Από τον Σεπτέμβριο τα νεότερα για την εναέρια αντιχαλαζική προστασία των καλλιεργειών του νομού Καβάλας

Δεσμεύσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ ότι θα εντάξει και την Καβάλα στο πρόγραμμα, αρκεί να ξεπεραστούν κάποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες-Βασικό κόλλημα η σύμβαση με τον πάροχο η οποία ισχύει μέχρι το 2019

Πολύωρη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ είχαν το πρωί της Τρίτης 1 Αυγούστου 2017 οι τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι των αγροτών Νέστου.

Βασικό με θέμα της συνάντησης, η οποία έγινε κατόπιν μεσολάβησης των τριών κυβερνητικών βουλευτών της Καβάλας έπειτα από αίτημα των αγροτών του Νέστου, ήταν η ένταξη της Καβάλας στο πρόγραμμα εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, ένα χρόνιο αίτημα των αγροτών της νομού.

Ο κ. Κουρεμπές συμμερίστηκε το αίτημα των αγροτών και δεσμεύτηκε ότι θα αναζητηθεί λύση, η οποία προς το παρόν κολλάει στο γεγονός ότι η σύμβαση με τον νυν πάροχο με τον οποίο συνεργάζεται ο ΕΛΓΑ ισχύει μέχρι το 2019 και συνεπώς δύο είναι τα τινά: Ή να ενταχθεί ο νομός Καβάλας στην υπάρχουσα σύμβαση-κάτι δύσκολο με τα τωρινά γραφειοκρατικά δεδομένα-ή να γίνει επέκταση της σύμβασης με άλλον πάροχο, πιθανώς και με την Αεροπορία, αλλά αυτό το σενάριο θα πρέπει να συζητηθεί διεξοδικότερα.

Ο κ. Κουρεμπές έδειξε να κατανοεί το γεγονός ότι υφίσταται μια «ανορθόδοξη» κατανομή της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας η οποία περιλαμβάνει αγροτικές περιοχές με μονοκαλλιέργειες, όπως σιτηρά, οι οποίες δεν πλήττονται τόσο από το χαλάζι και αφήνει απ’ έξω ευαίσθητες και ευάλωτες καλλιέργειες απέναντι στο ισχυρό καιρικό φαινόμενο, όπως είναι τα σταφύλια και τα σπαράγγια, καλλιέργειες οι οποίες βρίθουν στο νομό Καβάλας.

Ο κ. Κουρεμπές δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει προσεκτικά όλα τα δεδομένα και θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου του 2017, προκειμένου να ενταχθεί και η Καβάλα στο πρόγραμμα εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, μιας και οι αγρότες του νομού έχουν πληγεί ουκ ολίγες φορές από το εν λόγω καιρικό φαινόμενο, ενώ κέρδος θα έχει και ο ΕΛΓΑ από τις αποζημιώσεις που θα γλυτώσει, αν εφαρμοστεί η τακτική της πρόληψης-προστασίας των αγροτών από τη συγκεκριμένη φυσική καταστροφή.

Ανακοίνωση από τον δήμο Νέστου

Την Τρίτη 1η Αυγούστου 2017, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπές Θεοφάνης, ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ζαννιάς Αθανάσιος, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νομού Καβάλας κ. Μορφίδης Κ., κ. Εμμανουηλίδης Δ. και κ. Παπαφιλίππου  Γ., ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος Θ., ο Δήμαρχος Νέστου κ. Τσομπανόπουλος Ευάγγελος καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Χρυσούπολης κ. Ζυγούλας Κ. και κ. Αργυράκης Σ.

Βασικό θέμα συζήτησης της εν λόγω συνάντησης αποτέλεσε η ανάγκη επέκτασης της αντιχαλαζικής προστασίας με αεροπλάνο και στην περιοχή του Νέστου.

Ο Δήμαρχος Νέστου, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη άμεσης παρέμβασης λόγω των δυναμικών καλλιεργειών στην περιοχή του Νέστου, παραδίδοντας παράλληλα το αντίστοιχο έγγραφο του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής της Αντιπεριφέρειας Καβάλας με τις καταγεγραμμένες καλλιέργειες της περιοχής.

Περαιτέρω, κατά την διάρκεια της συζήτησης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ μας γνωστοποίησε  ότι έχει καταρτισθεί ήδη από το 2014 σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρεία η οποία λήγει το 2019 και δε μπορεί να τροποποιηθεί στην παρούσα χρονική στιγμή.

Ωστόσο, οι ανωτέρω ως νόμιμοι εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ δεσμεύτηκαν προσωπικά, πως στο νέο σχεδιασμό, που θα γίνει τον Σεπτέμβριο, εφόσον εκπληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις, θα συμπεριληφθεί και η περιοχή του Νέστου στην αντιχαλαζική προστασία.
Ως εκ τούτου, το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Σεπτέμβριο.