Οι υπάλληλοι της ΠΕ Καβάλας ξεσηκώνονται με «αιχμή» τον νέο Καλλικράτη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Τρίτης 27 Ιουνίου 2017 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας συνεδρίασε τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 και αποφάσισε να εφαρμόσει την απόφαση της Ομοσπονδίας (ΟΣΥΑΠΕ) για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων ενάντια στην εφαρμογή διατάξεων του νέου μνημονίου που ψήφισε η Βουλή αλλά και του νέου Καλλικράτη που… έρχεται.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος αποφάσισε:

 

  1. Ενημέρωση των συναδέλφων για το διεκδικητικό πλαίσιο οργανώνοντας τις κινητοποιήσεις.
  2. Αποστολή του πλαισίου των αιτημάτων στα υπουργεία, τα κόμματα και τα ΜΜΕ.
  3. Να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
  4. Να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 27 Ιουνίου 2017, στις 07:00, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

Στην ανακοίνωσή τους, οι υπάλλοι της ΠΕ Καβάλας, μεταξύ άλλων, σημειώνουν: «Φτάνει πια!!! Δεν ανεχόμαστε άλλο από την κυβέρνηση να υποβαθμίζει βασικές πλευρές της ζωής μας, να τσαλαπατούν δικαιώματά μας, να μας φορτώνουν συνεχώς με βάρβαρα μέτρα. Η συνέχιση της «απαγόρευσης» των προσλήψεων και η μείωση των ΚΑΠ με το 4ο Μνημόνιο θα χειροτερέψει κι άλλο την κατάσταση.

Ξέρουμε ότι ο νέος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, που έρχεται θα χειροτερεύσει παραπέρα τις εργασιακές μας σχέσεις, τις παρεχόμενες, προς τους πολίτες υπηρεσίες, θα ενισχύσει την ανταποδοτικότητα και τις εκχωρήσεις-ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων των Περιφερειών.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ – ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ».

To διεκδικητικό πλαίσιο της ΟΣΥΑΠΕ

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να αντιμετωπιστεί η τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών των Περιφερειών (40% μείωση από το 2009) και να αρθεί η συνεχιζόμενη απαγόρευση των προσλήψεων.

Ανάκληση όλων των αυθαίρετων «μετακινήσεων» και αναθέσεων «παράλληλων» καθηκόντων σε υπαλλήλους των Περιφερειών, υπηρεσιών διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων.

Εφαρμογή της έννοιας της «μετάθεσης» και στους υπαλλήλους των Περιφερειών, αφού σύμφωνα και με απόφαση του ΣΤΕ ως μετάθεση ορίζεται η μεταφορά ενός υπαλλήλου από μία διακεκριμένη οργανική μονάδα (Διεύθυνση) σε μία άλλη διακεκριμένη οργανική μονάδα και ως διακεκριμένη οργανική μονάδα θεωρεί κάθε οργανική μονάδα «με ιδία κατά τόπο αρμοδιότητα».

Να καλυφθούν οι μισθολογικές μας απώλειες. Χορήγηση 13ου και 14ου μισθού. Ξεπάγωμα της μισθολογικής μας εξέλιξης, πλήρης μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημόσιου τομέα, που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, με όλες τις σχέσεις εργασίας.

  • Αναγνώριση προϋπηρεσίας των εργαζομένων των ΟΤΑ, που μετατάχτηκαν κάνοντας χρήση των νόμων της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας και συγκεκριμένα του άρθρου 48 του ν. 4274/2014.
  • Επαναχορήγηση της υπερβάλλουσας μείωσης (προσωπική διαφορά) του άρθρου 29 του ν. 4024/2011 των εργαζομένων που μετατάχτηκαν κάνοντας χρήση των νόμων της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας.

Κατάργηση του αντιδραστικού πλαισίου της αξιολόγησης, που υπηρετεί αντεργατικούς -αντιλαϊκούς σκοπούς.

Πλήρης νομική στήριξη των υπαλλήλων των Περιφερειών, σύμφωνα με την πρόταση τροπολογίας, που έχουμε καταθέσει.

Ανάκληση των αυθαίρετων τοποθετήσεων προϊσταμένων.

Να καταργηθεί η μοριοδότηση του χρόνου υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου με ανάθεση, η αξιολόγηση και η συνέντευξη, στοιχεία που υποθάλπουν την υποκειμενικότητα και την «ημετεροκρατία», πρακτικές και αντιλήψεις που έχουν καταδικαστεί από το συνδικαλιστικό κίνημα.

Χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας και επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους των Περιφερειών, που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους (πχ. εργαζόμενους στην ασφαλτόστρωση, στην καθαριότητα των κτιρίων, στο πράσινο, τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας –εμβόλια, Επόπτες Δημόσιας Υγείας, Κτηνιάτρους, απολυμαντές κτλ). Κατάργηση της διάταξης που θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση χορήγησης του επιδόματος εκτός από τον εργασιακό χώρο και την ειδικότητα, προσπερνώντας εύκολα ότι στους ΟΤΑ Β΄ βαθμού, είναι ελάχιστοι οι εργαζόμενοι που έχουν τοποθετηθεί στις συγκεκριμένες ειδικότητες, αν και παρέχουν αυτές τις εργασίες.

Να επαναχορηγηθεί η αποζημίωση των υπαλλήλων για τη συμμετοχή στα Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου Οχημάτων, για το έργο που επιτελούν μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου εργασίας των υπηρεσιών και εκτός του χρόνου, που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση.

Λειτουργία κατασκηνώσεων από τις Περιφέρειες – κάλυψη των κατασκηνωτικών εξόδων των παιδιών των υπαλλλήλων τους.

  • Κάλυψη των αναγκών σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και για τα παιδιά των υπαλλήλων των Περιφερειών. Κατάργηση της εξαίρεσης για τις μητέρες δημοσίους υπαλλήλους (επομένως και για τις μητέρες υπαλλήλους των Περιφερειών) για τη συμμετοχή των παιδιών μας στα προγράμματα ΕΣΠΑ (Προγράμματα Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής κλπ).
  • Κατάργηση των «ειδικών» πειθαρχικών παραπτωμάτων και της αστικής ευθύνης που αφορούν συναδέλφους που εργάζονται στη συντήρηση των δρόμων & την αδειοδότηση πρατηρίων καυσίμων.
  • Να μετατραπούν σε πλήρη απασχόληση οι συμβάσεις ΙΔΑΧ αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης των υπαλλήλων των Περιφερειών.
  • Νομοθετική ρύθμιση ώστε οι υπάλληλοι των Περιφερειών (και γενικότερα του δημοσίου και των ΟΤΑ) να μην υποχρεούνται στην καταβολή των προβλεπόμενων παραβόλων, για την απόκτηση/ανανέωση επαγγελματικής άδειας οδήγησης, εφόσον αυτή θα πραγματοποιείται για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών της υπηρεσίας τους.
  • Να αποσυνδεθεί κάθε μετακίνηση από το όριο αποστάσεων στις νησιωτικές περιοχές και να θεωρείται εκτός έδρας με ολόκληρη αποζημίωση και με δικαίωμα διανυκτέρευσης (εάν απαιτείται).

Να αυξηθεί το όριο των ημερών εκτός έδρας τουλάχιστον στις εκατό (100) ημέρες, χωρίς να προσμετρούνται σε αυτές, οι εκτός έδρας μετακινήσεις οι οποίες αφορούν επιμόρφωση του υπαλλήλου (ημερίδες, σεμινάρια, επιστημονικά συνέδρια κτλ).

Να μην υπάρχει περιορισμός στο βαθμό και στην ειδικότητα του υπαλλήλου που μετακινείται. Να γίνεται προπληρωμή των εξόδων μετακίνησης και διαμονής των υπαλλήλων, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στα έξοδα, που απαιτούνται.

Να αυξηθεί το ποσό των εξόδων διανυκτέρευσης σε 80 ευρώ ανά διανυκτέρευση για την καλοκαιρινή  περίοδο.

Το ποσό χιλιομετρικής αποζημίωσης για τη χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτου να είναι ανάλογο του πραγματικού κόστους, δηλαδή τουλάχιστον 0,25€/χλμ (κόστος καυσίμων προσαυξημένο εξαιτίας της φθοράς στην οποία υπόκειται λόγω της χρήσης το αυτοκίνητο).

  • Έκδοση ΚΥΑ για την επαναχορήγηση της αποζημίωσης στους υπαλλήλους των Δ/νσεων Ανάπτυξης των Περιφερειών της χώρας που πραγματοποιούν ελέγχους, μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου εργασίας των υπηρεσιών και εκτός του χρόνου που καλύπτεται από υπερωριακή απασχόληση.
  • Νομοθετική ρύθμιση για την αποζημίωση των υπαλλήλων, που εργάζονται για το έργο των εξετάσεων οδήγησης (κύριο και βοηθητικό έργο) και ταυτόχρονη εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς τους στους τόπους όπου διενεργούνται οι εξετάσεις.

Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του έργου των εξετάσεων οδήγησης και πραγματοποίησή του μόνο από τις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών. Όχι στους σχεδιασμούς για ιδιωτικοποίηση του έργου.

Κάλυψη των προβλεπόμενων για την χορήγηση διπλώματος οδήγησης ιατρικών  εξετάσεων των πολιτών από τα Ασφαλιστικά τους Ταμεία, καταργώντας τα σχετικά παράβολα.

