Παράσταση διαμαρτυρίας Συνταξιουχικών Σωματείων έξω από το ΠΕΔΥ Καβάλας

Οι συνταξιούχοι ζήτησαν αποκλειστικά Δημόσια δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, καθώς και την κατάργηση κάθε εμπορευματοποίησης της Υγείας

Συνταξιούχοι όλων των τοπικών Σωματείων του Νομού Καβάλας πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης 23 Μαρτίου 2017 παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΠΕΔΥ Καβάλας (ΙΚΑ) για να δηλώσουν την ανησυχία τους για την συνεχόμενη υποβάθμιση των παροχών Υγείας.

Παράλληλα, επέδωσαν στον διευθυντή του Ιδρύματος ένα ψήφισμα στο οποίο ανέφεραν όλα τους τα παράπονα και τα αιτήματά τους, τα οποία συνοψίζονται ως εξής: Αποκλειστικά Δημόσια δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, κατάργηση κάθε εμπορευματοποίησης της Υγείας, άμεσες προσλήψεις σε μόνιμο και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις δομές Υγείας και κατάργηση των «χαρατσιών» πληρωμών για γιατρούς, φάρμακα και συνταγές «γιατί πρόκειται για την υγεία μας ρε παιδιά», όπως είπαν οι ίδιοι, παραφράζοντας τον τίτλο γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής.

Το ψήφισμα των συνταξιούχων

«Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας για την προστασία και την αποκατάσταση της υγείας του, είναι πολλά και συσσωρευμένα, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, η οποία συνεχίζεται και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Προωθούνται μέτρα που έχουν στόχο στην πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου για την διαμόρφωση ακόμα των πιο φτηνών εργαζομένων για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

»Κάποια από τα αρνητικά αποτελέσματα είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών οικογενειών να αποτελεί όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, με αύξηση παντός είδους πληρωμών από ασθενείς και οι κρατικές και ασφαλιστικές παροχές να περιορίζονται στα συνεχώς συρρικνωμένα βασικά πακέτα υπηρεσιών Υγείας, επειδή σχεδιασμός ΕΕ και κυβερνήσεων είναι να σταματήσει κράτος και εργοδοσία να συμμετέχουν στη συμμετοχή τους για την Υγεία.

»Σε ό,τι αφορά το Νομό μας η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε αυτοκίνητα του ΕΚΑΒ, στη συντήρηση και στελέχωση αυτών, ελλείψεις σε φάρμακα και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε διοικητικό προσωπικό, συντήρηση και φύλαξη των κτιρίων, ενώ δεν υπάρχει καν παιδίατρος στη Θάσο. Ο ηπειρωτικός Νομός δεν έχει ούτε ένα παιδίατρο και το Νοσοκομείο Καβάλας λειτουργεί με μισό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αν μιλήσουμε και για τον τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης δεν απέχουμε πολύ στο να πούμε πως είμαστε μια τριτοκοσμική χώρα».