Απάντηση Ηλιάδη σε συκοφαντικά, δυσφημιστικά και ανυπόστατα δημοσιεύματα που πλήττουν τον ΟΛΚ και ζημιώνουν την πόλη μας

Γραπτή δήλωση του Προέδρου & Διευθύνοντα Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας στο άρθρο-καταγγελία του Χάρη Ιορδανίδη

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017, το KAVALA POST φιλοξένησε άρθρο-καταγγελία του συμπολίτη μας Χάρη Ιορδανίδη σχετικά με τη λειτουργία του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας (διαβάστε το εδώ). Τα γραφόμενα του κ. Ηλιάδη προκάλεσαν την αντίδραση της Διοίκησης του Οργανισμού η οποία τα χαρακτηρίζει ως «συκοφαντικά, δυσφημιστικά και ανυπόστατα».

Σε γραπτή του απάντηση, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΚ ΑΕ Χρήστος Ηλιάδης-Χριστιανός απαντά σε επιμέρους σημεία της καταγγελίας Ιορδανίδη, θέτοντας παράλληλα και σειρά ερωτημάτων στον καταγγέλοντα, καταλήγοντας, τέλος, ότι ο Οργανισμός Λιμένα θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του «για την αποκατάσταση της όποιας οικονομικής ζημίας και ηθικής βλάβης υποστούμε».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης Ηλιάδη.

Οι ανώτεροι άνθρωποι έχουν απαιτήσεις από τον εαυτό τους. Οι κατώτεροι άνθρωποι από τους άλλους…

«Το γνωμικό του Φωκυλίδη ΜΗΔΕΝΙ ΔΙΚΗΝ ΔΙΚΑΣΗΣ, ΠΡΙΝ ΑΜΦΟΙΝ ΜΥΘΟΝ ΑΚΟΥΣΗΣ προφανώς δεν σας λέει τίποτα, κ. Ιορδανίδη, παρότι, είτε σαν δημοσιογράφος είτε σαν πολίτης, θα έπρεπε να είναι απαράβατος κανόνας προκειμένου να ασκήσετε κριτική. Δυστυχώς μας απογοητεύετε, διότι πέσατε στην παγίδα του κυνηγιού μαγισσών, κάποιων με τους οποίους συγχρωτίζεστε.

Επί της ουσίας, κ. Ιορδανίδη, πρωτίστως σταθεροποιηθείτε στις απόψεις σας. Ή το λιμάνι της Καβάλας διαθέτει ένα οργανωμένο σύστημα (άραγε ποιος το οργάνωσε;), με καλό εξοπλισμό που ικανοποιεί τις διεθνείς προδιαγραφές –όπως αναφέρετε– ή υπάρχουν μηχανήματα που είναι εκτός λειτουργίας ή υπολειτουργούν. Για να σας καθησυχάσουμε, αλλά πολύ περισσότερο να ενημερώσουμε τους Καβαλιώτες πολίτες και ειδικότερα τους συναλλασσόμενους με το λιμάνι, προς άρση των δυσφημιστικών και συκοφαντικών ψευδών ειδήσεων σας σε βάρος μας, σας ενημερώνουμε ότι όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός της OAK ΑΕ είναι ετοιμοπόλεμος με πιστοποιήσεις από ανεξάρτητο φορέα, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Όσον αφορά το λιμάνι του Σταυρού, ποιος σας είπε, κ. Ιορδανίδη, ότι δεν έγιναν ενέργειες από πλευράς Οργανισμού; Όταν λέτε «ανέχεται» ο Οργανισμός, τι εννοείτε; Είναι στη διακριτική του ευχέρεια και δεν το κάνει;

Σας πληροφορούμε λοιπόν ότι ο Οργανισμός παρότι ουδεμία αρμοδιότητα έχει για το θέμα, το έχει γνωστοποιήσει με παραστάσεις του σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Ο ίδιος ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής όπως παραδέχεσθε, είπε ότι είναι θέμα εισαγγελέα. Εσείς από πού ορμώμενος επιρρίπτετε ευθύνες στην ΟΛΚ ΑΕ;

Αναφέρεστε στην κρουαζιέρα και χρησιμοποιείτε ψευδή στοιχεία. Η Λήμνος είχε 41 κρουαζιερόπλοια το 2015 και 14 το 2016 ενώ η Καβάλα είχε 22 το 2015 και 19 το 2016 . Γνωρίζετε όμως άραγε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την κρουαζιέρα; Εκτός εάν επιρρίπτετε ευθύνες στην OΛK ΑΕ και για την κατάσταση στη γείτονα χώρα…

Συνολικά, η χώρα μας είχε μείωση κατά 490 αφίξεις, μήπως και γι’ αυτό, κατά την άποψή σας, φταίει η ΟΛΚ ΑΕ;

