Ημερίδα για τα «κόκκινα δάνεια»: Για πρώτη φορά ρυθμίζονται με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου

Σοφότεροι έφυγαν από την εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Καβάλας ιδιώτες και επιχειρηματίες στην οποία ο Διευθυντής της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Γιώργος Μαστοράκης παρέθεσε τους βασικούς άξονες του νέου νόμου

Το Επιμελητήριο Καβάλας, μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Enterprise Europe Network διοργάνωσε το πρωί της Δευτέρας 24 Απριλίου 2017 ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Κόκκινα Δάνεια Ελεύθερων Επαγγελματιών-Επιχειρήσεων και χρέη νοικοκυριών», με ομιλητή τον Διευθυντή της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Γιώργο Μαστοράκη.

Ο κ. Μαστοράκης συνοδευόμενος από τον βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Εμμανουηλίδη και τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Μάρκο Δέμπα συνομίλησε με όλους τους παρευρισκόμενους στην παρουσίαση και δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων επί του θέματος στο οποίο αναφέρθηκε. Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί επιχειρηματίες, λογιστές, ιδιώτες και υπάλληλοι τραπεζών από την Καβάλα.

«Ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός», είπε ο κ Μαστοράκης, «δρομολογεί τις εξελίξεις σε σχέση με τα δημόσια ιδρύματα, κάνοντας πολύ γενναία κουρέματα στις επιχειρήσεις και αποτρέπει την αθέτηση πληρωμών, γιατί σ΄ αυτόν τον συμβιβασμό μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν τα χαρακτηριστικά για να βρίσκονται στα κριτήρια επιλεξιμότητας μέχρι το τέλος της περασμένης χρονιάς.

»Έχει ένα ευρύ πεδίο και καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις. Σίγουρα υπερκαλύφθηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων, ως ανώτατο όριο από το Δημόσιο. Για πρώτη φορά ρυθμίζονται και δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, που ήταν ένα παντοτινό πρόβλημα στην υπερχρέωση και επικυρώνεται δικαστικά μια εξωδικαστική διαπραγμάτευση που είναι μια τομή στα ελληνικά πράγματα.

»Τέτοιου είδους πλαίσια υπάρχουν στην Ευρώπη κι εμείς συνδυάσαμε τα καλύτερά τους σημεία, προκειμένου να τα προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα. Ένα από αυτά είναι το γεγονός πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη αξία στη ίδια την συμφωνία με την δικαστική επικύρωση, που έχει για την Ελλάδα μεγάλη σημασία. Ο οφειλέτης είναι αυτός που ρυθμίζει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, αυτός κάνει την πρόταση και τις αντιπροτάσεις. Είναι μια διαδικασία η οποία είναι καθαρά εθελοντική από μέρους του οφειλέτη που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποσυρθεί, όταν οι συνπιστωτές του τον συμπαρασύρουν σε μία σύμβαση την οποία δεν στηρίζει.

»Το συγκεκριμένο πλαίσιο παρέχει την προοπτική της νέας χρηματοδότησης-αναδιάρθρωσης, αναμφισβήτητα αναγνωρίζει ότι η επιχείρηση μπαίνει στο πλαίσιο της βιωσιμότητας, οπότε δε θα έπρεπε να έχουν αναστολές να επαναχρηματοδοτήσουν την επιχείρηση κι αυτή η δυνατότητα δίνεται και μπορεί να προβλεφθεί στη σύμβαση αναδιάρθρωσης, η οποία είναι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

»Μέχρι τώρα υπήρχε για την ρύθμιση τραπεζικός διαμεσολαβητής που ασχολείτο με τις τραπεζικές οφειλές και δεν είχε ιδιαίτερο έργο να παραθέσει. Ο νόμος τώρα βάζει συντονιστές στη διαδικασία υποχρεωτικά, που καταγράφουν κάθε βήμα. Για πρώτη φορά πατάσσεται η γραφειοκρατία, γιατί χρησιμοποιούνται τεχνολογίες αιχμής. Γίνεται ηλεκτρονικά και ήδη υπάρχει εφαρμογή στην Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία μπορεί να λειτουργήσει και να φέρει αποτελέσματα γρήγορα στην διαπραγμάτευση της κάθε επιχείρησης για να μπει στο δρόμο της βιωσιμότητας.

»Για πρώτη φορά μπαίνουν στην διαδικασία και όσοι έχουν περάσει στο στάδιο της πτώχευσης-εκκαθάρισης και αναβιώνουν βάσει νόμου των ανωνύμων εταιριών την πράξη εισδοχής στον μηχανισμό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαστοράκης. Οι παριστάμενοι, στη συνέχεια, με ερωτήσεις τους μετέφεραν στον ομιλούντα κυρίως προσωπικά θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν σε ό,τι αφορά τις οφειλές τους.