Στους φτωχότερους της Ευρώπης η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 20 Περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat για το 2015-Τη θλιβερή λίστα από την Ελλάδα συμπληρώνουν η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για τα ποσοστά φτώχειας στην περιοχή μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατατάσσεται ανάμεσα στις 20 φτωχότερες Περιφέρειες της ΕΕ, στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονταν το 2015 έντεκα ελληνικές Περιφέρειες, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν την Πέμπτη 30 Μαρτίου στη δημοσιότητα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2015 το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 68% του μέσου κοινοτικού. Μόνο η Αττική (93% του κοινοτικού ΑΕΠ) και το Νότιο Αιγαίο (76%) κατέγραψαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού.

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2015 σημειώθηκε στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στην Ήπειρο (48%). Ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα (50%), η Θεσσαλία (51%), η Κεντρική Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο (52%), η Πελοπόννησος (56%), η Στερεά Ελλάδα και η Κρήτη (58%), η Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά (63%).

Ανάμεσα στις φτωχότερες Περιφέρειες της ΕΕ βρίσκονται, επίσης, πέντε Περιφέρειες της Βουλγαρίας και της Πολωνίας, τέσσερις Περιφέρειες της Ρουμανίας, δύο της Ουγγαρίας και μία υπερπόντια Περιφέρεια της Γαλλίας, ενώ το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας (29% του κοινοτικού).

Σημειώνεται ότι οι Περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (580% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (264%), το Αμβούργο (206%) και οι Βρυξέλλες (205%).

Το αντιφατικό της υπόθεσης είναι ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι αρκετά ψηλά σε σύγκριση με πολλές Περιφέρειες της Ευρώπης όσον αφορά την απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων, όπως είναι το ΕΣΠΑ, ενώ όσον αφορά τα ποσοστά ανεργίας είναι σταθερά μεν αλλά όχι τα υψηλότερα στην Ελλάδα δε.