«Μήνυμα» Μακρογιάννη προς την κυβέρνηση: Η κοινωνία σάς ψήφισε για να τη βγάλετε από το αδιέξοδο, όχι για να εξυπηρετείτε τα συμφέροντα των δανειστών!

Η ομιλία του πρόεδρου του Εργατικού Κέντρου Καβάλας στην απεργιακή συγκέντρωση της 17ης Μαΐου 2017

 

Ότι η κυβέρνηση εμπορεύτηκε την ελπίδα της κοινωνίας και τώρα φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νέο μνημόνιο μετά από «δήθεν διαπραγμάτευση» κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του από την πλατεία Καπνεργάτη ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας Ευθύμης Μακρογιάννης.

Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο της απεργιακής συγκέντρωσης της Τετάρτης 17 Μαΐου 2017 στην οποία συμμετείχαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλα συνδικάτα και φορείς της πόλης της Καβάλας (δείτε φωτογραφίες και διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας Μακρογιάννη.

Τα νέα βαριά μέτρα διαλύουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας

«Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Άνεργοι, Συνταξιούχοι, η κυβέρνηση στις 18 του Μάη προχωράει στην ψήφιση ενός 4ου μνημονίου φορτώνοντας την ελληνική κοινωνία με νέα σκληρά μέτρα που έχουν σας αποτέλεσμα να φέρουν μεγαλύτερη ύφεση, λιτότητα και φτώχεια.

Είναι αυτή που εμπορεύτηκε την ελπίδα και ήρθε στην εξουσία ακουμπώντας στην ελπίδα των εργαζομένων και όλη της κοινωνίας. Αφού εφάρμοσε με ευλάβεια το 3ο μνημόνιο, τώρα φέρνει το 4ο μνημόνιο μετά από μια δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση.

Πόσα άλλα αντεργατικά, φορολογικά  και αντιασφαλιστικά μέτρα μπορεί  να αντέξει αυτή η κοινωνία την οποία διαδοχικές κυβερνήσεις μαζί με τη σημερινή αριστερή διακυβέρνηση συνεχίζουν να την ρίχνουν στην εξαθλίωση;

Καθημερινά αποδομούνται εργασιακές σχέσεις και η χώρα βυθίζεται σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα. Η κυβέρνηση χωρίς να πάρει ούτε μια δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους και μέτρα για την ανάπτυξη όπως μας υπόσχεται εδώ και δυόμισι χρόνια, προχωρά σε νέα βαριά μέτρα που διαλύουν ακόμη παραπάνω την οικονομία, τις συντάξεις και όλο τον παραγωγικό ιστό της  χώρας.

Ο λογαριασμός είναι βαρύς με νέες περικοπές στις συντάξεις 1,8 δις και νέα φορολογικά χαράτσια. Η συμφωνία με τους δανειστές δεν διασώζει τα όπια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση αλλά ακόμα χειρότερα δεν πρόκειται καν να τα επαναφέρει.

Με βάση τα παραπάνω το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση από τη μια κρύβει το περιεχόμενο της πραγματικής συμφωνίας για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και την φοροκαταιγίδα που έρχεται και όχι μόνο! Και από την άλλη, δίνοντας έμφαση στα υποτιθέμενα αντίμετρα προσπαθεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και όλη την κοινωνία για να χρυσώσει επικοινωνιακά το χάπι.

Αγωνιζόμαστε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

  • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα. Διεκδικούμε πολιτικές που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη με αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.
  • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που οδήγησαν στον στραγγαλισμό των εργατικών δικαιωμάτων και έχουν επιβαρύνει βάναυσα τα συνήθη υποζύγια, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
  • Άμεση κατάργηση και μη ψήφιση των νέων μνημονιακών μέτρων που μετατρέπουν συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα φτώχειας και εργαλείο πρόσθετης φορολόγησης
  • Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες, ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, τα συνδικάτα μαζί με την κοινωνία είναι οι μόνες δυνάμεις που με αγώνα μπορούν να ανατρέψουν τις μνημονιακές πολιτικές και να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η κοινωνία τους ψήφισε να βγάλουν την χώρα μας από αυτό το καταστροφικό αδιέξοδο και όχι να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δανειστών».