Selecta Hellas: Εργασιακός μεσαίωνας ή συνδικαλιστικός παραλογισμός;

Οι καταγγελίες ενός «αναρμόδιου» (;) Σωματείου - Οι στάσεις εργασίας - Η επίσημη απάντηση της εταιρίας - Η στάση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας και ο ρόλος του ΣΕΠΕ

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια «κινητικότητα» στην ανθοκομική μονάδα της Selecta, της πολυεθνικής εταιρίας που πρώτη ξεκίνησε την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου στο Ερατεινό του Νέστου, γύρω από καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων. Από τη μια είναι οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και οι οποίοι καταγγέλλουν «εργασιακό μεσαίωνα» και εκμετάλλευση καλώντας το εργατικό δυναμικό να συμμετέχει σε στάσεις εργασίας και διαμαρτυρίας, από την άλλη είναι η ίδια η Διοίκηση της εταιρίας που αντιπαρέρχεται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για «παρανομίες» αλλά και… δυσφήμηση που δέχεται και στη μέση είναι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας.

Όλα ξεκίνησαν με μία ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας που εκδόθηκε την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017 και η οποία περιείχε το αρχικό πλαίσιο των καταγγελιών (διαβάστε παρακάτω). Την επομένη, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, ένα μέρος των εργαζομένων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων συμμετείχε σε τετράωρη στάση εργασίας με τους συνδικαλιστές να κάνουν λόγο για συμμετοχή που ξεπερνούσε τα 2/3 του συνόλου των εργαζομένων και τη διοίκηση να μιλάει για περίπου… 20-25 άτομα!

O πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νομού Καβάλας Ευθύμης Μακρογιάννης

Στο «κάδρο» των ευθυνών και το Εργατικό Κέντρο

Στις ανακοινώσεις τους οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ «βάλλουν» κατά της Διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας και του προέδρου Ευθύμη Μακρογιάννη συγκεκριμένα, κατηγορώντας τον για «αγαστή συνεργασία» με τη Διοίκηση της Selecta και για «σχέσεις» που περιλαμβάνουν… «κόκκινα χαλιά και μπουφέδες»!

Το KAVALA POST μίλησε με τον κ. Μακρογιάννη ο οποίος μας είπε ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει αναγνωρισμένο Σωματείο που να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στην ανθοκομική μονάδα της Selecta Hellas. «Εμείς προτρέψαμε τους εργαζόμενους, όπως κάνουμε πάντα, να συγκροτήσουν ένα Σωματείο με εκλεγμένη διοίκηση που να τους εκπροσωπεί νόμιμα. Μέχρι τότε, ο μόνος φορέας που μπορεί να εκπροσωπήσει θεσμικά τους υπαλλήλους είναι το Εργατοϋπαλληικό Κέντρο Καβάλας».

Ο πρόεδρος του ΕΥΚ Καβάλας μάς επιβεβαίωσε επίσης ότι πρόσφατα η επιχείρηση ελέγχθηκε επιτόπου από τον Επόπτη Εργασίας της Καβάλας ο οποίος δεν διαπίστωσε καμία απολύτως παράβαση της εργατικής νομοθεσίας. Η Selecta απασχολεί περίπου 23 άτομα μόνιμα, με σκοπό ο αριθμός αυτός να διπλασιαστεί περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, ωστόσο -επειδή πρόκειται για εποχιακή εργασία που βασίζεται στις εκάστοτε παραγγελίες- οι εργάτες που απασχολούνται στη «γραμμή εργασίας» αμοίβονται με εργόσημο, μια διαδικασία καθόλα νόμιμη που προβλέπει την πληρωμή τόσο όλων των ασφαλιστικών εισφορών όσο και των τυχόν υπερωριών που θα απαιτηθούν.

Ακολουθεί η δημοσίευση των δύο πρόσφατων ανακοινώσεων του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας και η επίσημη απάντηση σε αυτές του διαχειριστή της εταιρίας Selecta IKE & Σία ΕΕ Ιωάννη Παπαθεοχάρη.

