4ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων στην Καβάλα: Εμπορική «συμμαχία» με φόντο την εξωστρέφεια

Οι αριθμοί «μίλησαν» για τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας-Η Καβάλα μπορεί να αποτελέσει πύλη εμπορικής ανάπτυξης αρκεί να αξιοποιηθούν οι υποδομές της και η στρατηγική γεωγραφική της θέση

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 23 Μαΐου 2017 στο ξενοδοχείο LUCY το 4ο Eλληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων και το Συνέδριο επιχειρηματικών συναντήσεων από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και την εταιρία μέλος του BASF Hellas  στην Καβάλα, με μακρά παράδοση στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο εδώ και 90 χρόνια προωθεί την ανάπτυξη και διεύρυνση των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, μέσα από ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και  δραστηριοτήτων.

Στο διήμερο φόρουμ, το οποίο ξεκίνησε τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο κ.Walter Stechel, Γενικός Πρόξενος της  Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη, ο Θεοφάνης Γεωργόπουλος, σύμβουλος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο τέως βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ Ζαφείρης Μυστακίδης και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης, καθώς και εκπρόσωποι γερμανικών και ελληνικών εταιρειών και πολλοί χορηγοί που συνέβαλαν στην φετινή διοργάνωση.

Το συνέδριο άνοιξε με ομιλία του ο Δρ Αθανάσιος Κελέμης, Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Όπως είπε ο κ. Κελέμης: «Διαλέξαμε αυτόν τον τόπο που αποτέλεσε κατά το παρελθόν το μεγαλύτερο εξαγωγικό κέντρο της χώρας και που σήμερα βρίσκει τον δρόμο της εξωστρέφειας για το παραγωγικό της δυναμικό, τόσο στο πρωτογενή παραγωγικό της τομέα όσο και στην μεταποίηση.

»Η φετινή διοργάνωση γίνεται στην συνέχεια των επιτυχημένων προηγούμενων ετών. Φέτος όμως διοργανώνεται στο φόντο των τελευταίων εξελίξεων για την αξιολόγηση, που γίνεται παράλληλα με την κρίσιμη συνάντηση του Eurogroup για την ρύθμιση του χρέους. Πιστεύω ότι συνεισφέρουμε σημαντικά στο μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας που δεν είναι άλλο από αυτό της ανάπτυξης μέσα από την εξωστρέφεια. Είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία των εργασιών του καθώς συνδέεται και με το στόχο ενίσχυσης των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στους συγκεκριμένους κλάδους που χαρακτηρίζονται και ως βαριά χαρτιά για την ελληνική οικονομία.

»Το Ελληνικό Φόρουμ Τροφίμων αποτελεί πλέον θεσμό για τον φορέα μας, το στηρίζουμε, εργαζόμαστε κάθε χρόνο γι’ αυτό και κυρίως επενδύουμε στην επιτυχία του. Μεγάλο ρόλο παίζουν οι συνδιοργανωτές μας γιατί χωρίς αυτούς δε θα είχε υλοποιηθεί η φετινή εκδήλωση.

»Οι Έλληνες παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων εξασφαλίζουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε γερμανικές χονδρεμπορικές και λιανοπωλικές επιχειρήσεις τα προϊόντα τους, ενώ έχουν την δυνατότητα να συναντηθούν με παραγωγούς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων.

»Εμείς ως Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο επιχειρούμε αδιάκοπα να ανοίξουμε αγορές στο εξωτερικό όπου οι έλληνες παραγωγοί μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με γερμανικές εταιρίες. Αναγνωρίζουμε την αξία του αγροτοδιατροφικού τομέα και την ανάγκη εξωστρέφειας για τις επιχειρήσεις τους, γι’ αυτό και πολύ συχνά αναλαμβάνουμε ανάλογες πρωτοβουλίες.

»Είναι γνωστό ότι ο τομέας των αγροτικών προϊόντων, αποτελεί έναν εκ των βασικότερων πυλώνων ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τόνωσης της απασχόλησης και προσέλκυσης επενδύσεων, ιδιαίτερα στην αγορά της τυποποίησης και της μεταποίησης. Τα ελληνικά τρόφιμα από την Κρήτη έως την Θράκη και τα ακριτικά νησιά με όπλο την θρεπτική τους υπεραξία αποκτούν ισχυρή φήμη στις ευρωπαϊκές αγορές.

»Την ίδια ώρα η Μεσογειακή διατροφή μαγνητίζει όλο και περισσότερους καταναλωτές των ξένων αγορών, με αποτέλεσμα τα προϊόντα της ελληνικής γης να κεντρίζουν το ενδιαφέρον διακινητών και εμπόρων. Η δράσεις μας δεν είναι εστιασμένες μόνο στην Ελλάδα. Απλώνονται και στη Γερμανία όπου οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις αποτελούν σημαντικούς πόλους συνεργασίας και επιχειρηματικής δικτύωσης. Οι υποδομές εκσυγχρονίζονται και η νέα πραγματικότητα στο αεροδρόμιο της Καβάλας σύντομα θα αναδείξει μεγαλύτερες ευκαιρίες για την περιοχή και τους παραγωγούς της.

