Έφοδος ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΔΕΠΑ για τη… ΒΦΛ! «Ύποπτη» η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ!

Υπό έλεγχο από το υπουργείο Οικονομικών οι δαιδαλώδεις «διαδρομές» του Λαυρεντιάδη στα Λιπάσματα σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής

Νά και μια εξέλιξη στην υπόθεση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων για την οποία τίποτε δεν είχε γραφτεί και την οποία, εδώ στην Καβάλα τουλάχιστον, κανείς δεν περίμενε! Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής (Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017), άνδρες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) πραγματοποίησαν… έφοδο στα γραφεία της ΔΕΠΑ, με μοναδικό σκοπό να ελέγξουν τιμολόγια που τυχόν να αντάλλαξε η ELFE ABEE με την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ η οποία και μαθαίνουμε ότι βρίσκεται υπό… έλεγχο από το υπουργείο Οικονομικών!

Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται εν συντομία και στο ιστορικό των «περίεργων» εταιρικών διαδρομών των Λιπασμάτων τα τελευταία δύο χρόνια, καταλήγοντας στο θέμα της τελευταίας μεταβίβασης της άδειας του Εργοστασίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή παραμένει «έωλη».

Ακολουθεί το πλήρες δημοσίευμα της Καθημερινής όπως αυτό δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοσή της.

Σε περιπέτειες έβαλε και τη ΔΕΠΑ η αμαρτωλή ιστορία της ΕLFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων-ΒΦΛ) και του ομίλου Λαυρεντιάδη. Πέραν των χρεών –ύψους άνω των 80 εκατ. ευρώ– από ανεξόφλητες οφειλές για το φυσικό αέριο που καταναλώνει η λιπασματοβιομηχανία, οι χειρισμοί Λαυρεντιάδη με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας, η νομιμότητα του οποίου ελέγχεται από τα συναρμόδια υπουργεία, έγιναν αφορμή για να εισβάλει το ΣΔΟΕ πριν από περίπου 15 ημέρες στα γραφεία της ΔΕΠΑ. Η απρόσμενη «επίσκεψη» των ελεγκτών του ΣΔΟΕ συνδέεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Οικονομικών γύρω από την εταιρεία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, που αποτελεί το διάδοχο εταιρικό σχήμα λειτουργίας των εγκαταστάσεων της ΕLFE. To υπουργείο Οικονομικών φέρεται να διερευνά τη νομιμότητα των τιμολογίων της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

Το ΣΔΟΕ έκανε έφοδο στα γραφεία της ΔΕΠΑ, προκειμένου να διαπιστώσει εάν η εταιρεία ως προμηθευτής και πιστωτής ταυτόχρονα της ΕLFΕ είχε συναλλαγές με την ύποπτη εταιρεία. Κύκλοι της ΔΕΠΑ επιβεβαιώνουν στην «Κ» την επίσκεψη του ΣΔΟΕ και επισημαίνουν ότι η εταιρεία δεν έχει καμία εμπορική ή οποιαδήποτε άλλη σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρεία. Διαψεύδουν κατηγορηματικά επίσης πληροφορίες που φέρουν τη ΔΕΠΑ να έχει αποδεχθεί επιταγές της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ έναντι εγγυήσεων για κάλυψη του πιστωτικού ορίου της εταιρείας.

Η όλη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει εις βάθος έρευνα σχετικά με την αδειοδότηση της εταιρείας και τον τρόπο μεταβίβασης σε αυτήν των περιουσιακών στοιχείων της ΕLFE. Η εταιρεία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ με έδρα την Κύπρο αδειοδοτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και σε αυτήν ο Λαυρεντιάδης μεταβίβασε το ενεργητικό της ΕLFE, χωρίς χρέη τα οποία διατήρησε η παλιά εταιρεία. Kαι ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2017 τα εργοστάσια της ΕLFE λειτουργούν υπό την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, στο τέλος του 2016 οι εργαζόμενοι, που είχαν επίσης «μεταβιβασθεί» στη νέα ιδιοκτησία, κλήθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις με μια νέα, τρίτη στη σειρά εταιρεία, τη «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης». Στην εταιρεία αυτή, με μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ και διοικητικό συμβούλιο έναν πατέρα με τους δύο γιους του, από την Κύπρο μεταφέρθηκε όλο το προσωπικό των δύο άλλων εταιρειών και η διαχείριση του εργοστασίου της Καβάλας. Στις 30 Δεκεμβρίου η νέα εταιρεία κατέθεσε τα χαρτιά της για να πάρει άδεια από την αρμόδια διεύθυνση της Καβάλας. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, σε συνάντηση που είχε το προηγούμενο διάστημα με τους εργαζομένους στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομίας έχει εντοπίσει σοβαρές ελλείψεις κατά τη διαδικασία αδειοδότησης της νέας εταιρείας «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.» και ως εκ τούτου η αδειοδότηση παραμένει έωλη.