικασίες ώστε να  αποδοθούν στον καβαλιώτικο λαό-εκεί όπου ανήκουν-οι εκτάσεις.

Ο υπουργός, που απάντησε στο θερμό καλωσόρισμα της δημάρχου με το στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «ξύπνημα γαλανό μεσ’ στην πηγή της μέρας», εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημαντική αυτή εξέλιξη που επιτεύχθηκε και που είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η δήμαρχος στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν με τον υπουργό τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τα όσα σήμερα ανακοινώνετε αποτελούν σίγουρα πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή όμως αποτελούν πάγια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας αλλά και αποτέλεσμα διαβούλευσης και πιέσεων του δήμου Καβάλας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της πολιτείας. Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας ως Δημοτική Αρχή είχαμε άριστη συνεργασία και με τον πρώην υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη, τον προκάτοχό σας τον κ. Δρίτσα, τον νυν υφυπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα όταν ακόμα ήταν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και βέβαια μαζί σας, που προσφέρατε κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη».

«Η Καβάλα», συνέχισε η κ. Τσανάκα, «είναι άρρηκτα δεμένη με τη θάλασσα και τη χερσαία ζώνη του λιμανιού. Αναπνέει από αυτήν αλλά και το λιμάνι υπάρχει γιατί υπάρχει η πόλη. Θα ήθελα να αναφέρω στο σημείο αυτό, ότι εδώ  σε αυτόν τον τόπο έφτασε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, ήταν η αφετηρία μιας πορείας που άλλαξε την μοίρα της Ευρώπης, ήταν η αρχή του Χριστιανισμού. Τόπος συνάντησης λαών και πολιτισμών διαχρονικά η Νεάπολις, η Χριστούπολις, η σημερινή Καβάλα. Μήλον της έριδος εχθρών αλλά και συμμάχων, στα νεώτερα ιστορικά χρόνια.

»Ήταν όμως και η αρχή για μια νέα ζωή για χιλιάδες Έλληνες της Ανατολής που βρήκαν εδώ στοργικό καταφύγιο μετά από μια ανείπωτη για το Έθνος καταστροφή. Η απαρχή αυτή της  συνεργασίας θα είναι μια νέα σημαντική αφετηρία για το μέλλον και την πρόοδο της Καβάλας. Σας καλωσορίζω, την πόλη των ανοιχτών οριζόντων, στην πόλη της θάλασσας, της δημιουργίας και του πολιτισμού».

Από την μεριά του ο υπουργός  χαρακτήρισε τη στάση της δημάρχου ως έκφραση πολιτικής γενναιότητας καθώς αναγνωρίζει την προσφορά άλλων ανθρώπων κάτι που όπως είπε με νόημα δε συνηθίζουν οι πολιτικοί. Χαρακτήρισε άριστη και αποδοτική την μέχρι σήμερα συνεργασία που είχε με τη δήμαρχο από την εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Κουρουμπλής εξήρε τη στάση και τη συμπεριφορά των κατοίκων της Καβάλας και όλων των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος λέγοντας χαρακτηριστικά «οι συμπεριφορές αυτές φανερώνουν την ποιότητα του Ελληνικού λαού».

Κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο συναντήθηκε με εκπρόσωπους των συμβασιούχων που εργάζονται στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Καβάλας οι οποίοι εξέφρασαν τα παράπονά τους για την έντονη άρνηση του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ε.Σ.) στην Καβάλα να υπογράψει τα εντάλματα πληρωμής τους.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε μια νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων, ωστόσο κάποιοι επίτροποι του Ε.Σ. αρνούνται να τη νομιμοποιήσουν. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν πρόκειται οι εργαζόμενοι ν’ αφεθούν στην τύχη τους και δεσμεύτηκε για το όσο το δυνατόν πιο σύντομη εξεύρεση οριστικής λύσης.