Εργατικό Κέντρο Καβάλας: Νοθεία και βία καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, για ψευτιές και συκοφαντίες κάνει λόγο η διοίκηση

«Πόλεμος» ανακοινώσεων με αφορμή τη διεξαγωγή των εκλογών στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χρυσούπολης και Επαρχίας Νέστου

Μια απίστευτη καταγγελία του ΠΑΜΕ σχετικά με τις εκλογές στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χρυσούπολης και Επαρχίας Νέστου φέρνει για ακόμη μία φορά «απέναντι» του συνδικαλιστές του ΚΚΕ με τη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας. Η Γραμματεία Καβάλας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου καταγγέλλει το ΕΥΚ για ωμή παρέμβαση στις εκλογές των Σωματείου του Νέστου αλλά και για βίαιη απομάκρυνση συνδικαλιστών από τους «καρχαρίες» της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου και καλεί όλα τα Σωματεία του νομού να βγάλουν καταδικαστική ανακοίνωση αλλά και τον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας να πάρει θέση.

Από την πλευρά του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας αντιπαρέρχεται τις καταγγελίες του ΠΑΜΕ και κάνει λόγο για «ψευτιές» και «συκοφαντίες», «γραφικότητες» και «κομματισμό». Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αυτούσια την καταγγελία της Γραμματείας Καβάλας του ΠΑΜΕ όπως και την απάντηση της διοίκησης του ΕΥΚ.