Ανακοίνωση των Εμποροϋπαλλήλων 10.09.2017

«Εμείς οι εργαζόμενοι της Selecta στο Ερατεινό του Νέστου δίνουμε έναν σκληρό αγώνα εναντία στην εργοδοσία. Ο αγώνας αυτός για εμάς είναι μονόδρομος γιατί αφορά  τις οικογένειες μας , τα παιδιά μας , την ζωή μας. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της εταιρίας βιώνουμε στο πετσί μας τι θα πει εκμετάλλευση, δουλειά χωρίς δικαιώματα, μεροκάματο με το σταγονόμετρο, δουλειά σε άθλιες συνθήκες. Είναι ένας αγώνας που δεν αφορά μόνο εμάς και τις οικογένειές μας άλλα όλους τους εργαζόμενους. Ήδη είναι πολλές οι επιχειρήσεις του κλάδου  στην περιοχή που καλοβλέπουν τις συνθήκες εκμετάλλευσης στην Selecta και θέλουν να τις εφαρμόσουν και οι ίδιες.

Είναι γνωστό ότι εταιρία Selecta είναι μια εταιρία –κολοσσός που δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο με εκατ. κέρδη κάθε χρόνο. Ήδη η διοίκηση της εταιρίας εδώ στο Ερατεινό μας ενημέρωσε υπερήφανη ότι από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της ο τζίρος ήταν πολύ μεγαλύτερος από αυτό που περίμεναν. Τα αμύθητα κέρδη τους  βγαίνουν από τον δικό μας ιδρώτα, από την δικιά μας εκμετάλλευση.

Από την πρώτη μέρα που πήγαμε στη δουλειά μας είπαν ότι θα δουλεύουμε πλήρες ωράριο (8ωρο- 5νθήμερο) , ότι το επόμενο διάστημα θα υπογράφαμε όλοι Σύμβαση Εργασίας. Παρόλα αυτά, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το απαράδεκτο καθεστώς του εργόσημου. Αυτό συνεπάγεται ότι ουσιαστικά η εργοδοσία εδώ και ένα χρόνο τώρα, με το καθεστώς του εργόσημου είναι απαλλαγμένη από το να μας πληρώνει άδειες (μεροκάματο και επίδομα), δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, αναρρωτικές άδειες ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα θα δικαιούμασταν αν υπήρχε σύμβαση εργασίας. Όταν μας χρειάζεται η εταιρία δουλεύουμε 14-15 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα ενώ τώρα, κάποιοι από εμάς, δουλεύουμε 3-4 ώρες, 2-3 φορές την εβδομάδα. Κάποιοι από εμάς αφήσαμε άλλες δουλειές για να μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας και τώρα δουλεύουμε για 200-300 ευρώ τον μήνα και πασχίζουμε να επιβιώσουμε.

Αυτοί αυγατίζουν τα κέρδη τους και εμείς «κερδίζουμε» εκτός των άλλων το «προνόμιο» να μην δικαιούμαστε αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης και φυσικά ούτε επίδομα ανεργίας. Ενώ ακόμα και περίπτωση ατυχημάτων (εντός και εκτός χώρου εργασίας) η εταιρεία μας κάνει την «χάρη» να μας πετάει έκτος παραγωγής χωρίς κανένα εισόδημα, αβοήθητους. 

Δεν βολευόμαστε στη μικροδουλειά, στο μισομεροκάματο, στη μισοζωή

Τέτοιου τύπου επενδύσεις δεν είναι τυχαίες. Βασίζονται πάνω στο φθηνό μεροκάματο του εργαζόμενου. Αυτό συνδέεται άμεσα με όλους αυτούς τους νόμους και τα μνημόνια που έχουν ψηφίσει τα τελευταία χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις που σκοπό έχουν να μειώσουν τους μισθούς και να διαλύσουν τα δικαιώματα μας.

