Μιχάλης Αμοιρίδης: Ανερχόμενη δύναμη στον Τουρισμό η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (αναλυτικά στοιχεία)

Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση διανυκτερεύσεων και επιμήκυνση της σεζόν προβλέπεται για το 2017

Μόνον ως αισιοδοξία μπορούν να χαρακτηριστούν τα «μηνύματα» για για την πορεία του Τουρισμού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αφού τα πρώτα νούμερα του 2017 επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις για μία χρονιά με μεγάλη άνοδο σε όλα τα επίπεδα και ο τ. Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού ΑΜ-Θ Μιχάλης Αμοιρίδης μοιράζεται με το KAVALA POST τα στοιχεία που το αποδεικνύουν.

Αφορμή για την κουβέντα μας με τον κ. Αμοιρίδη στάθηκε η δημοσιοποίηση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τα έσοδα του Ελληνικού Τουρισμού, στοιχεία που αμφισβητήθηκαν έντονα για την εγκυρότητά τους τόσο από τους επαγγελματίες του κλάδου όσο και από την ίδια την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία της ΤτΕ εδώ

Η έρευνα αφορά σε τουριστικές εισπράξεις που αναλύονται με βάση δειγματοληπτικές μετρήσεις στα σύνορα και επεξεργασία από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα οποία, ειδικότερα για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, σύμφωνα με τον κ. Αμοιρίδη, «δεν φαίνεται να έχουν εγκυρότητα για πολλούς λόγους που έχουν να κάνουν με το δείγμα που λαμβάνεται αλλά και διότι αυτά τα στοιχεία, στην ΠΑΜ-Θ λαμβάνονται σε ένα μόλις σημείο εισόδου. Συνεπώς, είναι ελλιπή τα δεδομένα ενώ το χρησιμοποιούμενο μαθηματικό μοντέλο δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες επισκεψιμότητας που έχουμε ως περιοχή. Αυτή βασίζεται κυρίαρχα στις οδικές αφίξεις από το εξωτερικό και τις αεροπορικές της Καβάλας».

»Για αυτά τα ζητήματα που εντοπίσαμε, έχουμε ενημερώσει ώστε να υπάρξει μέριμνα διόρθωσης στο μέλλον και οι απόψεις μας συμπίπτουν με παράγοντες τόσο του Υπουργείου Τουρισμού όσο και στελεχών του τουριστικού κλάδου. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μας προσμετρούνε με όσο ακριβώς μέγεθος έχουμε, χωρίς υπερβολές αλλά και χωρίς μείωση της δυναμικής μας, ώστε τα στοιχεία που προκύπτουν να είναι κοντά στην πραγματικότητα και αξιοποιήσιμα».

Το Παρατηρητήριο Επισκεψιμότητας, η λύση;

Εντοπίζοντας την ανάγκη να υπάρχουν αδιάβλητα και αξιόπιστα στοιχεία για την Τουριστική Κίνηση, η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ μαζί με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Θράκης, το ΣΕΤΕ και συνεργαζόμενους εταίρους τις λοιπές Ενώσεις και Συνδέσμους Ξενοδόχων της ΑΜ-Θ είχε προγραμματίσει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Επισκεψιμότητας μέσω χρηματοδότησης από το INTERREG Ελλάδας-Βουλγαρίας, έτσι ώστε να αποκτήσουμε ως εργαλείο έγκαιρη και έγκυρη εικόνα της ποσότητας αλλά και της ποιότητας του τουριστικού «ρεύματος» που έχουμε ως περιοχή.

Σε ανοδική πορεία η επισκέψεις των αλλοδαπών

Συνεχή και ανοδικά είναι τα βήματα της επισκεψιμότητας στην Περιφέρειά μας, με μεγάλη αύξηση να σημειώνεται ιδιαίτερα στις διανυκτερεύσεις αλλοδαπών επισκεπτών. Τα πρόσφατα στοιχεία που λαμβάνονται από το σύνολο σχεδόν των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, δείχνουν αύξηση διανυκτερεύσεων περίπου 15% τη διετία 2015-2016 ενώ και τα πρώτα αποτελέσματα για το 2017 είναι επίσης ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

«Επιμήκυνση της περιόδου, διεύρυνση χωρική, σταθεροποίηση πίσω από τις μεγάλες, σε δυναμικότητα κλινών, Περιφέρειες, αυτοί είναι οι στόχοι μας. Ο τόπος μας έχει προοπτική, χρειάζεται πολύ δουλεία ακόμη, αλλά πλέον είναι σε ένα επίπεδο αναγνωρίσιμο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό», σημειώνει ο κ. Αμοιρίδης.

