Λαϊκή Συσπείρωση: Όχημα για τη γενίκευση της απελευθέρωσης της Κυριακάτικης αργίας οι Λευκές Νύχτες

Η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για events που φέρνουν κόσμο στους δρόμους αλλά όχι στα μαγαζιά, ενώ τα μικρά καταστήματα γίνονται βορά των μεγάλων επιχειρήσεων και του κεφαλαίου

Η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Λαϊκή Συσπείρωση καταδικάζει με ανακοίνωσή της την δρομολόγηση της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, τονίζοντας ότι ακόμα ένας «Δούρειος Ίππος» για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου είναι και οι Λευκές Νύχτες, που δεν προσφέρουν τίποτα-ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις-πέρα από κόσμο στους δρόμους, αλλά όχι στα καταστήματα, όπως αναφέρεται σχετικά.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης.

Στον απόηχο της Λευκής Νύχτας και της «μαύρης κι άραχνης» ημέρας με απλήρωτη δουλειά χωρίς δικαιώματα, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ!

Αυτές τις μέρες οι μαγαζάτορες, όχι όλοι, μόνο όσων τα μαγαζιά βρέθηκαν στους δρόμους που έγινε το «πανηγύρι», θα μετράνε κέρδη και ζημίες από τη Λευκή Νύχτα της Παρασκευής (5 Μαΐου 2017). Αλλά και οι εμποροϋπάλληλοι επίσης θα μετράνε, π.χ. τις υπερωρίες που πληρώθηκαν…

Βέβαια ντόπιοι και εθνικοί προστάτες μικροεπαγγελματιών και εμποροϋπαλλήλων διαλαλούν-ήδη το κάνουν από την Παρασκευή-για τη μεγάλη ευκαιρία που δόθηκε και για την οικονομική ανάσα που πήραν τα μαγαζιά.

Κάνουν προσπάθεια να δημιουργήσουν μία μαγική εικόνα για την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων το βράδυ της Παρασκευής 5 Μαΐου, για να νομιμοποιήσουν στις συνειδήσεις εργαζομένων και μικρών ΕΒΕ τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν για τη πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, σε όλους τους κλάδους, σε όλη τη χώρα.

Βέβαια αυτό που επίσης πρέπει να υπολογιστούμε, μετά τη Λευκή Νύχτα της Παρασκευής και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, είναι πόσο πιο βαθιά μπήκε το μαχαίρι στην καρδιά της επιβίωσης των μικρομάγαζων.

Οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι Επαγγελματίες και Έμποροι γνωρίζουν πολύ καλά πως όσο και να διευρυνθεί το ωράριο, όσα “event” και να πραγματοποιήσουν στο κέντρο ή αλλού, μπορεί να φέρουν κόσμο στους εμπορικούς δρόμους, πελάτες όμως όχι. Τους «πελάτες» ή «καταναλωτές», όπως τους αποκαλούν, τους έχει εξαντλήσει οικονομικά η βάρβαρη πολιτική των τελευταίων ειδικά χρόνων, τιμητές και υπερασπιστές της οποίας είναι και όλοι αυτοί που δήθεν κόπτονται για τον μικρό έμπορα.

Καταδικάζουμε την απόφαση για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, γιατί αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων Ε.Ε. και κεφαλαίου που ξεκίνησαν να εφαρμόζουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η τωρινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Που στηρίζουν τα συμφέροντα των μεγαλέμπορων και τσακίζουν τα δικαιώματα και τις ζωές των εμποροϋπαλλήλων και των μικρεμπόρων, γιατί επιβάλλουν συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους στο εμπόριο και ενισχύουν την κερδοφορία των πολυκαταστημάτων και των μεγαλεμπόρων.

Είναι ανάγκη, οι εργατοϋπάλληλοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και πρέπει να βρουν την ενεργητική στήριξη απ’ όλους τους εργαζόμενους.

Καμιά Λευκή Νύχτα δεν μπορεί να κρύψει:

  • Ότι το 70% των επαγγελματιών χρωστάνε στα ταμεία
  • Ότι εκατοντάδες μαγαζιά κλείνουν κάθε μέρα με τους μικρέμπορους βουτηγμένους στα χρέη
  • Ότι το δικαίωμα στην Υγεία για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ αποτελεί «όνειρο θερινής» και όχι «λευκής νυκτός»
  • Ότι για τα άδεια μαγαζιά και τις μικρές εισπράξεις των μικρομάγαζων δεν ευθύνεται το ωράριο αλλά οι άδειες τσέπες των δύο εκατομμυρίων ανέργων, η απληρωσιά και οι απολύσεις

Είναι γνωστό ότι καθημερινά στο εμπόριο και στον επισιτισμό, μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, κακοπληρωμένοι, με λιγότερα ένσημα απ’ ό,τι πραγματικά δικαιούνται, με απλήρωτες υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες, με ωράρια-λάστιχο, με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με την απειλή της απόλυσης.

Η απελευθέρωση του ωραρίου είναι επιθυμία των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου του εμπορίου πανελλαδικά εδώ και χρόνια. Οι Λευκές Νύχτες είναι μέσο για την γενίκευση της απελευθέρωσης της Κυριακάτικης αργίας παντού, γεγονός που θα οδηγήσει ακόμη πιο γρήγορα σε κλείσιμο μικρών καταστημάτων που δε θα αντέξουν τον ανταγωνισμό.

Εμμένουμε στη θέση για 40ωρο-5μερο-8ωρο, με καμιά απελευθέρωση του ωραρίου. Παλεύουμε για ανάκτηση των απωλειών των τελευταίων χρόνων, για μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες.

Καλούμε τους εργαζόμενους να αντισταθούν σ’ αυτή την κατάσταση που επιβάλλει δουλειά σκλάβων 24 ώρες το 24ωρο 7 μέρες την εβδομάδα. Η οργάνωση και πάλη μέσα από τα σωματεία θα ανατρέψει τις λευκές νύχτες που είναι «κατάμαυρες» για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.