Διευκρινίσεις Τσακίρη για τα στρατόπεδα: Άλλο το 5% της παραχώρησης και άλλο το 5% της «συνδιαχείρισης»

Απάντηση του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε δημοσίευμα του KAVALA POST

Το πρωί της Πέμπτης 14 Σεπτεμβρίου 2017, το KAVALA POST ανέδειξε σε ρεπορτάζ του (διαβάστε το εδώ) την απάντηση που έδωσε σε δημοσιογράφο ο Πάνος Καμμένος σχετικά με το καθεστώς της παραχώρησης ανενεργών στρατοπέδων σε δήμους, με «αιχμή» τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη στον δήμο Σερρών, αντιπαραβάλλοντάς την με τα όσα είπε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για την πορεία των συζητήσεων γύρω από το πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα.

Σε απάντηση του άρθρου μας αυτού, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Τσακίρης μάς έστειλε την εξής διευκρινιστική απάντηση την οποία και δημοσιεύουμε αυτούσια:

Όσον αφορά το δημοσίευμα της έγκριτης ιστοσελίδας σας, με τίτλο «Φωτιές άναψε ο Καμμένος. Οι δήμαρχοι, το 5% και τα «νταβατζιλίκια»! Τι ισχύει για την Καβάλα;» και υπότιτλο «Αντικρουόμενες δηλώσεις Τσανάκα-Καμμένου για το καθεστώς παραχώρησης του Ασημακοπούλου στον δήμο Καβάλας», θα πρέπει να διευκρινίσουμε τα εξής :

  • Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφο κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε στα πλαίσια της επίσκεψής του στην 82η ΔΕΘ, αναφέρθηκε στην περίπτωση της παραχώρησης των ανενεργών στρατοπέδων στις Σέρρες, στην πρόβλεψη που υπάρχει στο νόμο για την καταβολή (σε χρήμα ή άλλη αξία) του 5% της αντικειμενικής αξίας των προς παραχώρηση ανενεργών στρατοπέδων, προς το ΤΕΘΑ. Η συμφωνία μεταξύ Δήμου και ΤΕΘΑ, όσον αφορά τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης
  •  Πέραν της ως άνω συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να προϋπάρχει, προκύπτει μια σειρά άλλων ζητημάτων (όπως πχ η πλήρης πολεοδόμηση του συνόλου των προς συζήτηση χώρων). Μεταξύ αυτών και η πρόβλεψη για την καταβολή στο ΤΕΘΑ του 5% των καθαρών κερδών από οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα αναπτυχθεί εντός των παραχωρούμενων στον Δήμο χώρων.

Όπως κατανοείτε, η δεύτερη περίπτωση αφορά και την ενημέρωση της κας Δημάρχου προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, κατά την πρόσφατη 23η  συνεδρίαση του σώματος, ώστε να ενημερωθούν τα μέλη του για την διευκρίνιση του όρου «συνδιαχείριση» που είχε παλαιότερα αναφερθεί και είχε προκαλέσει την απορία, τόσο της ίδιας, όσο και άλλων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Η χρήση άλλωστε της λέξης «επιπλέον» από την κα Δήμαρχο, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.

Άλλωστε, για το ίδιο θέμα και διευκρινιστικά, η κα Δήμαρχος είχε ενημερωθεί και από τα μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που την είχαν επισκεφθεί προ ολίγων ημερών.

Τσακίρης Γιώργος
Μέλος Εθνικού Συμβουλίου
Ανεξαρτήτων Ελλήνων