ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας: Τέλος στην ομηρεία χιλιάδων δικαιούχων του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Σειρά υπουργικών αποφάσεων-«ανάσα» για χιλιάδες νοικοκυριά

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση που αφορά σε υπουργικές αποφάσεις για τους δικαιούχους του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.): «Οριστική λύση στην ομηρεία  χιλιάδων δικαιούχων του τ. Ο.Ε.Κ. δίνουν υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην τιμή μονάδας παραχώρησης κατοικίας και στη διευκόλυνση αποπληρωμής κεφαλαίου και χρεών των δικαιούχων οικιστών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αποκτήσουν μετά από μακροχρόνια ανασφάλεια, το Οριστικό Παραχωρητήριό τους.

Συγκεκριμένα, αποκαθίστανται οι Πολεοδομικές και άλλες Παραβάσεις που συντελέστηκαν  λόγω κακοτεχνιών των εργολάβων, μη ελέγχου των έργων από τον Ο.Ε.Κ. κ.λπ., κόστος θα που βαρύνει εξ ολοκλήρου τον Ο.Α.Ε.Δ.

Καθορίζεται ενιαία τιμή μονάδας παραχώρησης για όλους τους οικισμούς της χώρας, που ανέρχεται στο ποσό των 304,41€/τ.μ. έναντι της μέσης προηγούμενης τιμής των 715€/τ.μ.

Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων από 240 σε 360.

Επιπλέον εφαρμόζονται μια σειρά διευκολύνσεων που περιλαμβάνουν εκπτώσεις, απαλλαγή δόσεων, περικοπής τόκων, μέχρι και επιστροφής χρημάτων, ανάλογα με τα κριτήρια του κάθε δικαιούχου.

Τέλος διαφυλάσσεται ο χαρακτήρας των εργατικών κατοικιών με απαγόρευση εκμετάλλευσης (ενοικίαση – πώληση) για χρονικό διάστημα ως και 10 χρόνια.

Οι λόγοι μη έκδοσης Οριστικών Παραχωρητηρίων χάνονται στο λαβύρινθο των πολεοδομικών παραβάσεων, και των συνεχόμενων αναθεωρημένων τιμών (ενδεικτικό κόστος κατασκευής στον τ. Ο.Ε.Κ. 715€/τ.μ. και στην ελεύθερη αγορά 460€/τ.μ.).

Η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση Οριστικών Παραχωρητηρίων και η ανασφάλεια που αυτή δημιουργούσε, οδήγησε τους δικαιούχους στην παύση της προβλεπόμενης μηνιαίας καταβολής.

Η κατάσταση που διαιωνίζονταν μέχρι και σήμερα είχε ως εξής:

Ο Ο.Ε.Κ. δεν απαιτούσε τα χρήματα, οι δικαιούχοι δεν πλήρωναν, αλλά ψήφιζαν κυβερνήσεις υποκύπτοντας σε εκβιασμούς και υποσχέσεις, οι εργολάβοι δούλευαν ανενόχλητοι σε σύμπνοια με το σύστημα Ο.Ε.Κ. τα έσοδα του Οργανισμού μειώνονταν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η στεγαστική πολιτική που ασκήθηκε από τον τ. Ο.Ε.Κ. παραμένει αμετάβλητη από το 1954 και στόχευε στη μετατροπή του δικαιούχου σε ιδιοκτήτη. Η ορθότητα αυτής της πολιτικής ποτέ δεν επανεξετάστηκε, δεν προσαρμόστηκε, δεν ελέγχθηκε και τελικά μετατράπηκε από Κοινωνική Πολιτική σε εργαλείο εξυπηρέτησης του κομματικού κράτους.

Το συνολικό έργο του τ. Ο.Ε.Κ. ανέρχεται σε 52 χιλιάδες κατοικίες. Βάση στοιχείων οι 32 χιλιάδες έχουν υπέρογκα χρέη και στην ουσία μιλάμε για υπερχρεωμένα νοικοκυριά».