»Θα αποδειχτεί και στην πράξη ότι οι προοπτικές αξιοποίησης της νέας πραγματικότητας σε επίπεδο υποδομών και μεταφορών, ανοίγουν νέες λεωφόρους για τις εξαγωγές παραδοσιακών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής. Το Επιμελητήριό μας στηρίζει κάθε προσπάθεια σε όλους τους τομείς εξασφαλίζοντας όλες τις προϋποθέσεως δημιουργίας ενός μεγάλου δρόμου διπλής κατεύθυνσης ανάμεσα  σε επιχειρήσεις των δύο χωρών.

»Οι Έλληνες σύνεδροι θα πρέπει να αναδείξουν την υπεραξία των ελληνικών και παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, οι δε Γερμανοί επιχειρηματίες δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία προώθησης στην Γερμανία αγαθών αυξημένης διατροφικής αξίας».

Η Καβάλα ως σημαντική πύλη εμπορίου

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του  ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ Ζαφείρης Μυστακίδης για το 4ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων μεταξύ άλλων είπε:

«Το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου του ρόλου ως συμβούλου της Πολιτείας σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής, υποστηρίζει ενεργά και επίσημα τη διοργάνωση του 4ου Ελληνογερμανικού Φόρουμ Τροφίμων, καθώς αποτελούσε μακρόχρονη επιθυμία μας και καταβάλαμε συστηματική προσπάθεια σε συνεργασία με την BASF Ελλάς προκειμένου να φιλοξενηθεί στην πόλη μας, σε μια περιοχή με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στον τομέα των τροφίμων στη Γερμανική αγορά και όχι μόνο. Μια περιοχή με πληθώρα αγροδιατροφικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως το σπαράγγι, το ακτινίδιο, τα επιτραπέζια σταφύλια, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τις ελιές, τα αμύγδαλα, τα φασόλια, το κρασί, το τσίπουρο και φυσικά με πλούσιο αλιευτικό πλούτο και κτηνοτροφία.

»Η Καβάλα όχι άδικα αποτελούσε και αποτελεί σημαντική πύλη εμπορίου για την ευρύτερη περιοχή λόγω της Εγνατίας Οδού, του αεροδρομίου και του λιμανιού της. Οι μεταφορές ανθρώπων και αγαθών γίνονται εύκολα, γρήγορα, οικονομικά και πάνω από όλα με ασφάλεια προς όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου. Η συμμετοχή του αγροτοδιατροφικού τομέα στην ελληνική οικονομία είναι υψηλή υπερβαίνοντας το 3% του ελληνικού ΑΕΠ, ποσοστό διπλάσιο από το 1,5% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια χώρα που δοκιμάζεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, μπορεί με σιγουριά να λεχθεί πλέον ότι το μέλλον ανήκει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας του αγροτοδιατροφικού προϊόντος.

»Για όλους αυτούς τους λόγους το 2010 η UNESCO συμπεριέλαβε την Μεσογειακή Διατροφή στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν από κοινού διάφορες χώρες της Μεσογείου μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Η Γερμανία παραδοσιακά βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των κυριότερων αγοραστών των προϊόντων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποδεικνύοντας ότι οι Γερμανοί καταναλωτές αναγνωρίζουν την αξία και την ποιότητά τους.

»Οι Έλληνες παραγωγοί αγροτικών προϊόντων είναι σε θέση να τηρούν με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια τις ημερομηνίες, τις ποσότητες και την ποιότητα που έχει συμφωνηθεί. Επιπλέον οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι του μάρκετινγκ και της συσκευασίας. Η Ελλάδα αποτελεί τον 3ο παραγωγό παγκοσμίως ελιάς, ελαιολάδου και ακτινίδιων και 1ο προμηθευτή 35 προϊόντων σε 14 χώρες.

»Η Ελλάδα αποτελεί επίσης τον 1ο προμηθευτή της Γερμανικής αγοράς σε σπαράγγια, τον 2ο σε ακτινίδια, τον 2ο σε ελιές, τον 2ο σε τσιπούρα, τον 3ο σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τον 4ο σε βερίκοκα και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά παράγεται στην περιοχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

»Από την άλλη πλευρά η Γερμανία εισάγει το 21% των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνονται, το 32% των ποτών και το 25% των γαλακτοκομικών προϊόντων. Μια προσεκτική ματιά σε όλους αυτούς τους αριθμούς και πολλούς περισσότερους αναδεικνύουν τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας».

Χαιρετισμοί και εισηγήσεις

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ. κ. Στέφανος Τζιρίτης, πρόεδρος Επιτροπής Βορείου Ελλάδος Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Γούναρης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας BASF Hellas και Walter Stechel, Γενικός Πρόξενος της  Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

Εισηγήσεις έκαναν ο Δρ Αθανάσιος Τσαυτάρης, καθηγητής Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ Ζαφείρης Μυστακίδης, καθώς και οι Αλέξανδρος Αραμπατζής και Τριαντάφυλλος Βαλαβανίδης από την Εθνική Τράπεζα, Μιχαέλα Μπαλή, εκπρόσωπος για Ελλάδα και Κύπρο και ο Δρ Γεώργιος Σαρανταυγάς.