Ιδιοκτήτες γης στο Περιγιάλι: Και «άστεγοι» και χρεωμένοι

Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών γης, μετά από δεκαετίες «ομηρίας», τελικά βρέθηκαν χρεωμένοι με υπέρογκα ποσά

Παρά τα όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας από τους αρμόδιους αντιδημάρχους, τα ποσά που καταβλήθηκαν από πολίτες ως εισφορά σε χρήμα για την περιοχή του Περιγιαλίου που εντάθηκε στο Σχέδιο Πόλης είναι ελάχιστα σε σχέση με το σύνολο των οφειλομένων.

Πρόκειται για περίπου 10.000 δικαιώματα για τα οποία πρέπει να πληρωθεί η εισφορά αυτή με τα ποσά να ποικίλουν από μερικές εκατοντάδες μέχρι πολλές χιλιάδες ευρώ. Τα χρήματα που έχουν μέχρι σήμερα καταβληθεί αφορούν κυρίως σε ιδιοκτησίες που μεταβιβάσθηκαν και στις οποίες σύμφωνα με το νόμο πρέπει να προκαταβάλλεται τουλάχιστον το 30% των οφειλόμενων δόσεων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ή συνιδιοκτητών ακινήτων έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς μετά από δεκαετίες «ομηρίας» των ακινήτων τους, τελικά βρέθηκαν χρεωμένοι με υπέρογκα ποσά σε μια εποχή που οποιαδήποτε σκέψη για εκμετάλλευση των ακινήτων τους στο Περιγιάλι είναι απαγορευτική.

Δεν είναι μόνο το ότι έχει στερέψει οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά και ότι, προκειμένου να αποκτήσουν τα ακίνητα την πραγματική τους αξία, πρέπει να κατασκευαστεί σειρά δημοτικών έργων στους κοινόχρηστους χώρους, γεγονός αδύνατο με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του δήμου Καβάλας.

Για το λόγο αυτό οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες μέσω των Συλλόγων που λειτουργούν στην περιοχή προκειμένου να εκπονήσουν ένα οργανωμένο πλάνο κινήσεων, ώστε να ζητήσουν τη βοήθεια του δήμου Καβάλας και της δημάρχου προσωπικά, αλλά και των βουλευτών του Νομού σε συγκεκριμένα ζητήματα.