Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας: Κάλεσμα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Το Σωματείο καλεί τον κόσμο για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 στην κεντρική πλατεία της Καβάλας στις 10:30

To Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας με μια ανακοίνωση-κάλεσμα, καταγγέλλει τον Εμπορικό Σύλλογο και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας ότι συναινούν με τη στάση τους στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, ενώ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, τους υπαλλήλους και τους εργάτες να αντισταθούν, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης 17 Μαΐου 2017 στις 10:30 στην πλατεία Ελευθερίας.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση-κάλεσμα του Σωματείου

Με το «κλείσιμο» της αξιολόγησης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί νέα μέτρα που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα και τα εργατικά δικαιώματα. Προωθούν μειώσεις συντάξεων, μείωση στο αφορολόγητο, διευκολύνονται οι μαζικές απολύσεις. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας δεν είναι ούτε ξεκομμένη από τα υπόλοιπα μέτρα, ούτε δευτερεύον ζήτημα.

Η νέα προσπάθεια της Κυβέρνησης, των θεσμών και των μεγάλων επιχειρηματιών για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας δεν είναι καινούρια υπόθεση, ούτε αφορά μόνο εμάς τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο. Είναι ενταγμένη στον συνολικότερο σχεδιασμό των πολυεθνικών και μεγαλοεπιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους από την μια, εξαφανίζοντας τον μικρό επαγγελματία, ενώ από την άλλη να τσακίσουν ό,τι δικαίωμα έχει απομείνει στους εμποροϋπάλληλους και εργαζόμενους γενικά.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με όποιο τρόπο και μορφή, στόχο έχει συνολικότερες ανατροπές στα εργασιακά, τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Για παράδειγμα, με την ουσιαστική κατάργηση της Kυριακάτικης αργίας το επόμενο βήμα είναι η κατάργηση κάθε προσαύξησης στις απολαβές των εργαζομένων, στην αντικατάσταση με ρεπό τις καθημερινές κτλ, με αποτέλεσμα παράλληλο ντόμινο εξελίξεων και στους άλλους κλάδους.

Η πάλη για την Κυριακάτικη Αργία είναι ζήτημα πάλης πρώτης γραμμής για την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολουμένους. Είναι διπλή και ενιαία επίθεση, άρα ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση.

Την ίδια στιγμή οι ξεπουλημένες  ηγεσίες και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός αλλά και οι επίσημοι φορείς των επαγγελματιών με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο βάζουν πλάτη στην κατάργηση της Kυριακάτικης αργίας, στην ένταση της εκμετάλλευσης, στην εξόντωση του αυτοαπασχολούμενου. Εδώ και χρόνια, η θέσπιση του «εθνικού ωραρίου», το άνοιγμα των καταστημάτων (7+1) Κυριακές αποτέλεσαν ευθείες βολές και όρους χειροτέρευσης της ζωής του εργάτη και του αυτοαπασχολούμενου στο εμπόριο.

Η ΕΣΕΕ και οι εμπορικοί σύλλογοι, όπως και της Καβάλας, καθησύχαζαν ότι στο χέρι τους είναι μην εφαρμοστούν τα μέτρα. Σήμερα όμως αλυσίδες και πολυκαταστήματα είναι ανοιχτά 13 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα. Όταν ψηφιζόταν ο νόμος για τις 7+1 Κυριακές προπαγάνδιζαν ότι δεν είναι υποχρεωτικές. Χαρακτηριστικά, η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας ανέτρεψε την αρχική αρνητική απόφαση της ΓΣ ενάντια στο νόμο με νεότερη που αποδέχεται την υπονόμευση της Κυριακάτικης αργίας.

Από την άλλη, η ξεπουλημένη ηγεσία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) αν και στα λόγια είναι ενάντια στην καταστρατήγηση του ωραρίου στο εμπόριο, ακολουθεί την τακτική της προκήρυξης απεργίας την τελευταία στιγμή (μέχρι και 24 ώρες πριν), με αποτέλεσμα τη μη συμμετοχή των εργαζομένων και την απαξίωσή της.

Στην ίδια και χειρότερη ρότα η ηγεσία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας (ΕΥΚ) και τα σωματεία-σφραγίδες που τη στηρίζουν, απλώς δεν κάνουν απολύτως τίποτα για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστική η στάση του ΕΣΚ στην τελευταία απεργία 7 Μαΐου όπου ουσιαστικά παρουσίασε προαιρετικό το κλείσιμο των καταστημάτων ενώ δυο μέρες πριν την απεργία διοργάνωνε Λευκές (μαύρες για τους εργαζόμενους) Νύχτες που αποτελούν ένα ακόμη εργαλείο απελευθέρωσης του εργάσιμου χρόνου. Παράλληλα, η ηγεσία του ΕΥΚ και τα σωματεία-σφραγίδες ήταν φυσικά άφαντα για την ενημέρωση των εργαζομένων και την οργάνωση της πάλης τους.

Όλοι οι παραπάνω, όποια κριτική κι αν ασκούν στα μέτρα, είναι με βάση το κριτήριο της «ανταγωνιστικότητας» και των «αντιαναπτυξιακών μέτρων», ζητήματα δηλαδή που αποτελούν «ξένη σημαία» για την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολουμένους στο εμπόριο.

Για εμάς τους εργαζόμενους στο εμπόριο πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η επιλογή της κάθε πολυεθνικής ή μεγάλης αλυσίδας να ανοίγει τις Κυριακές ή όχι εξυπηρετεί καθαρά συμφέροντα της κερδοφορίας της, τη θέση της απέναντι στους ανταγωνιστές της κάθε στιγμή. Ενώ εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι στο εμπόριο γνωρίζουμε ότι ο ανταγωνισμός των μεγάλων επιχειρηματιών στον κλάδο μάς οδηγεί στον αφανισμό.

Με λίγα λόγια το «όχι» στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων δεν έχει καμιά σχέση με το «όχι» των μεγαλοεπιχειρηματιών, των οργανώσεών τους και των ξεπουλημένων πλειοψηφιών του κλάδου όπως του ΕΥΚ και του ΕΣΚ.

Το ταξικό σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η τοπική Γραμματεία  της ΠΑΣΕΒΕ καλούν όλους τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολουμένους στο εμπόριο να μην ακολουθήσουν την γραμμή των διοικήσεων των ΕΣΚ και ΕΥΚ Καβάλας, να συσπειρωθούν  στις ταξικές οργανώσεις τους για κοινή πάλη με βάση τα κοινά μας συμφέροντα.

Διεκδικούμε:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας
  • Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με αναπλήρωση των απωλειών που δεχτήκαμε τα τελευταία χρόνια
  • Όχι στη νέα φοροληστεία, στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που διαλύουν το εργατικό-λαικό εισόδημα. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των τριών μνημονίων, που μειώνουν συντάξεις και παροχές

Όλοι στην πανελλαδική πανεργατική απεργία την Τετάρτη στις 17 Μαΐου 2017 στην κεντρική πλατεία στις 10:30.