Κυβερνητικοί παράγοντες αγκαζέ με την αντιπολίτευση και τις τοπικές αρχές ζητωκραυγάζουν για την ανάπτυξη δίνοντας πολλές φορές σαν παράδειγμα την  συγκεκριμένη εταιρία ,λέγοντας ότι είναι μια επένδυση που έδωσε δουλειά σε πολύ κόσμο. Ξεκάθαρα λοιπόν η δική τους ανάπτυξη είναι το δικό μας εργόσημο. Η δική τους ανάπτυξη είναι οι μισθοί πείνας, τα μισομεροκάματα, η μη σταθερή και μόνιμη εργασία, η απληρωσιά , οι  άθλιες συνθήκες εργασίας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές και τοπικοί «άρχοντες» περάσανε από την Selecta και έδιναν το χέρι στην εργοδοσία παινεύοντας την για την επένδυση και για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν.

Κάποιοι καλοθελητές  θα πουν  «δεν ξέρανε που πάνε να δουλέψουν ; τι θέλουν τώρα;» ,«δεν τους φτάνει που έχουν δουλειά;». Αρχικά η εταιρία μας είχε υποσχεθεί συμβάσεις και πλήρες ωράριο. Μισθό, δώρα και επιδόματα. Ότι το καθεστώς του εργόσημου θα είναι προσωρινό.  Το σημαντικό όμως είναι ότι εμείς δεν είχαμε και άλλη επιλογή, όπως δεν έχουμε και άλλη επιλογή από τα παλέψουμε δουλειά με μισθό και δικαιώματα που θα μπορούμε να ζούμε τις οικογένειές μας. Όσο και αν το θέλουν επιχειρηματίες και κυβερνήσεις, δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!!!

Η οργή και η αγανάκτηση μας πλέον έχει ξεχειλίσει

Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούσαμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Οργανωθήκαμε στο σωματείο μας και στήσαμε την σωματειακή μας επιτροπή στην εταιρία μέσα από μαζικές συνελεύσεις. Πάνω από 3 μήνες ζητάμε επίσημη συνάντηση με την εργοδοσία για να συζητήσουμε το ζήτημα της συλλογικής – επιχειρησιακής σύμβασης μας. Οι εργοδοσία επιδεκτικά μας αγνοεί. Πότε ορίζει η ίδια συναντήσεις που δεν εμφανίζετε και  πότε αρνείται  να αναγνωρίσει την ύπαρξή μας. Προχωρήσαμε σε κινητοποίηση με την συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων της παραγωγής. Στον αγώνα μας η εταιρία απαντά με τρομοκρατία, εκφοβισμούς σε προσωπικό επίπεδο, λεκτικές απειλές και δυσμενείς μεταβολές.

Όσο και να προσπαθούν δεν θα μας λυγίσουν. Σημαντικότερο όπλο έχουμε την ενότητά μας και το δίκιο του αγώνα μας για αξιοπρεπή δουλειά και αξιοπρεπή ζωή. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Είμαστε πλέον ένα!!!

Διεκδικούμε:

  • Υπογραφή Συλλογικής- Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας που καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, παλιούς και νέους στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας:

-8ωρο/ 5νθήμερο/40ωρο

-Βασικός μισθός στα 751 ευρώ/μήνα και από εκεί και πέρα να προστίθενται ότι επιπλέον επιδόματα δικαιούμαστε (πτυχία, τριετίες κτλ)

– Ένσημα Βαρέα και Ανθυγιεινά

  • Άμεσα να παρθούν μέτρα, με ευθύνη της εταιρίας, για την οικονομική στήριξη συναδέλφων που έχουν πεταχτεί έκτος παραγωγής λόγω ατυχημάτων εντός ή εκτός χώρου εργασίας. Εγγύηση ότι όταν θα είναι ικανοί για εργασία θα επιστρέψουν στην θέση τους.
  • Μην τολμήσουν να εκφοβίσουν, να κόψουν μεροκάματα, να απολύσουν συνάδερφο.

