Οι βροχές του Ιουλίου «τελειώνουν» τα σταφύλια της Καβάλας;

Η υγρασία «έφερε» μύκητες και αρρώστιες: Βοτρύτη, Περονόσπορο και Στάχτη - Ενήμερος ο ΕΛΓΑ Καβάλας - Μεγαλύτερο το «πλήγμα» στη σουλτανίνα

Ηέντονη βροχόπτωση το πρωί αλλά και -κυρίως- το βράδυ της Πέμπτης 27 Ιουλίου 2017 ίσως να ήταν και το τελειωτικό «χτύπημα» για αρκετές αμπελοκαλλιέργειες στον νομό Καβάλας, με το μεγαλύτερο «πλήγμα» να σημειώνεται στη Δημοτική Ενότητα Ορφανού του δήμου Παγγαίου η οποία και «δέχτηκε» τις μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, στη ΔΕ Ορφανού κατά τις τελευταίες εβδομάδες «έριξε» 126 χιλιοστά βροχής -που «μεταφράζεται» περίπου σε 126 τόνους ανά… στρέμμα- τη στιγμή που για την ίδια περίοδο στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερών οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 70 χιλιοστά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και εκεί δεν υπάρχει «θέμα»…

Οι παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις είναι «ανεπιθύμητες» αυτήν την περίοδο από τους σταφυλοπαραγωγούς, αφού θεωρούνται «πρώιμες». Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη δεν προλάβανε οι περισσότεροι να «απλώσουν» τα ειδικά προστατευτικά νάιλον πάνω από τη σουλτανίνα, με αποτέλεσμα η βροχή να τους «βρήκε» ανέτοιμους.

Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν ζημιές και στους αγροτικούς δρόμους, αλλά, το κυριότερο, η συγκεντρωμένη υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη μυκητών «έφερε» μαζί της αρρώστιες όπως ο Βοτρύτης, ο Περονόσπορος και η Στάχτη (βλ. φωτό), ενώ σε αρκετά αμπέλια τα σταφύλια «σχίζονται», αφού προηγουμένως έχουν εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες νερού!

Ήδη, οι ανταποκριτές του Καταστήματος Καβάλας του ΕΛΓΑ είναι ενήμεροι, αφού τις τελευταίες μέρες έχουν δεχθεί ουκ ολίγες κλήσεις από παραγωγούς που αναφέρουν, πάνω-κάτω, τα ίδια «θέματα» με τις καλλιέργειές τους.

Αν και η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες μέρες δείχνει σημάδια βελτίωσης και σταθεροποίησης της καλοκαιρίας, οι επόμενες μέρες θα αποδειχτούν καθοριστικές για το πόσο έχουν «προχωρήσει» οι αρρώστιες στα αμπέλια και τι μέγεθος ζημιάς θα αφήσουν πίσω τους.