«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Energean από ισραηλινές επιχειρήσεις

Από τώρα άρχισαν να «πέφτουν» οι πρώτες υπογραφές για προμήθεια φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Karish και Tanin μετά το... 2020!

Διαβάζουμε σε διεθνή ΜΜΕ ρεπορτάζ για μια σειρά ανακοινώσεων Ισραηλινών επιχειρήσεων (διυλιστήρια, παραγωγοί ηλεκτρισμού κ.α.) που γνωστοποιούσαν στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ ότι υπέγραψαν συμφωνίες με την Energean Israel για να προμηθευτούν φυσικό αέριο από τα υπεράκτια κοιτάσματα Karish και Tanin που έχει αγοράσει η εταιρία στο Ισραήλ.

Ουσιαστικά, εφόσον οι υπογραφές καταλήξουν σε οριστικά συμβόλαια, η Energean εξασφαλίζει τις ποσότητες που χρειάζεται για να διασφαλισθεί η οικονομική εκμεταλλευσιμότητα του project και να προχωρήσει η εταιρεία στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Επίσημες ανακοινώσεις από τη μεριά της εταιρίας δεν έχουν ακόμη γίνει. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι η Energean Israel είχε υποβάλει τα σχέδια εκμετάλλευσης των δύο κοιτασμάτων προς την κυβέρνηση του Ισραήλ στις 20 Ιουνίου 2017 (διαβάστε σχετικά εδώ).

Προφανώς η υπογραφή των συμβολαίων βάζει τα σχέδια της Energean σε νέα τροχιά, αφού ανοίγει τον δρόμο για την χρηματοδότηση της επένδυσης από τον διεθνή τραπεζικό τομέα. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για επένδυση 1,3-1,5 δισεκ. δολαρίων μέχρι να υπάρξει παραγωγή αερίου και έσοδα-κάτι που προγραμματίζεται να γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Η δυναμικότητα των δύο κοιτασμάτων εκτιμάται σε 74 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικόυ αερίου, δηλαδή  περίπου… 90 φορές όσο αέριο έχει παραγάγει το κοίτασμα της Νότιας Καβάλας από το 1981 ως σήμερα!

Στη φωτογραφία το γεωτρύπανο Energean Force