Καλούμε τον λαό της επαρχίας Νέστου και της Καβάλας να σταθούν στο πλευρό μας. Τα εργατικά σωματεία να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας! Η δύναμή μας είναι η ενότητά μας!!! Οργανώσου τώρα και εσύ στο Ταξικό σου Σωματείο

Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στην Selecta

O διαχειριστής της ανθοκομικής μονάδας της Selecta Hellas στο Ερατεινό Νέστου Ιωάννης Παπαθεοχάρης

Επίσημη ανακοίνωση της Selecta Hellas

«Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν ανακοινώσεις του σωματείου Εμπορουπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Καβάλας και αφορούσαν τις εργασιακές σχέσεις στην επιχείρησή μας στο Ερατεινό Καβάλας. Καταρχήν οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε ότι η επιχείρησή μας έχει ελεγχθεί κατ’ επανάληψη και χωρίς προειδοποίηση ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ  τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ.

Ο τρόπος απασχόλησης σε όλες τις γεωργικές/κτηνοτροφικές επιχειρήσεις – εκμεταλλεύσεις (με τη μορφή ατομικών επιχειρήσεων ή προσωπικών εταιρειών δηλαδή ΟΕ και ΕΕ όπως η δική μας), καθορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 27του Ν. 2639/98 και την εγκύκλιο 9/2011 του ΟΓΑ. Άρα η απασχόληση και πληρωμή με εργόσημο αποτελεί επιλογή της επιχείρησής μας ακολουθώντας νομίμως τις διατάξεις του Νόμου.

Ποιος όμως μας εγκαλεί;

Ένα σωματείο που δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να κηρύξει απεργιακή κινητοποίηση στην επιχείρησή μας. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς το λέει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καβάλας.

Αλλά ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι είχε αρμοδιότητα να παρέμβει στην επιχείρησή μας και να ωθήσει σε απεργιακή κινητοποίηση αυτή υπήρξε απολύτως παράνομη για τους εξής λόγους:

  1. Η απεργιακή κινητοποίηση πρέπει να αποφασίζεται κατόπιν ψηφοφορίας σε Γενική Συνέλευση του Σωματείου. Τέτοια Γενική συνέλευση και ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης δεν έκανε το -ούτως ή άλλως- αναρμόδιο σωματείο Εμπορουπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Ν.Καβάλας.
  2. Δεν τηρήθηκε η προθεσμία προειδοποίησης του εργοδότη για την απεργιακή κινητοποίηση
  3. Δεν ορίστηκε προσωπικό ασφαλείας
  4. Δεν γνωστοποιήθηκαν από αρμόδιο συνδικαλιστικό όργανο τα «αιτήματα» της κινητοποίησης.
  5. Εξωεπιχειρησιακοί τρίτοι εμπόδισαν επί ώρες την ομαλή διέλευση στην είσοδο της επιχείρησης, πράγμα που απαγορεύεται από το Νόμο.
  6. Εμφανίστηκε μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καβάλας που επιχείρησε παράνομα και χωρίς εξουσιοδότηση από τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καβάλας να εισέλθη στον χώρο εργασίας με τους Επιθεωρητές Εργασίας.
  7. Προσπάθησε να εισέλθει παράνομα στον χώρο της επιχείρησης ο Αντιπρόεδρος του σωματείου Εμπορουπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Ν.Καβάλας χωρίς να έχει καμιά αρμοδιότητα να εισέλθει στην επιχείρηση.

Παρόλα αυτά η επιχείρηση δεν στράφηκε εναντίον τους παρά το όργιο των συνδικαλιστικών παρανομιών τους. Και φυσικά δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη να στραφούμε εναντίον της μειοψηφίας των εργαζομένων μας, που παραπλανήθηκαν ότι συμμετέχουν σε μια δήθεν νόμιμη κινητοποίηση, διεκδικώντας κάτι που δεν μπορούμε εκ της φύσεως της εργασίας.

Μάλιστα το ίδιο σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Ν.Καβάλας μας γνωστοποίησε ότι ορίζει «Σωματειακή Επιτροπή». Τέτοιου είδους Επιτροπή εμείς δεν γνωρίζουμε να προβλέπεται από το Νόμο. Η μόνη αναφορά του όρου μετά από ηλεκτρονική έρευνα που κάναμε, υφίσταται στην Κομμουνιστική Επιθεώρηση σε άρθρο του ΓΓ του ΚΚΕ Κουτσούμπα, που εξ όσων γνωρίζουμε δεν αποτελεί νόμο του κράτους.

