Το Γεωθερμικό Πεδίο Νέστου «δείχνει» τον δρόμο της Ανάπτυξης μέσα από τον αγροτικό τομέα

Εγκαίνια των εγκαταστάσεων της Selecta Hellas στο Ερατεινό παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου

Πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου 27 Μαΐου 2017, στο Ερατεινό Νέστου, τα εγκαίνια της ανθοκομικής μονάδας της εταιρίας Selecta Hellas, σχεδόν έναν χρόνο αφότου η επένδυση αυτή, η μεγαλύτερη που έγινε στην Ελλάδα στον αγροτικό τομέα τα τελευταία χρόνια, «μπήκε» στην παραγωγή.

Τον αγιασμό των εγκαταστάσεων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, του τ. υφυπουργού ΑΑΤ Μάρκου Μπόλαρη και των Αρχών του τόπου.

Η Selecta Hellas παράγει έρριζα μοσχεύματα καλλωπιστικών ανθοκομικών φυταρίων με τη χρήση του γεωθερμικού ρευστού του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού Καβάλας, οι εγκαταστάσεις της εκτείνονται σε 35 στρέμματα και απασχολεί περί τα 100 άτομα προσωπικό, όλα αυτά στην πρώτη φάση της επένδυσης ύψους 7 εκ. ευρώ. Στο μέλλον, υπάρχουν σχέδια για επέκταση της δραστηριότητας της εταιρίας σε επιπλέον 25 στρέμματα γης, απασχόληση και νέου προσωπικού έτσι ώστε το δυναμικό να φτάσει τα 150-170 άτομα, επενδύοντας επιπλέον 3 εκ. ευρώ.

O πατριωτισμός των Ελλήνων επενδυτών «έφερε» την επένδυση στο Ερατεινό

Ο Γενικός Διευθυντής της Selecta Hellas Ιωάννης Παπαθεοχάρης αναφέρθηκε στο ιστορικό της επένδυσης στο Ερατεινό του Νέστου. Εξήγησε ότι η εταιρία είναι θυγατρική της Selecta One, μιας πολυεθνικής εταιρίας με βάση τη Στουτγάρδη της Γερμανίας, και ότι υποψήφιες χώρες για το νέο αυτό «άνοιγμα» ήταν η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία, με την τελευταία να υπερτερεί, αρχικά, λόγω του ευνοϊκού φορολογικού συστήματος αλλά και των χαμηλών ημερομισθίων του εργατικού δυναμικού. «Ωστόσο, ο πατριωτισμός μας, η ψήφιση του Αναπτυξιακού Νόμου του 2015, το Γεωθερμικό Πεδίο αλλά και το φιλότιμο των Ελλήνων εργατών που μπορούσαν να προσφέρουν πολλά στη δουλειά μας υπερίσχυσαν», όπως σημείωσε, «και έτσι φτάσαμε σήμερα να εγκαινιάζουμε αυτήν την επένδυση».

Ο κ. Παπαθεοχάρης ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της Selecta, από τον τ. υφυπουργό Μάρκο Μπόλαρη και τον δήμαρχο Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλο μέχρι τον νυν ΥΠΑΑΤ Βαγγέλη Αποστόλου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ «στάθηκε» ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η δραστηριότητα της Selecta Hellas αφήνει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή, αφού γίνεται ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων αλλά και ανακύκλωσή τους για τη μέγιστη δυνατή απόδοση.

Επίσης, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρίας ανέφερε ότι οι μισθοί των εργαζόμενων «δεν είναι της τάξης των 300 ή 400 ευρώ, όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια», αφού ο χαμηλότερος μισθός είναι στα 750-800 ευρώ και το ημερομίσθιο διαμορφώνεται στα 35-40 ευρώ.

Βιωσιμότητα, σεβασμός στο περιβάλλον και κοινωνική ευθύνη

Εκπροσωπώντας τη μητρική Selecta One και τους ιδρυτές και ιδιοκτήτες της, τα (δίδυμα) αδέλφια Nils και Per Klemm, o Δρ. Ούλριχ Ζάντερ (Dr. Ulrich Sander) ανέλυσε εν συντομία το οργανόγραμμα της εταιρίας. Με βάση τη Γερμανία, ο Όμιλος της Selecta περιλαμβάνει 12 εταιρίες ανά τον κόσμο (Ισπανία, Αφρική, Ιταλία και αλλού) και με τζίρο 70 εκ. ευρώ απασχολεί 2.000 άτομα που ετησίως παράγουν 350 εκ. φυτάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον βασικό «κορμό» της φιλοσοφίας της Selecta είναι η βιωσιμότητα και η προστασία του περιβάλλοντος, αφού μέσα από την έρευνα και την καινοτομία, η εταιρία έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να μειώσει τη χρήση χημικών σε ποσοστό 70%! Επίσης, μεγάλη έμφαση δίνεται και στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Ο κ. Ζάντερ ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Ουγκάντας, εκεί όπου η εταιρία έχει δημιουργήσει δίπλα στις εγκαταστάσεις της μία κλινική η οποία δεν εξυπηρετεί μόνον τους εργαζόμενους, αλλά είναι «ανοιχτή» στο σύνολο της κοινωνίας. Μάλιστα, την τελευταία χρονιά σε αυτήν την κλινική έγιναν πάνω από 25.000 επισκέψεις, ενώ γεννήθηκαν και 400 παιδιά.