  • Να σταματήσει κάθε σχέδιο για περικοπή του «επιδόματος παραμεθορίων και προβληματικών περιοχών» και να χορηγηθούν κίνητρα για την παραμονή των υπαλλήλων στις περιοχές αυτές (επαναχορήγηση της επιδότησης απόκτησης πρώτης κατοικίας κλπ).
  • Χορήγηση κινήτρων (παροχή δωρεάν σίτισης και κατάλληλου καταλύματος διαμονής) στους εργαζόμενους των παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών των Περιφερειών, για να παραμένουν σε αυτές.
  • Να μην ιδιωτικοποιεί και να μην εκχωρηθεί καμιά αρμοδιότητα των Περιφερειών, ούτε να υπάρξει οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

Να σταματήσει η φοροληστεία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και η σχεδιασμοί για ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των ΟΤΑ. Όχι στη διεύρυνση του «φοροεισπρακτικού ρόλου» των Περιφερειών.

Πλήρης κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, πολιτιστικών, αθλητικών κλπ αναγκών.

  • Εφαρμογή όλων των Προγραμμάτων Γεωργίας & Κτηνοτροφίας (Βιολογικής) από τις Δ.Α.Ο.Κ. των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Όχι σε νέα «χαράτσια» των αγροτών μέσα από τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας τους.

  • Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειών να ασκούν αρμοδιότητες κοινωνικού χαρακτήρα:

Δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη όλων των παιδιών, όλων των ενηλίκων, προγράμματα πρόληψης της υγείας στα σχολεία και ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα πρόληψης της υγείας (αλκοόλ, ουσίες, μέτρα πρόληψης μετάδοσης της εποχικής γρίπης, κλπ).  Να δημιουργηθούν Οργανικές Μονάδες (Τμήματα) ενταγμένα στις Υγειονομικές Υπηρεσίες (Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου) κάθε Περιφεριακής Ενότητας, κάθε Περιφέρειας, στελεχωμένες με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (επιστημονικό, εργατικό κ.α.), οι οποίες θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν οι ίδιες όλο το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών, έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές, εδαφολογικές κλπ συνθήκες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής.

Το ίδιο μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα έχει πλήρη απασχόληση, θα μπορεί να καλύπτει τους υπόλοιπους μήνες με προγράμματα εντομοκτονιών, μυοκτονιών και απολυμάνσεων  δημόσια κτίρια, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία κλπ, προγράμματα, που και αυτά είναι άκρως απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τέλος θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση ζωωοανθρωπονόσων που μεταδίδονται με ξενιστές και οι οποίες έχουν αφανίσει ολόκληρο σχεδόν το ζωικό κεφάλαιο ορισμένων περιοχών της χώρας (Πελοπόννησος, Θράκη, Μακεδονία κλπ).

  • Να επανέλθουν οι αρμοδιότητες για την «άσκηση οικονομικής δραστηριότητας» στις Περιφέρειες.

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε και οι αδειοδοτήσεις και οι έλεγχοι να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, να γίνονται με «κωδικοποιημένες», σταθερές, διαφανείς διαδικασίες και να αποσκοπούν στην πρόληψη και την προστασία της Δημόσιας Υγείας και ασφάλειας των πολιτών. Να παρθούν μέτρα αναβάθμισης όλων των ελεγκτικών μηχανισμών.

  • Ανάκληση της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) στις Οικονομικές Υπηρεσίες των δημόσιων φορέων και ανάμεσά τους και στις Περιφέρειες, σύμφωνα με τους νόμους 4270/2014, 4337/2015 και τις σχετικές Αποφάσεις.

Άρση του καθεστώτος μεταφοράς αστικής ευθύνης στους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών των Περιφερειών.

  • Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου (άρθρο 5 του Ν.4315/2014), που προβλέπει τον έλεγχο μελετών γεωλογικής καταλληλότητας στο πλαίσιο του πολεοδομικού σχεδιασμού από υπαλλήλους των Περιφερειών, ενώ η αρμοδιότητα ανήκει  στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Κάλυψη των απωλειών σε εφάπαξ και συντάξεις.
  • Κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα και τις εξετάσεις. Δημόσια και δωρεάν υγεία, σύγχρονη και αναβαθμισμένη.
  • Να γίνει ρύθμιση (έκδοση ΥΑ) για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Περιφερειών με ταυτόχρονη νομοθετική κατάργηση του περιορισμού που τίθεται από την παρ. 3.αα του άρθρου 30 του Ν. 4369/2016, ότι τα μη αιρετά μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου πρέπει να υπηρετούν αποκλειστικά στην έδρα της Περιφέρειας καθώς και νομοθετική ρύθμιση για την συμμετοχή εκπροσώπου της ΟΣΥΑΠΕ στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, όταν αυτό εξετάζει πειθαρχικά παραπτώματα υπαλλήλων των Περιφερειών.