Περιττό να πούμε ότι η εργοδοσία της επιχείρησης ούτε αναμείχθηκε και ούτε πρόκειται να αναμιχθεί στα ζητήματα ανάδειξης συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εργαζομένων. Δεν δύναται όμως  εσαεί να μην απαντά στις παρανομίες και στη δυσφήμιση. Απασχολούμε νόμιμα, πληρώνουμε νόμιμα και στην ώρα μας, εξασφαλίζουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στην παρεχόμενη εργασία τις οποίες βελτιώνουμε συνεχώς. Αυτό αποδεικνύει ο αυξημένος αριθμός αιτήσεων και βιογραφικών ενδιαφερομένων, προκειμένου να εργαστούν στην επιχείρησή μας, πράγμα που αποδεικνύει τις καλές συνθήκες εργασίας και την εργοδοτική μας προσπάθεια.

Για την ΣΕΛΕΚΤΑ ΕΛΛΑΣ ΙΚΕ & ΣΙΑ Ε.Ε.
Ο Διαχειριστής
Ιωάννης Παπαθεοχάρης

Ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων 12.09.2017

«Πέσαμε από τα σύννεφα όταν διαβάσαμε από αρθογραφία τοπικής εφημερίδας το όψιμο ενδιαφέρον  του πρόεδρου του Εργατικού-Υπαλληλικού Κέντρου (ΕΥΚ) Καβάλας για εμάς τους εργαζόμενους στην εταιρία selecta, για τις συνθήκες εργασίας μας και τον αγώνα μας.

Από την στιγμή που η εταιρία αθέτησε την υπόσχεσή  της για την υπογραφή σύμβασης εργασίας  εμείς, η πλειοψηφία των εργαζομένων του φυτωρίου οργανωθήκαμε στο σωματείο μας για να οργανώσουμε την πάλη μας για σταθερή δουλειά, για  δουλειά με δικαιώματα. Όλους αυτούς τους μήνες έχουμε βγάλει ανακοινώσεις , έχουμε πραγματοποιήσει δεκάδες συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις του σωματείου μας για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Έχουμε εκλέξει μέσα από γενική συνέλευση και δημοκρατικές διαδικασίες την σωματειακή μας επιτροπή μέσα στον χώρο η οποία έχει κοινοποιηθεί ,όπως προβλέπει ο νόμος , στην εργοδοσία και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας . Όπως επίσης τους έχει κοινοποιηθεί το μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του Σωματείου μας που είναι και εκλεγμένη στη Σωματειακή μας Επιτροπή. Η Διοίκηση του σωματείου μας έχει ήδη ζητήσει 3 φορές συνάντηση με εκπρόσωπο της εργοδοσίας για διαβούλευση για την υπογραφή συλλογικής-επιχειρησιακής σύμβασης,  όμως πάρα τις διαβεβαιώσεις της εργοδοσίας αυτές οι συναντήσεις δεν υλοποιήθηκαν ποτέ με διάφορες υπεκφυγές και με κρυφτούλι.  Με αυτή την  κατάσταση αποφασίσαμε με γενική συνέλευση του σωματείου μας την  4ωρη στάση εργασίας της προηγούμενης Πέμπτης  (7/9/17).

Παρά τις δηλώσεις της εργοδοσίας σε τοπικά κανάλια περί «δικαιωμάτων των εργαζομένων» και «ευτυχισμένων εργαζομένων» η απάντησή της ήταν τρομοκρατία τύπου «όποιος έκανε στάση εργασίας δεν θα ξαναγυρίσει στην δουλειά», με εκδικητικές  βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασιακής σύμβασης, κόψιμο μεροκάματων και άλλα πολλά.  Για όλα τα παραπάνω έχει γίνει ήδη επίσημη καταγγελία από το σωματείο μας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Και φυσικά συνεχίζει να παίζει το χαρτί των «εξωγενών παραγόντων». Δηλαδή η εργοδοσία «αναγνωρίζει» το δικαίωμα μας να αγωνιζόμαστε ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας που η ίδια μας έχει επιβάλει, όπως επίσης αναγνωρίζει το «δικαίωμά» της να απαντά με τρομοκρατία και εκβιασμούς. «Αναγνωρίζει» το δικαίωμα μας να παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά, άλλα όχι το δικαίωμα να οργανωνόμαστε στον συνδικαλιστικό φορέα.