ΠΑΜΕ: Νοθεία, εκβιασμοί και βία από εργοδοτικό συνδικαλισμό και εργοδοσία

«Συναδέλφισσα- Συνάδελφε,
Η βρώμα και η δυσωδία που αναβλύζει από την πλειοψηφία της διοίκησης και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας (ΕΥΚ) και της προσωρινής διοίκησης του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Χρυσούπολης και επαρχίας Νέστου, πλέον έχει περάσει κάθε όριο.
Λίγες μέρες πριν από την τιμημένη εργατική Πρωτομαγιά με ότι αυτή συμβολίζει, οι δύο διοικήσεις αποδεικνύουν την σύμφυση του εργοδοτικού συνδικαλισμού με τα αφεντικά. Είναι νύχι – κρέας, ο ένας δουλεύει για τα συμφέροντα του άλλου, όπου κόβει ο ένας ράβει ο άλλος.
Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Χρυσούπολης και επαρχίας Νέστου είναι ένα σωματείο «φάντασμα» , που δεν το έχει δει ποτέ κανένας εργαζόμενος, παρά μόνο πίσω από μια περιφερόμενη κάλπη όποτε αποφασίζουν να κάνουν εκλογές. Αν και η θητεία της διοίκησης του εν λόγω σωματείου έχει λήξει εδώ και 1 χρόνο (!!!), παρ’ όλα αυτά, επειδή πλησιάζουν οι εκλογές του ΕΥΚ έπρεπε να το ζωντανέψουν. Έτσι την Τρίτη και Τετάρτη 25-26/4 ξεκίνησε το «σαφάρι» ψήφων και εκβιασμών των εργαζομένων στα συσκευαστήρια της περιοχής του Νέστου με μπροστάρηδες τους Μακρογίαννη Ευθύμη (πρόεδρο του ΕΥΚ), Χρυσαλίδη Χριστόδουλο (πρώην πρόεδρο του ΕΥΚ και πρόεδρου με ληγμένη θητεία του εν λόγω σωματείου) και του γνωστού και μη εξαιρετέου Τιάκα Παναγιώτη. (συνταξιούχου, υπερπαράγοντα). Στόχος ήταν το λεγόμενο «μπάζωμα». Με άλλα λόγια να «εμφανιστούν» όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφίσαντες, αδιαφορώντας για οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία και νομοθεσία. Πώς αλλιώς θα συνεχίσει να είναι αλλοιωμένος ο συσχετισμός στο ΕΥΚ και να εξακολουθεί η ξεπουλημένη πλειοψηφία της διοίκησης να ασκεί το φιλεργοδοτικό της έργο κρατώντας τους εργαζόμενους στο παρασκήνιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα συσκευαστήρια Άσσος και ΝΕΣΠΑΡ η ψηφοφορία γινόταν χωρίς κανένα απαραίτητο έγγραφο (ταυτότητα, διαβατήριο κτλ) αλλά με ένα χαρτάκι (post it) από τον εργοδότη (!!!). Ενώ την επόμενη μέρα συνεχίστηκε ακριβώς η ίδια διαδικασία, αλλά χωρίς καν τα χαρτάκια. Συμπέρασμα; Να μην γνωρίζει κανείς ποιος είναι αυτός που ψηφίζει, αν είναι μέλος του σωματείου, αν είναι εργαζόμενος του κλάδου ή αν έχει ψηφίσει μια και μοναδική φορά. Τέτοιες πρακτικές δεν έχουν καμία σχέση με την προσπάθεια που κάνουν τα σωματεία που ανήκουν στην δύναμη του ΠΑΜΕ για την μαζικοποίηση των σωματείων και για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για τις σύγχρονες ανάγκες τους. Αυτές οι πρακτικές υπηρετούν τον εκφυλισμό , για να παραμείνουν αρνητικοί οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα για τα συμφέροντα των εργαζομένων και φυσικά είναι εντελώς παράνομες!!!
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όταν οι εκλεγμένοι στην διοίκηση του ΕΥΚ με την Ταξική Ενότητα (παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ), που παρακολουθούσαν την διαδικασία των αρχαιρεσιών, σαν νόμιμο δικαίωμα τους, επιχείρησαν να καταθέσουν στον δικηγόρο που ήταν υπεύθυνος για την διενέργεια των εκλογών ,ένσταση για την καταστρατήγηση κάθε νόμιμης διαδικασίας, ο Χρυσαλίδης Χριστόδουλος επιτέθηκε φραστικά και σωματικά στον εκπρόσωπο της Ταξικής Ενότητας και νόμιμα εκλεγμένο στην διοίκηση του ΕΥΚ Γιάννη Γιαγκίδη. Όταν είδε πως οι προκλήσεις του μένουν αναπάντητες κάλεσε τον πρόεδρο του συνεταιριστικού συσκευαστηρίου ΝΕΣΠΑΡ, Ξεκαρφωτάκη Μιχάλη και τον υπεύθυνου παραγωγής Γαϊτελίδη Σήφη να απομακρύνουν τον συνάδελφο Γιαγκίδη από τον χώρο των αρχαιρεσιών και τον πέταξαν πάνω στα άδεια καφάσια με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι από την παραγωγή να προστρέξουν για βοήθεια του συναδέλφου. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα ίδια περιστατικά επαναληφθήκαν σε άλλο συσκευαστήριο στο Agiasma S.A., την επόμενη μέρα με τον άλλο εκπρόσωπο της Ταξικής Ενότητας Καραμπατζάκη Αναγνώστη. Φυσικά τις φραστικές επιθέσεις δεν τις γλίτωσαν ούτε οι συναδέλφισσες που ήταν στο κλιμάκιο της Ταξικής Ενότητας, με χαρακτηρισμούς που θα μπορούσαν να βγουν μόνο από στόμα Χρυσαυγίτη. Αυτά συμβαίνουν όταν τα αφεντικά αναλαμβάνουν τη βρώμικη δουλειά.
Είναι περίεργο ότι ο δικηγόρος που ήταν υπεύθυνος για την διαδικασία, ενώ διαπίστωσε και ο ίδιος τις παρανομίες, ενώ δέχτηκε τις γραπτές ενστάσεις των ταξικών δυνάμεων, ενώ ήταν μπροστά και στις δύο περιπτώσεις βίαιης απομάκρυνσης των συναδέρφων από την εργοδοσία, ενώ ήταν μπροστά στις υβριστικές επιθέσεις προς τους υπόλοιπους συνάδελφους πάλι από την εργοδοσία, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Πάνω στο γεγονός απαιτούμε να πάρει επίσημη θέση ο δικηγορικός σύλλογος Καβάλας.
Πρέπει να ξεμπερδεύουμε με δαύτους μια και καλή!!!!
Οι καρχαρίες που λυμαίνονται το ΕΥΚ Καβάλας με τις πλάτες της εργοδοσίας πρέπει να πάρουν μαζική απάντηση από τους εργαζόμενους της Καβάλας και τα σωματεία τους ,να τους γυρίσουν την πλάτη. Δεν μπορούμε άλλο να δεχόμαστε την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης. Δεν μπορούμε άλλο να ανεχόμαστε τέτοιες πρακτικές που αλλοιώνουν τον συσχετισμό μέσα στο ΕΥΚ και κηρύσσουν μέσα στους χώρους δουλειάς τον νόμο των αφεντικών.
Η πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αλλά κυρίως μέσα στα συσκευαστήρια και τα φυτώρια γνωρίζουν στο πετσί τους τι θα πει η απόλυτη κυριαρχία του νόμου των αφεντικών. Ξέρουν καλά τι θα πει δουλειά με μεροκάματα πείνας, χωρίς δικαιώματα και με κουτσουρεμένη ασφάλιση. Ξέρουν πολύ καλά τι θα πει υπερεντατικοποίηση της δουλειάς σε άθλιες συνθήκες με την μόνιμη αβεβαιότητα πάνω από το κεφάλι τους. Η λογική «κάτσε καλά γιατί και αυτά τα λίγα θα τα χάσεις» τσακίζει κόκκαλα.
Πρέπει να τους γυρίσουμε την πλάτη
Αυτήν την στιγμή η επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα κορυφώνεται. Μετά από την συμφωνία κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ νέα μέτρα είναι στα σκαριά που θα επιχειρήσουν να τα περάσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Παρά την φαγωμάρα τους όλα τα κόμματα που ψήφισαν του 3ο μνημόνιο στην ουσία των μέτρων συμφωνούν. Αυτή τη στιγμή η εργατική τάξη πρέπει να υψώσει τείχος αντεπίθεσης να μην περάσουν τα μέτρα. Χρειάζεται κίνημα για την κάλυψη τον συγχρόνων αναγκών μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει κανένα κοινό συμφέρον με τα αφεντικά, να βάλουμε στόχο τις πολιτικές της Κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και των άλλων αστικών κομμάτων. Για μια ανάπτυξη που πραγματικά θα είναι για το συμφέρον του λαού με την εξουσία και τα μέσα παραγωγής στα χέρια του.
Η Γραμματεία Ν. Καβάλας του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα σωματεία του νομού να βγάλουν καταδικαστική ανακοίνωση και διαμαρτυρία για τα γεγονότα και για την στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΥΚ.
Οργανώσου, μαζικοποίησε τα ταξικά σου σωματεία
Κλιμακώνουμε όλοι τον αγώνα μας. Η καλύτερη απάντηση μας θα είναι η συμμετοχή μας στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Δευτέρα 1η Μάη 10:30 π.μ. στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ.

