Μετράνε τις «πληγές» τους οι σταφυλοπαραγωγοί του Ορφανού μετά τις νεροποντές (φωτογραφίες)

Η καταστροφή της παραγωγής σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει μέχρι και το ένα τρίτο! - Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ επισκέφτηκε χωράφια, αλλά δεν... αποζημιώνει!

Όπως είχε γράψει πριν μέρες το KAVALA POST οι έντονες βροχοπτώσεις του Ιουλίου 2017 «έφεραν» μαζί τους και έντονα προβλήματα στις καλλιέργειες των σταφυλιών στον Νομό Καβάλας -κυρίως σε αυτές της σουλτανίνας- αφού οι μεγάλες ποσότητες νερού (σε ορισμένες περιοχές έφτασαν τους 126 τόνους ανά στρέμμα!) και η παρατεταμένη υγρασία είτε «έσκισε» πολλά σταφύλια είτε ευνόησε την ανάπτυξη μυκητών και προκάλεσε αρρώστιες όπως Βοτρύτη, Περονόσπορο και Στάχτη (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ).

Λίγες μέρες μετά την τελευταία έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε το πρωί αλλά και το βράδυ της Πέμπτης 27 Ιουλίου 2017, οι αγρότες άρχισαν να μετρούς τις «πληγές» τους, επιθεωρώντας τα αμπέλια για να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημιάς. Σε αρκετές περιπτώσεις, η καταστροφή φτάνει μέχρι και το ένα τρίτο της παραγωγής!

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017, κλιμάκια του ΕΛΓΑ πραγματοποίησαν αυτοψία σε χωράφια παραγωγών που είχαν αναφέρει τις καταστροφές στους ανταποκριτές της Καβάλας στις Δημοτικές Ενότητες Ελευθερών και Ορφανού. Διαπιστώθηκε ότι όντως υπάρχει έντονο πρόβλημα -το οποίο δεν αποκλείεται να ενταθεί στο άμεσο μέλλον, αφού οι αρρώστιες που «έπληξαν» τα αμπέλια δεν αποκλείεται να «εξαπλωθούν» περαιτέρω- αλλά, δυστυχώς, ο Βοτρύτης, ο Περονόσπορος και η Στάχτη δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των «καταστροφών» που αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ.

Τα τελευταία 24ωρα, οι αγρότες οι καλλιέργειες των οποίων έχουν «πληγεί» προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν, κόβοντας και πετώντας τα «μολυσμένα» τσαμπιά για να σταματήσουν το κακό, αν μπορούν. Η εικόνα «μιλάει» από μόνη της…

Ασυνήθιστα «υγρός» ο Ιούλιος

Ο Μετεωρολογικός Σταθμός Περάμου μέσω της Σελίδας του στο facebook (Meteo Peramos Weather Station) κατέγραψε την επομένη της τελευταίας έντονης βροχόπτωσης (Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017) ορισμένα «αποκαλυπτικά» στοιχεία για τις εντάσεις και τον συνδυασμό των φαινομένων που προκάλεσαν τις εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες σταφυλιών της περιοχής μας.

Διαβάστε τα εδώ: