ΠΑΜΕ και ΠΑΣΕΒΕ Καβάλας: Να ξεκινήσει ο λαϊκός ξεσηκωμός στις 17 Μαΐου

Συγκέντρωση την Τετάρτη στην πλατεία Ελευθερίας στις 10:30 και την Πέμπτη 18 Μαΐου στο ίδιο μέρος στις 19:00, όπου θα ακολουθήσει συλλαλητήριο ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο

Σε παλλαϊκό ξεσηκωμό κάλεσε τους εργαζόμενους και τους άνεργους το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΕΒΕ Καβάλας με απαρχή τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 17 Μαΐου 2017, όπου οι δυνάμεις του ΚΚΕ θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Ελευθερίας στις 10:30, αλλά και την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 στο ίδιο μέρος στις 19:00, όπου θα ακολουθήσει συλλαλητήριο.

Το κάλεσμα το απηύθυναν οι Φάνης Παπανικολάου και Γιάννης Γιαγκίδης από τη Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ και ο Θόδωρος Κοντογεωργίου από τη Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ Νομού Καβάλας κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το πρωί της Δευτέρας 15 Μαΐου 2017. «Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα διατηρήσει όλους τους αντεργατικούς νόμους, καθώς φέρνει την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και απελευθερώνει πλήρως τις μαζικές απολύσεις από τις μεγάλες επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Γιαγκίδης, προσθέτοντας ότι επιχειρείται ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα. «Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να απορρίψουν τις κάλπικες υποσχέσεις με τα αντίμετρα, τα οποία στην ουσία επιστρέφουν στο μεγάλο κεφάλαιο», δήλωσε ο ίδιος, ενώ προέτρεψε τον λαό να γυρίσει την πλάτη στην ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ «που συντάσσονται με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων», καθώς και στο ΕΥΚ Καβάλας.

Με τη σειρά του ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος είναι και ένας από τους 180 απολυμένους των Λιπασμάτων, στάθηκε κυρίως στις εξελίξεις γύρω από τη ΒΦΛ, λέγοντας ότι «από την αρχή και πριν τις απολύσεις επισημαίναμε ότι από κοινού πρέπει να παλέψουμε για τα προβλήματά μας και να είμαστε έτοιμοι για την επίθεση της εργοδοσίας που δεν άργησε να έρθει», ενώ κατέκρινε και τη στάση της κυβέρνησης στο εν λόγω θέμα, λέγοντας ότι «απλά τηρεί στάση αναμονής και τίποτα παραπάνω και τώρα φτάσαμε στο σημείο ακόμα και να κλείσει το εργοστάσιο, κάτι που δε θέλει κανείς μας, αλλά από την άλλη, με βάση τα συμφέροντα του κάθε λαμόγιου, δεν μπορεί ο καθένας να πατάει πάνω στα δικαιώματα των εργαζομένων». Τόνισε, δε, ότι «ό,τι κέρδισε η εργατική τάξη δεν το κέρδισε στις δικαστικές έδωσες και με υπουργικές αποφάσεις, αλλά με διαρκείς αγώνες».

Από την πλευρά του ο κ. Κοντογεωργίου αναφέρθηκε κυρίως στην επιχειρούμενη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, «κάτι που θα τους δώσει το δικαίωμα να κλείσουν ακόμα περισσότερες μικρές επιχειρήσεις και να μειώσουν περαιτέρω τους αυτοαπασχολούμενους», ενώ τόνισε ότι ουδείς λόγος γίνεται για τη μείωση του αφορολόγητου, κάτι που θα οδηγήσει τους επαγγελματίες στον ολοκληρωτικό αφανισμό. Παράλληλα, εξαπέλυσε βολές κατά του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας για την υλοποίηση της Λευκής Νύχτας, μια διοργάνωση που όπως είπε, ανοίγει τον δρόμο για απελευθέρωση του ωραρίου.