Το καλοκαίρι επιμένει αλλά στη σύνδεση Καβάλας-Θάσου ήρθε… χειμώνας

Ασυνέπεια καταλογίζει στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος-Το αίτημα για την παράταση των θερινών δρομολογίων έπεσε στον «ύφαλο» της γραφειοκρατίας

O καλός καιρός κρατάει και μαζί κρατάνε και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς τη Θάσο. Όμως από το βράδυ της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2017 άλλαξαν τα θερινά δρομολόγια (επί της ουσίας καταργήθηκαν) και από τους κατοίκους του νησιού υπάρχουν παράπονα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος ζήτησε να υπάρξει παράταση των δρομολογίων μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, έγιναν κάποιες ενέργειες από την ΑΝΕΘ, όμως το θέμα είναι αν μπορεί να αλλάξει κάτι τώρα, την επόμενη μέρα της εφαρμογής του νέου προγράμματος.

Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση επιμένει να μη δίνει στις Περιφέρειες και στους δήμους το δικαίωμα να καθορίζουν αυτοί τα δρομολόγια, ενώ την ίδια ώρα οι ναυτιλιακές εταιρίες βολεύονται με τον καθορισμό των δρομολογίων από την κεντρική διοίκηση.

Η καθυστερημένη αντίδραση του υπουργείου

Ο κ. Μαρκόπουλος εξηγεί το τι μπορεί να γίνει από ‘δω και πέρα, τη στιγμή που άλλαξε το πρόγραμμα. «Το βράδυ της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου 2017 ειδοποιήθηκα τηλεφωνικά ότι ο υπουργός εδέησε και υπέγραψε την παράταση των δρομολογίων την οποία ζητούσαμε εδώ και ένα μήνα και είχαμε ειδοποιήσει γι’ αυτό από την αρχή της θερινής περιόδου. Δυστυχώς υπήρξε ένας αιφνιδιασμός για τα δρομολόγια που οφείλεται στην καθυστέρηση του υπουργού να ανταποκριθεί στο αίτημά μας.

»Εκείνο που είναι σοβαρό για ‘μένα είναι πως δεν πρέπει να αιφνιδιάζεται ο κόσμος με τέτοιου είδους αποφάσεις. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται εγκαίρως από όσους ασχολούνται με τις μεταφορές ή με τον τουρισμό και πρέπει να γίνει μια συζήτηση για το πώς θα διαμορφωθούν τα δρομολόγια. Φαίνεται πως ο υπουργός είναι ασυνεπής στη δέσμευσή του προς τις Περιφερειακές Ενότητες.

»Το ΣΑΣ πρέπει να διαφυλάττει πρωτίστως τα συμφέροντα των ακτοπλοϊκών εταιριών και να ασχολείται με τις ακτοπλοϊκές ανάγκες του κοινού. Δεν μπορεί επί ένα μήνα να πασχίζεις για το αυτονόητο και να ακούς ότι πρέπει να μας απαντήσει η τέταρτη ναυτιλιακή εταιρία για τις αποφάσεις της. Δηλαδή αν αύριο έχουμε 11 ναυτιλιακές εταιρίες πρέπει να περιμένουμε και την τελευταία να πάρει απόφαση και μετά να δρομολογήσουμε τις ακτοπλοϊκές γραμμές;

»Ακούμε δικαιολογίες χωρίς νόημα. Από την άλλη πλευρά θέλουμε οι εταιρίες να είναι κερδοφόρες για να ανταποκρίνονται όσο μπορούν στις ανάγκες και στην ποιότητα της αγοράς που πρέπει να επιτυγχάνεται για το κοινό, όμως διαβλέπω από την πλευρά του υπουργείου ότι δεν υπάρχει η βούληση για τέτοιου είδους κοντινά δρομολόγια που γίνονται μέσα στον Νομό, προκειμένου να γίνουν οι τομές εκείνες που θα εξειδικεύσουν τα δρομολόγια πάνω στις ανάγκες που υπάρχουν, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο λειτουργικά.

»Δυστυχώς πρυτανεύουν άλλες λογικές και το ότι οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται ανάλογα με τη σοβαρότητα των προβλημάτων φαίνεται πως είναι ψιλά γράμματα» δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας στον ALPHA Radio 88,6.

«Τα δρομολόγια τελικά θα εκτελούνται 08:30-21:00 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2017 και από ‘κει και μετά περιμένω να υπάρξει μια πρωτοβουλία για να δούμε τι γίνεται συλλογικά. Δεν είμαι αισιόδοξος όμως ότι θα υπάρχει τέτοια διάθεση από τους παράγοντες που έχουν την ευθύνη για τα δρομολόγια, ούτε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας», σημειώνει ο κ. Μαρκόπουλος.

Μπορείτε να δείτε τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Καβάλας-Θάσου εδώ.