Το ποιο παράξενο είναι ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΕΥΚ Καβάλας ακολουθεί την ίδια γραμμή με την εργοδοσία και δηλώνει ότι δεν υπάρχει Σωματείο στο φυτώριο  που να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, ενώ γνωρίζει πολύ καλά το Σωματείο μας από την ίδρυση του το 2003. Βέβαια η σύμπλευση της πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΥΚ με την εργοδοσία της Selecta  κρατά από την πρώτη στιγμή που άνοιξε. Ο Κύριος Πρόεδρος ήταν από τους πρώτους που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις και η εργοδοσία του έστρωσε κόκκινα χαλιά και μπουφέδες. Ο ίδιος έδωσε συγχαρητήρια και δήλωσε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που εργάζονται σε τέτοιες επενδύσεις.  Επισκέφτηκε εκ νέου τις εγκαταστάσεις, λίγους μήνες αργότερα ,εκπροσωπώντας ένα σωματείο σφραγίδα, χωρίς να είναι ο ίδιος καν μέλος του και καλούσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις εκλογές ενός σωματείου που δεν είδαν και ούτε θα δουν ποτέ οι εργαζόμενοι. Από την πρώτη στιγμή η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΥΚ γνωρίζει πολύ καλά την κατάστασή μας και όμως δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Ακόμα και την μέρα της 4ωρής στάσης που συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, ο δικηγόρος της εργοδοσίας με την συγκατάθεση και συνεργασία του Πρόεδρου του ΕΥΚ απαγόρευσε την είσοδο στα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου μας παραβιάζοντας τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982.

Και για να τελειώνουμε! Πού ακούστηκε Πρόεδρος ΕΥΚ να αδειάζει έτσι έναν αγώνα εργαζομένων; Την στιγμή που ένα Σωματείο εργαζομένων είναι σε επίσημη διαδικασία διαβουλεύσεων με την εργοδοσία για υπογραφή συλλογικής-επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας, ο Πρόεδρος ΕΥΚ να δηλώνει ότι αυτό το Σωματείο δεν υπάρχει!!!

Εμείς εργαζόμενοι της Selecta που βγηκαμε στον αγώνα για το ψωμί μας και οργανωθήκαμε στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας ξέρουμε να ξεχωρίζουμε ποιος είναι στο πλευρό μας και ο Πρόεδρος του ΕΥΚ Καβάλας να μην το ξεχνάει αυτό.

Διεκδικούμε: 

  • Υπογραφή Συλλογικής- Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας που καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, παλιούς και νέους στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας:

-8ωρο/ 5νθήμερο/40ωρο

-Βασικός μισθός στα 751 ευρώ/μήνα και από εκεί και πέρα να προστίθενται ότι επιπλέον επιδόματα δικαιούμαστε (πτυχία, τριετίες κτλ)

– Ένσημα Βαρέα και Ανθυγιεινά

  • Άμεσα να παρθούν μέτρα, με ευθύνη της εταιρίας, για την οικονομική στήριξη συναδέλφων που έχουν πεταχτεί έκτος παραγωγής λόγω ατυχημάτων εντός ή εκτός χώρου εργασίας. Εγγύηση ότι όταν θα είναι ικανοί για εργασία θα επιστρέψουν στην θέση τους.
  • Μην τολμήσουν να εκφοβίσουν, να κόψουν μεροκάματα, να απολύσουν συνάδερφο.

Ζητάμε την υποστήριξη όλων των φορέων της περιοχής, όλων των εργατικών σωματείων, από όλο τον λαό  της Χρυσούπολης και της επαρχίας Νέστου. Ο αγώνας για σύμβαση εργασίας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για μισθούς και μεροκάματα στο ύψος των αναγκών μας είναι  υπόθεση όλων μας!