ΕΥΚ Καβάλας: Οι ψευτιές δεν περνούν

«Από την ίδρυση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Καβάλας οι δυνάμεις του σημερινού ΠΑΜΕ δεν ξεπέρασαν το 5%. Κάποιοι εκπρόσωποί του με αθέμιτα μέσα και με παρεμβάσεις στους νομίμους εκπροσώπους των νομίμων εκλογικών διαδικασιών των σωματείων επιχείρησαν και επιχειρούν να αποκαταστήσουν δήθεν τη νομιμότητα.
Κρίθηκαν και για μια ακόμη φορά αφού το έργο τους να παρεμποδίσουν την εκλογική διαδικασία με καταλήψεις και το “έτσι θέλω” δεν είχαν αποτέλεσμα. Καιρός να κατανοήσουν ότι η γραφικότητα και ο κομματισμός κάποιων εκπροσώπων του ΠΑΜΕ ανήκει στο παρελθόν. Να σταματήσουν να ψάχνουν τους εχθρούς στα σωματεία και στους εργαζόμενους που ψηφίζουν στα συνδικάτα τους. Εμείς  προσπαθούμε να δυναμώσουμε τη συμμετοχή των εργαζομένων σ’ αυτά και όχι να την  αποδυναμώσουμε όπως αυτοί κάνουν με φασαρίες και προπηλακισμούς. Εχθροί μας είναι οι πολιτικές των κυβερνήσεων εις βάρος της εργασίας και όχι οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις.
Οι εργαζόμενοι σας έμαθαν πλέον. Οι ψευτιές σας δεν περνούν. Οι συκοφαντίες σας θα σας βαρύνουν πάντα».