Ισορροπία για τις «ανοιχτές» Κυριακές ζητάει η Οργάνωση Εθελοντών Καβάλας του Ποταμιού

Η Οργάνωση προτείνει να δοθεί το δικαίωμα στις τοπικές κοινωνίες, στους δήμους και στις Περιφέρειες να αποφασίζουν χωρίς ιδεοληπτικά δεσμά για το ποιες Κυριακές πρέπει να μένουν ανοιχτά τα καταστήματα

Θέση στο θέμα των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές παίρνει το Ποτάμι Καβάλας και συγκεκριμένα η Οργάνωση Εθελοντών του κόμματος. Με ανακοίνωσή της η Οργάνωση προτείνει να αποφασίζουν για το εν λόγω θέμα οι τοπικές κοινωνίες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε κοινωνίας και να μην ακολουθείται μια στείρα και ακραία γραμμή του τύπου «όλες ή καμία Κυριακή», ενώ αφήνει και αιχμές προς την κυβέρνηση για την πολιτική που υιοθετεί στο συγκεκριμένο θέμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Οργάνωσης

Αυτή η συνήθεια να φτάνουμε από το ένα άκρο στο άλλο μοιάζει σαν κατάρα.
Από τη μια έχουμε αυτούς που θέλουν κλειστά τα μαγαζιά ΟΛΕΣ τις Κυριακές του χρόνου. Και από την άλλη έχουμε τις «εντολές» για ανοιχτά μαγαζιά ΟΛΕΣ τις Κυριακές.

Ας ισορροπήσουμε λοιπόν. Να δώσουμε το δικαίωμα στις τοπικές κοινωνίες και στην Αυτοδιοίκηση (Δήμους και Περιφέρειες) να αποφασίζουν χωρίς ιδεοληπτικά δεσμά. Ούτε αριστερίστικα, ούτε νεοφιλελεύθερα.

Οι «υποχρεωτικά» ανοιχτές Κυριακές στη Γαλλία αύξησαν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά όχι τις πωλήσεις. Αυξήθηκαν οι τιμές, κλείσανε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν ενισχύθηκε η απασχόληση καθώς οι εργαζόμενοι τις Κυριακές έπαιρναν απλώς ένα ρεπό μέσα στην εβδομάδα.

Αντιθέτως, σε άλλες χώρες που το άνοιγμα των καταστημάτων εφαρμόζεται επιλεγμένες Κυριακές, τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά.

Η ζωή, λοιπόν και η ζήτηση να καθορίζουν τα ωράρια κι όχι τα ωράρια τη ζωή. Και το κράτος, ας φροντίσει δίπλα στα ανοιχτά καταστήματα να έχουμε ανοιχτά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Όχι μόνο να μεταφράζουν «εντολές».