Σε Boutique Hotel θα μετατραπεί το «σπίτι του Στρατηγού» στην Παναγία

Το νεοκλασικό οίκημα πέρασε στα χέρια του Ντίνου Κλειτσιώτη για 20 χρόνια με μηνιαίο μίσθωμα 4.000 ευρώ-Η συνεργασία με Ρώσο καθηγητή, η υπόσχεση «για μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα-κόσμημα» και πότε θα υλοποιηθεί

Ένα από τα πλέον προνομιακά-λόγω της θέσης του που προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στο λιμάνι της Καβάλας-ακίνητα της συνοικίας της Παναγίας, το γνωστό σε όλους τους Καβαλιώτες ως «Το σπίτι του Στρατηγού» μισθώνεται από τον Στρατό σε ιδιώτη για 20 χρόνια μέσα από μια διαδικασία ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού που διενεργήθηκε την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017.

Το οίκημα ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), βρίσκεται επί της οδού Θεοδώρου Πουλίδου 62, έχει συνολική επιφάνεια οικοπέδου 867,00 τμ και κτίσματος 612,40 τμ. Η αντικειμενική του αξία είναι 317.424,39 ευρώ και η τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού έχει οριστεί στις 48.000 ευρώ ως ετήσιο μίσθωμα, δηλαδή, 4.000 ευρώ τον μήνα. Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης έχει οριστεί σε 20 χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου με δυνατότητα παράτασης για άλλα 20.




Στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό που έγινε την Παρασκευή ο μοναδικός ενδιαφερόμενος επενδυτής  που κατέθεσε προσφορά για τη μίσθωση του νεοκλασικού οικήματος, ήταν ο πρώην βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Ντίνος Κλειτσιώτης. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε επιτυχώς και μάλιστα το πρωί της Δευτέρας 7 Αυγούστου 2017 ο κ. Κλειτσιώτης κατέθεσε και εγγράφως την προσφορά που είχε υποβάλει ηλεκτρονικά.

Ο τέως βουλευτής μίλησε στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ για την επένδυση που σχεδιάζει, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που θα δούμε, πολύ πιθανό το καλοκαίρι του 2018, αν ξεπεραστούν οι  γραφειοκρατικές διαδικασίες και ολοκληρωθούν οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων, θα είναι ένα κόσμημα για την πόλη.

Boutique Hotel των 12-13 δωματίων

«Στόχος μας είναι ένα μικρό πεντάστερο ξενοδοχείο, τύπου Boutique Hotel. Μπορεί να μην είμαι επενδυτής με την κλασσική έννοια, αλλά προέρχομαι από τον χώρο του “επιχειρείν”, συνεργάζομαι με επενδυτές επαγγελματικά-είμαι φοροτεχνικός-και πολλοί από τους πελάτες μου προέρχονται από τον ξενοδοχειακό κλάδο. Από καιρό έψαχνα ένα ενδιαφέρον ακίνητο και όταν έμαθα για τον διαγωνισμό, ετοίμασα την προσφορά μου, την οποία υπέβαλα και εγγράφως», δήλωσε αρχικά ο κ. Κλειτσιώτης.

Με συνεργάτη Ρώσο ελληνικής καταγωγής, καθηγητή σε πανεπιστήμιο της Ρωσίας

Σε αυτό το εγχείρημα ο κ. Κλειτσιώτης δεν είναι μόνος του. «Το ρίσκο είναι υψηλό, αλλά ποτέ δεν το φοβήθηκα. Με τον ίδιο τρόπο που μπήκα μπροστά για τη θέση του πρόεδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, σε μια εποχή που το ΟΕ κατακλύζονταν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κατέβηκα στη συνέχεια στον πολιτικό στίβο, ως υποψήφιος και εκλεγμένος βουλευτής στη συνέχεια, ενεργώ και τώρα. Είναι ένα πεδίο που με ενδιαφέρει. Διατηρώ μια πολύ στενή φιλία και συνεργασία με έναν ελληνικής καταγωγής Ρώσο που διαμένει πολλά χρόνια στη Ρωσία και εργάζεται ως καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Ρωσίας και αποφασίσαμε από κοινού αυτή την επένδυση. Παράλληλα, έχω δυο γιους, οικονομολόγους, οι οποίοι και θα “τρέξουν” όλο αυτό και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουν. Εγώ, θα είμαι, ας πούμε, ο επιβλέπων και ο καθοδηγητής τους».

