Επί δύο μήνες το «Νικητής» φόρτωνε παραπάνω αυτοκίνητα από όσα επιτρέπει η μελέτη ευστάθειας του πλοίου!

Το γεγονός έγινε γνωστό κατόπιν καταγγελίας - Η πλοιοκτήτρια εταιρία ενημερώθηκε από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας - Από σήμερα θα φορτώνει μόνον... 6-8 οχήματα ανά δρομολόγιο!

Από τις 11 Ιουνίου 2017, το Ε/Γ-Ο/Γ «Νικητής» εκτελεί δρομολόγια στις γραμμές Καβάλας-Πρίνου και Κεραμωτής-Λιμένα. Εδώ και δύο μήνες, το πλοίο φόρτωνε «κανονικά» και με βάση τα «ειωθότα» επιβάτες και οχήματα. Όλα αυτά μέχρι χθες. Με έγγραφό του προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, το Υπουργείο Ναυτιλίας επιβάλλει περιορισμούς στον αριθμό των οχημάτων ανά δρομολόγιο που, ενώ θα έπρεπε να ισχύουν από την πρώτη στιγμή, εντούτοις ουδέποτε εφαρμόστηκαν!

Συγκεκριμένα, με βάση τη μελέτη ευστάθειας του πλοίου, επιτρέπεται η φόρτωση 9,2 τόνων οχημάτων (κάτι που «μεταφράζεται» σε 6 έως 8 αυτοκίνητα ανά δρομολόγιο) και 20 τόνων επιβατών (περί τα 270 άτομα). Η ευθύνη της τήρησης της μελέτης ευστάθειας και των κανόνων ασφαλείας γενικά ανήκει στον πλοίαρχο. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι όλο αυτό το διάστημα, από τις 11 Ιουνίου μέχρι και την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, το «Νικητής» φόρτωνε περί τα… 30 οχήματα (μέχρι και… 37, σύμφωνα με τα στοιχεία!), εύκολα βγάζει κανείς το συμπέρασμα ότι το όριο δεν τηρήθηκε σχεδόν ποτέ!

Το KAVALA POST επικοινώνησε με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και συγκεκριμένα με τη Διεύθυνση Μελετών και Κατασκευών Πλοίων. Ο Διευθυντής Σπύρος Σκαβάρας μάς γνωστοποίησε ότι η Υπηρεσία του, κατόπιν αίτησης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) στο οποίο και έγινε σχετική καταγγελία, έλεγξε όλα τα έγγραφα και τις μελέτες του «Νικητής» και απάντησε αρμοδίως. Το έγγραφο της Επιθεώρησης εστάλη στις 14 Αυγούστου 2017 στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας ενώ στις 16 Αυγούστου ενημερώθηκε από το Υπουργείο και η πλοιοκτήτρια εταιρία.

Πολλά και εύλογα είναι τα ερωτηματικά που τίθενται σε αυτήν την εξόφθαλμη περίπτωση παραβίασης της μελέτης ευστάθειας ενός πλοίου που κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου εξυπηρετεί χιλιάδες συνανθρώπους μας. Το γεγονός ότι το όλο θέμα ήρθε στο «φως» κατόπιν μιας καταγγελίας και όχι κάποιου… ατυχήματος (όπως γίνεται συνήθως) δεν θα πρέπει να εφησυχάσει τις αρμόδιες Αρχές οι οποίες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικές σε ό,τι αφορά την τήρηση κανόνων ασφαλείας που η παραβίασή τους μπορεί να «κοστίσει» ακριβά.