Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας: Σε εγρήγορση για την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Ανακοίνωση-κάλεσμα για υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας μέσα από τη δυναμική συμμετοχή του κόσμου στην κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ και του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά στην πλατεία Ελευθερίας στις 10:30

Με ανακοίνωσή της η παράταξη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν θέση και να αντιταχθούν σε μια τέτοια εξέλιξη, αρχής γενομένης με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ και του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά τη Δευτέρα 1 Μαΐου 2017 στην πλατεία Ελευθερίας στις 10:30.

Η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ανακοίνωση στα ημερήσια ΜΜΕ η ανακοίνωση ότι αποτελεί προαπαιτούμενο της συνέχισης του Προγράμματος (Μνημονίου) και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η πλήρης κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει την ΑΣΕΣ και τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ γενικά, που όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιστέκονταν σθεναρά, χωρίς ταλαντεύσεις και υπαναχωρήσεις, στη σταδιακή κατάργησή της.

Δικαιώνει κάθε προσπάθεια που κάναμε για να παρθούν αποφάσεις μη εφαρμογής του σχετικού νόμου που όριζε 8 εργάσιμες Κυριακές ετησίως. Δικαιώνει τη προσπάθεια που κάναμε να μη προχωρήσει ούτε πιθαμή ο νόμος στη πράξη. Τη προσπάθεια που είχε αρχικά αποτέλεσμα στη μαζική ΓΣ του ΕΣΚ και ανατράπηκε μετά από μεθοδευμένη επανάληψή της από τη Διοίκηση του Συλλόγου που φλερτάρει με τις κατ’ επιλογή εργάσιμες Κυριακές!

Δικαιώνει τη πολεμική μας απέναντι στη Διοίκηση της ΕΣΕΕ που ενώ διαπίστωνε ότι δεν ωφελούν το ετήσιο τζίρο των μικρών εμπόρων οι εργάσιμες Κυριακές, αλλά επιβαρύνουν το λειτουργικό κόστος, δεν έκανε καμία απολύτως προσπάθεια ανατροπής του νόμου ρίχνοντας το «μπαλάκι» στους Εμπορικούς Συλλόγους!

Η πρακτική της Διοίκησης του ΕΣΚ όπως και της ΕΣΕΕ οδήγησε-πέρα από προθέσεις-στην άμβλυνση των αντιστάσεων και στη απομοίωση στη συνείδηση των συναδέλφων του ρόλου, της σημασίας και τελικά της αξία που έχει η Κυριακάτικη αργία. Άνοιξε την όρεξη των μεγάλων εμπορικών ομίλων για πλήρη κατάργηση της αργίας και την απελευθέρωση του εργάσιμου χρόνου.

Η ΑΣΕΣ, μπροστά και στη Πρωτομαγιάτικη απεργία, καλεί κάθε αυτοαπασχολούμενο και μικρό έμπορο να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και να συμμετέχει στη συγκέντρωση που καλεί η ΠΑΣΕΒΕ και το ΠΑΜΕ στη κεντρική πλατεία στις 10:30 το πρωί της Δευτέρας 1 Μαΐου. Είναι ακόμη μια ευκαιρία να υπερασπιστούμε την αργία της Κυριακής, το εισόδημα και το μέλλον μας, να βάλουμε τις βάσεις για να κερδίσουμε ό,τι χάσαμε και ό,τι μας στερούνε.