Το κλειδί στα χέρια μέσα στον Σεπτέμβριο

Ερωτώμενος ο κ. Κλειτσιώτης αν το επενδυτικό σχέδιο έχει προχωρήσει, αν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη, είπε: «Όλα θα γίνουν με τη σειρά τους. Να πάρουμε πρώτα τα κλειδιά του οικήματος στα χέρια μας, που υπολογίζω αυτό να γίνει τον επόμενο μήνα. Αμέσως μετά ο αρχιτέκτονας με τον οποίο θα συνεργαστούμε, θα αναλάβει τις απαραίτητες μελέτες. Στόχος μας είναι να γίνει μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα που θα αποτελεί κόσμημα για την πόλη. Εκτός από τη διαμόρφωση των δωματίων, θα γίνουν έργα στη βεράντα των 250 τετραγωνικών μέτρων με πανοραμική θέα, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως café-bar. Σύντομα σκοπεύω να ξεναγήσω τους δημοσιογράφους στο οίκημα και τότε θα ανακοινωθεί ο σχεδιασμός και η εικόνα που θα αποκτήσει».

Τέλος, ο κ. Κλειτσιώτης δεν ήταν σε θέση να πει περισσότερα για το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης, αφού δεν υπάρχει ακόμη η σχετική οικονομοτεχνική μελέτη.

Τι είναι τα Boutique Hotels

Τα πρώτα Boutique Hotels τα συναντάμε στην Αμερική και την Αγγλία στις αρχές του 1980. Κυρίως ο όρος πρωτοεμφανίστηκε στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο. Τότε ήταν ο τρόπος για να μπορέσουν ξενοδοχειακές μονάδες να περιγράψουν την πολυτέλεια και το μοναδικό περιβάλλον του ξενοδοχείου. Από τότε ο όρος εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι συνήθως μικρές μονάδες με λίγα δωμάτια και οι ξενοδόχοι εστιάζουν στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Η διαφορετικότητα των δωματίων και των κεντρικών χώρων θα μπορούσε να είναι μέρος του όρου Boutique Hotel.

Ο στόχος για ένα Boutique Hotel είναι το επίπεδο της προσωπικής επαφής και εξυπηρέτησης, προϋπόθεση που δεν είναι εφικτή σε κάποιο μεγάλο και απρόσωπο ξενοδοχείο. Στα περισσότερα Boutique Hotels το προσωπικό γνωρίζει τον πελάτη με το μικρό του όνομα γεγονός που προσδίδει άνεση και οικειότητα. Η προσωπική εποπτεία στην κουζίνα είναι ένα από τα δεδομένα ενός τέτοιου ξενοδοχείου.

Στα δωμάτια μπορούμε να συναντήσουμε μπουρνούζια, παντόφλες, είδη περιποίησης, καλλυντικά. Από την άλλη μεριά, στους κεντρικούς χώρους και στο σαλόνι μπορούμε να βρούμε τζάκι και καναπέδες που μας κρατάνε στον όμορφο χώρο. Οι πελάτες χαίρονται τους κοινόχρηστους χώρους, περνώντας χρόνο μπροστά από το τζάκι ή διαβάζοντας κάποιο βιβλίο από την βιβλιοθήκη και την συλλογή του ξενοδοχείου, νιώθοντας σαν στο σπίτι τους.

Ο μικρός όγκος δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να εξοικειωθεί γρήγορα με το περιβάλλον γύρω του και να έχει την αίσθηση ενός ζεστού και φιλικού ξενώνα. Για τον λόγο αυτό, τα Boutique Hotels στις μέρες μας προτιμώνται από ανθρώπους που ταξιδεύουν συχνά και έχουν την ανάγκη από ένα οικείο και ζεστό χώρο να τους υποδεχθεί μακριά από το σπίτι τους. Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που συμβάλουν στον όρο Boutique Hotel και που κάνουν τους πελάτες ενός ξενοδοχείου να θέλουν να επιστρέψουν σ’ αυτό ή να θεωρούν ότι αξίζει να το προτείνουν σε έναν φίλο τους.