Εκλογές στο Επιμελητήριο Καβάλας: Κάτι αρχίζει να «κινείται»…

Ανακατεύεται η «τράπουλα»: Η σίγουρη υποψηφιότητα Δέμπα και η συμπόρευση Παναγιωτίδη - Ο σχεδιασμός της ομάδας Παπαδόπουλου - Η στάση των «αποστασιοποιημένων» της Διοίκησης Τσατσούλη

Λιγότερο από τρεις μήνες απομένουν μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Επιμελητήριο Καβάλας. Ήδη, στις αρχές Αυγούστου 2017 ορίστηκε η Εκλογική Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στη Θάσο και τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 στην Καβάλα (διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ).




Ο πρόεδρος Άγγελος Τσατσούλης έχει εδώ και καιρό ανακοινώσει την απόφασή του να «αποσυρθεί», μετά από… 11 χρόνια στην προεδρία (από τον Ιανουάριο του 2006) και έτσι «ανοίγει» πλέον ο δρόμος για την «είσοδο» νέων προσώπων στο επιμελητηριακό «παιχνίδι».

Η… τριχοτομημένη ομάδα της απερχόμενης Διοίκησης

Με το που έγινε γνωστή η «συνταξιοδότηση» Τσατσούλη, άρχισαν να εκδηλώνονται δειλά-δειλά οι φιλοδοξίες μελών της απερχόμενης Διοίκησης να αναλάβουν τα «ηνία» του Επιμελητηρίου.

Ο πρώτος που έδειξε ενδιαφέρον να «δοκιμαστεί» στις επόμενες εκλογές ηγούμενος της «ομάδας Τσατσούλη» ήταν ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας, ενώ λίγο μετά ακολούθησε και ο Β’ Αντιπρόεδρος και πρόεδρος της ΟΕΒΕ Καβάλας Γιάννης Παναγιωτίδης.

«Σφήνα» στους δύο Αντιπροέδρους μπήκε από πολύ νωρίς μια μερίδα συμβούλων της Διοίκησης (σ’ αυτήν «ανήκουν» ο Αντώνης Καραγιαννίδης και ο Παύλος Ζησίμου) που το τέλευταίο διάστημα φέρεται να κρατάει «αποστάσεις» από την απερχόμενη πλειοψηφία, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ακόμη και της αυτόνομης «καθόδου» στις επόμενες εκλογές ή και της συνεργασίας με κάποιο άλλο σχήμα.

Η «μάχη» των Αντιπροέδρων

Όπως έγραψε στις 23 Αυγούστου 2017 το KAVALA POST, ο Μάρκος Δέμπας έχει οριστικά και αμετάκλητα αποφασίσει να διεκδικήσει την ηγεσία του Επιμελητηρίου (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ). Μάλιστα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Α’ Αντιπρόεδρο και την ομάδα του δεν αποκλείεται να γίνουν εντός των επόμενων ημερών, πιθανότατα την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017.

Η στάση που θα κρατούσε ο Γιάννης Παναγιωτίδης παρέμενε «γρίφος» για αρκετό διάστημα, αφού ο Β’ Αντιπρόεδρος δεν έδειχνε τις προθέσεις του για το εάν θα επιχειρήσει να φτιάξει το δικό του ψηφοδέλτιο ή αν θα επιλέξει να συμπορεύτει με τον Μάρκο Δέμπα. Όπως όλα δείχνουν, η δεύτερη λύση είναι αυτή που προτάσσεται και στις προσεχείς επίσημες ανακοινώσεις Δέμπα, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΚ θα είναι στο πλάι του.

Να σημειωθεί ότι τα σενάρια περί «διαρχίας» (με… εναλλάξ προεδρία ανά διετία) που κάποια στιγμή «κυκλοφόρησαν», διαψεύδονται κατηγορηματικά!

Σχεδόν έτοιμη η ομάδα του Κίμωνα

Αν και ο ίδιος δεν έχει ακόμη «μιλήσει» δημόσια σχετικά, αποτελεί κοινό «μυστικό» εδώ και καιρό ότι ο Κίμων Παπαδόπουλος θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Όλο αυτό το διάστημα, μάλιστα, προετοιμάζεται τόσο σε επίπεδο κατάρτισης ενός προγράμματος όσο και σε επίπεδο βολιδοσκόπησης υποψηφίων και όλα «δείχνουν» ότι ο πρώην αντινομάρχης θα είναι καθ’ όλα έτοιμος να κάνει την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Κίμωνας Παπαδόπουλος θα «συστηθεί» ως υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου μέσα από μία συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στην οποία επίσης θα «συστήσει» και έναν «πυρήνα» 15 με 20 υποψηφίων. Ο κ. Παπαδόπουλος και οι συνεργάτες του ποντάρουν σε «φρέσκες» υποψηφιότητες με πρόσωπα νέα, τόσο ως προς την ηλικία όσο και ως προς την ενασχόλησή τους με τα επιμελητηριακά «πράγματα», ενώ θα επιχειρηθεί να υπάρχει όσο το δυνατόν καλύτερη εκπροσώπηση τόσο από πλευράς του είδους των επιχειρήσεων (από το εμπορικό και το βιοτεχνικό μέχρι το βιομηχανικό και το εξαγωγικό) όσο και γεωγραφικά.

Οι λοιπές δυνάμεις και η ποσόστωση

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι «δυνάμεις» που πρόσκεινται στο ΚΚΕ μέσω της Πανελλήνιας Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Εμπόρων και Βιοτεχνών (ΠΑΣΕΒΕ) Καβάλας θα πραγματοποιήσουν -όπως άλλωστε το θέλει η «παράδοση» των τελευταίων ετών- αυτόνομη κάθοδο, ενώ ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» και μια ενδεχόμενη απόπειρα δημιουργίας ενός συνδυασμού που να πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά σε εκλογές του Επιμελητηρίου ισχύει η ποσόστωση που «θέλει» το ένα τρίτο (1/3) των υποψηφίων ενός ψηφοδελτίου να είναι γυναίκες, κάτι το οποίο «μεταφράζεται» σε τουλάχιστον επτά (7) υποψηφιότητες!

Οι ημερομηνίες-ορόσημο μέχρι τις εκλογές

Όσοι ενδιαφέρονται είτε να ψηφίσουν είτε να είναι υποψήφιοι στις εκλογές του Δεκεμβρίου, θα πρέπει να θεωρούνται «ταμειακώς ενήμεροι» στις αντίστοιχες λίστες του Επιμελητηρίου Καβάλας μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου 2017. Κατόπιν, η Εκλογική Επιτροπή θα προχωρήσει στην κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.

Οι Ανώνυμες Εταιρίες έχουν δικαίωμα τριών (3) ψήφων, οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρίες δύο (2), ενώ οι ατομικές επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα μιας (1) ψήφου, αυτή του ιδιοκτήτη. Ο ορισμός των εκλογικών αντιπροσώπων των εταιριών θα γίνεται με δήλωση-γνωστοποίηση προς το Επιμελητήριο.

Η διορία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων λήγει στις 20 Νοεμβρίου 2017.