Η ΟΛΚ ΑΕ εν μέσω κρίσης και ύφεσης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αύξησε τα έσοδά της κατά 35% (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την συνεργασία με την ΤΑΡ AG), μείωσε τα λειτουργικά έξοδα κατά 36%, διατηρώντας συγχρόνως σταθερά τα τιμολόγιά της,  η δε εμπορευματική κίνηση στο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β’ αυξήθηκε κατά 34%. Ταυτόχρονα παρήγαγε έργο, όπως ο εκσυγχρονισμός του φωτισμού και στα τέσσερα λιμάνια αρμοδιότητας της για την εξοικονόμηση ενέργειας, έκανε παρεμβάσεις στον προσήνεμο μόλο του Λιμένα Καβάλας για την υποδοχή μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων, ολοκλήρωσε το έργο των πλωτών εξέδρων που άλλαξε τις δυνατότητες του Λιμανιού μας, προωθεί την αδειοδότηση του υδατοδρομίου, εξασφάλισε χρηματοδότηση έργου για την κατασκευή του ηλεκτρομηχανολογικού δικτύου και της επίστρωσης στον προσήνεμο μόλο, πλέον των έργων συντήρησης των υποδομών, όπως αποκατάσταση βαθών, συντήρηση κρηπιδωμάτων και πλήθος άλλων παρεμβάσεων στις χερσαίες ζώνες όλων των λιμένων αρμοδιότητας μας.

Επιπρόσθετα, όλοι οι Καβαλιώτες είδαν την άμεση αντίδραση του Οργανισμού στο έκτακτο γεγονός της κατάρρευσης της παραλιακής οδού, η οποία παραδόθηκε προς χρήση στους πολίτες σε χρόνο ρεκόρ.

Επιπλέον, ο Οργανισμός φροντίζει έτσι ώστε τα λιμάνια να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στα πλαίσια αυτά είναι και το σχέδιο παραλαβής αποβλήτων πλοίων. Η διαδικασία έγινε με διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος δημοσιεύτηκε από τα τοπικά ΜΜΕ μέχρι την Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζετε εσείς, κ. Ιορδανίδη, κανέναν άλλο νόμιμο τρόπο και εν πάση περιπτώσει γιατί συγκρίνετε τα τιμολόγια αποβλήτων της Καβάλας με τη Θεσσαλονίκη που διαθέτει εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων και όχι π.χ. με την Αλεξανδρούπολη; Είναι τυχαίο;

Επικαλείστε κάποια νούμερα για το κόστος του Λιμένα. Δεν σας έκανε εντύπωση, κ. Ιορδανίδη, ότι ο Οργανισμός για ένα πλοίο 3.000 τόνων εισπράττει όπως εσείς λέτε 4.000€ διαθέτοντας εγκαταστάσεις, προσωπικό, μηχανολογικό εξοπλισμό και κάποιοι άλλοι, όπως εσείς λέτε, εισπράττουν 3,5€ ανά τόνο δηλ. 10.500C; Ποιος λοιπόν επιβαρύνει δυσανάλογα το κόστος του λιμένα;

Σας πείραξε, κ. Ιορδανίδη, μέχρι και η συνεισφορά του Οργανισμού, η οποία συνίσταται σε παροχές των οποίων το ύψος δεν ανταποκρίνεται στο ποσό που αναφέρετε, για τη διοργάνωση του AirSea Show. Σας δηλώνουμε λοιπόν ότι η ΟΛΚ ΑΕ, στα πλαίσια της κοινωνικής της ευθύνης και των καταστατικών της σκοπών, θα συνεχίσει να ενισχύει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, όλες τις προσπάθειες που θεωρεί ότι προβάλλουν την πόλη μας,  χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να επηρεάζει τη λειτουργικότητα των λιμένων αρμοδιότητας της.

Βέβαια, για το έργο που επιτελείται από Διοίκηση και εργαζομένους είμαστε ικανοποιημένοι χωρίς να κομπορρημονούμε. Τη δουλειά μας κάνουμε και θα συνεχίσουμε να την κάνουμε όσο η πολιτεία μάς εμπιστεύεται τη θέση αυτή.

Κύριε Ιορδανίδη, τέτοιου είδους συκοφαντικά, δυσφημιστικά και ανυπόστατα δημοσιεύματα για τη λειτουργία και τις εγκαταστάσεις του λιμανιού μας μπορεί να ικανοποιούν τα ένστικτά σας, πλην όμως πλήττουν τον Οργανισμό μας, τόσο οικονομικά όσο και ηθικά και, κατ΄ επέκταση, ζημιώνουν την πόλη μας.

Εν πάσει περιπτώσει, κ. Ιορδανίδη, υπενθυμίζουμε σε σας και σε αυτούς που συγχρωτίζεσθε ότι οι ανώτεροι άνθρωποι έχουν απαιτήσεις από τον εαυτό τους. Οι κατώτεροι άνθρωποι από τους άλλους.

Τέλος, η ΟΛΚ ΑΕ επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος της για την αποκατάσταση της όποιας οικονομικής ζημίας και ηθικής βλάβης υποστούμε, συνέπεια του από 02.06.2017 δημοσιεύματος σας».

Για την ΟΛΚ ΑΕ
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος
Χρήστος Ηλιάδης-Χριστιανός