«Αγκάθι» για την πρώτη χρονιά της εταιρίας ο «βαρύς» χειμώνας

Ένα μεγάλω «ευχαριστώ» σε όλους τους εργαζόμενους της Selecta Hellas είπε ο Διευθυντής Παραγωγής Τόρστεν Κράιμπαουμ (Torstern Kreibaum), τονίζοντας τις ιδιαίτερες δυσκολίες που η ομάδα του είχε να αντιμετωπίσει, καθώς ο χειμώνας 2016-2017 ήταν ιδιαίτερα «βαρύς» και «δεν είχε καμία σχέση με το μικροκλίμα που περιμέναμε να βρούμε στην περιοχή».

Ο κ. Κράιμπαουμ σημείωσε ότι οι στόχοι της εταιρίας -35 εκ. φυτάρια ανά έτος- δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν δίχως την προσπάθεια του προσωπικού και ευχήθηκε σύντομα να ευοδωθούν τα επενδυτικά σχέδια της εταιρίας έτσι ώστε η «οικογένεια» της Selecta Hellas να μεγαλώσει κι άλλο.

«Η Γεωθερμία ανοιχτή σε όλους τους αγρότες της περιοχής μας»

Ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος ανέφερε όλο το ιστορικό του Γεωθερμικού Πεδίου, από την εκπόνηση των πρώτων μελετών μέχρι την εφαρμογή του στην πρώτη επένδυση, αυτήν της Selecta Hellas. Ο δήμαρχος Νέστου είπε επίσης ότι εκτός από τα έμμεσα οφέλη του δήμου μέσα από την απασχόληση του εργατικού δυναμικού, η ΔΕΥΑ Νέστου αναμένεται να έχει έσοδα περί τις 100.000 ευρώ ετησίως, είτε απευθείας από την εκμετάλλευση της γεωθερμίας είτε από την κατανάλωση νερού.

«Η Γεωθερμία είναι ένα αναπτυξιακό στοίχημα για τον δήμο μας και παραμένει ανοιχτή σε όλους τους αγρότες της περιοχής μας», είπε ο κ. Τσομπανόπουλος, σημειώνοντας ότι ήδη, πέρα από τη Selecta, άλλες δύο εταιρίας -από την Ολλανδία και την Ιταλία- έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Γεωθερμικό Πεδίο και σκέφτονται να επενδύσουν στην περιοχή.

Δεσμεύσεις Αποστόλου για ενίσχυση του κλάδου της ανθοκομίας

Ως μία επένδυση που σηματοδοτεί την έναρξη της εξόδου της χώρας από την Οικονομική Κρίση χαρακτήρισε ο Βαγγέλης Αποστόλου την ανθοκομική μονάδα της Selecta, υπογραμμίζοντας ένα-ένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της: καινοτομία, περιβαλλοντική ευαισθησία, μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, συνεργασία Ελλήνων-ξένων επενδυτών, απασχόληση εργατικού δυναμικού, εξωστρέφεια.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωσε τους επενδυτές διά του κ. Παπαθεοχάρη ότι η Πολιτεία ήταν και θα είναι δίπλα τους, αρωγός στα επενδυτικά τους σχέδια, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα γίνει προσπάθεια να προβλεφθούν ενισχύσεις για τις ανθοκομικές μονάδες στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που τώρα σχεδιάζεται και αυτό παρά τους όποιους περιορισμούς θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

«Παράδειγμα για το είδος της επιχειρηματικότητας που θέλουμε στην Περιφέρειά μας»

Ως στρατηγικό στόχο της Περιφέρειας χαρακτήρισε την αξιοποίηση της Γεωθερμίας ο Χρήστος Μέτιος αφού, όπως σημείωσε, η ΠΑΜ-Θ είναι η πλουσιότερη σε επίπεδο χώρας με διαπιστωμένα γεωθερμικά πεδία, με τις εκτιμήσεις της να ξεπερνούν τα 200 MW! 

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ γνωστοποίησε επίσης ότι η Περιφέρεια έχει ήδη εκδόσει την πρώτη πρόσκληση για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για παραγωγή και διάθεση ενέργειας από γεωθερμία σε αστικές, αγροτικές και βιομηχανικές περιοχές. Η πρόσκληση αυτή, προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ απευθύνεται σε δήμους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε κάθε φορέα που ενδιαφέρεται να επενδύσει σε υποδομές και εφαρμογές στον τομέα της Γεωθερμίας.

Οι παρουσίες

Στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της Selecta Hellas, εκτός των προαναφερθέντων, το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, ο βουλευτής ΝΔ Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο πρ. υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης, ο πρ. βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ Ζαφείρης Μυστακίδης και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Μπόνος.

Υπουργοί, βουλευτές και λοιποί αιρετοί ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Selecta Hellas από τον κ. Παπαθεοχάρη, επιθεωρώντας όλη τη γραμμή παραγωγής της εταιρίας, από τη φύτευση των ριζών μέχρι τη συσκευασία και ετοιμασία για εξαγωγή των φυταρίων.

Ο Διευθυντής Παραγωγής της Selecta Hellas Torsten Kreibaum και ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης

Ο κ. Kreibaum μπροστά από μία σειρά έρριζων φυτευμάτων έτοιμων προς εξαγωγή