2017: Μεγάλη αύξηση και στις οδικές αφίξεις

Οι οδικές αφίξεις αποτελούν τη μεγαλύτερη «πηγή» επισκεπτών για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, αφού όπως επισημαίνει ο τ. Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, «η θέση μας αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα το οποίο σε συνδυασμό με 430 χλμ ακτών και δύο νησιά, μας καθιστά επιλογή για πληθυσμό 60 εκ. σε μία ακτίνα 400 χλμ».

Για το πρώτο τετράμηνο του 2017, οι οδικές αφίξεις από τους μεθοριακούς σταθμούς της ΠΑΜ-Θ δείχνουν αύξηση γενικών εισόδων:

από Βουλγαρία +22,88%:

από Τουρκία +15,81%:

 

 

 

«Απογειώνεται» το αεροδρόμιο της Καβάλας

Σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό, στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις και ξεκίνησαν νωρίτερα και με πολύ μεγαλύτερες ροές, αφού τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους είχαμε 3.264 αφίξεις έναντι… 411 τον Απρίλιο του 2016!

Η πρόβλεψη για το υπόλοιπο διάστημα, που βασίζεται στη σύγκριση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2016, δείχνει για το 2017 αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό.

Ειδικότερα, για τον μήνα Μάιο η αύξηση των αεροπορικών θέσεων ανέρχεται σε +30,7%, για το μήνα Ιούνιο +27,2% ενώ τον Οκτώβριο φαίνεται να υπάρχει αυξημένη ζήτηση για επιπλέον θέσεις κατά 58,5% έναντι του 2016 αντίστοιχα!

Συνολικά, προβλέπεται ετήσια αύξηση +29,7%, η οποία, σημειωτέον, είναι η μεγαλύτερη από όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια (Πηγή στοιχείων: SETE Ιntelligence).

Αυτά τα πρώτα «μηνύματα» δείχνουν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος να ξεπεράσει η Περιφέρειά μας τις 100.000 αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού, παράλληλα με σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε Απρίλιο και Οκτώβριο, τα  πρώτα σημάδια της οποίας είχαν φανεί ήδη από το 2016.

Και τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ, αφού όπως μας γνωστοποιεί ο κ. Αμοιρίδης «από τις επαφές και τη μέχρι τώρα προσπάθεια προβλέπεται: για το 2018 πτήσεις από νέες χώρες να αφιχθούν στην Καβάλα και να ενισχυθούν υφιστάμενες συνδέσεις, ενώ «ωριμάζει» και η επιπλέον δρομολόγηση πτήσεων εξωτερικού στην Αλεξανδρούπολη».

Έρχεται και ο Φορέας Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού

Ως μία «ανερχόμενη δύναμη» στον τομέα του Τουρισμού χαρακτηρίζει ο Μιχάλης Αμοιρίδης την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. «Εμείς το πιστέψαμε αυτό και τα στοιχεία μάς επιβεβαιώνουν. Οι επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτή την προσπάθεια. Χρειάζεται δουλειά για να καλυφθούν κενά που υπάρχουν και να γίνουν διορθώσεις που απαιτούνται».

Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να διαδραματίσει ο Φορέας Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού που προβλέπεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τον Τουρισμό και έχει ήδη ψηφιστεί και ενταχθεί στο Τουριστικό Πρόγραμμα της ΠΑΜ-Θ για το 2017. «Ήταν όραμα του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη», σημειώνει ο κ. Αμοιρίδης, «με ισχυρή πλειοψηφική  συμμετοχή σε αυτό του ιδιωτικού τομέα. Αποτελεί έργο σημαντικό για τη μελλοντική πορεία ανάπτυξης που, σε συνδυασμό με καινοτόμα έργα υποδομής, θα μας καθιερώσουν στον τουριστικό χάρτη, ανεξάρτητα πολιτικών και κυβερνητικών αλλαγών. Η συνεργασία φορέων και ιδιωτών σε επίπεδο ενδοπεριφερειακό είναι απαραίτητη».

«Είμαι ικανοποιημένος διότι και το 2017 δείχνει ότι θα είναι μία χρονιά με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση διανυκτερεύσεων και επιμήκυνση της σεζόν. Η δουλειά που κάναμε αποδίδει και ελπίζω να συνεχιστεί από τον διάδοχό μου με την ίδια σοβαρότητα και συνέπεια, ώστε μαζί με τις εκδηλώσεις για το Έτους Τουρισμού να μοχλεύσουν την τοπική κοινωνία και τα θετικά αποτελέσματα να πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια».