«Συμμαχία» ΠΑΜ-Θ και ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ στη «μάχη» για τον τουριστικό σχεδιασμό του 2018

Συνάντηση Κώστα Αντωνιάδη και Αναστασίας Ιωσηφίδου με φόντο τη διαχείριση του ακόμα μεγαλύτερου τουριστικού ρεύματος το οποίο αναμένεται το ερχόμενο καλοκαίρι-Στο τραπέζι και οι τουριστικές επενδύσεις

Συνάντηση είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου 2017 ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης με την πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου μετά από πρόσκλησή του κ. Αντωνιάδη, προκειμένου να σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν από κοινού την τουριστική προβολή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και της Καβάλας ειδικότερα για το 2018.

Η πληρότητα άγγιξε το 100%

Το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια ιδιαίτερα καλή χρονιά για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και επειδή οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο των Ελληνικών Επιχειρήσεων αλλά και από την Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων, η Περιφέρεια και ειδικότερα τα δυο νησιά με τα μεγάλα αστικά μεγάλα παραλιακά κέντρα όπως της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, της Ξάνθης και της Κομοτηνής είχαν μια πληρότητα που άγγιξε το 100%. «Αυτή η συνάντηση επιβλήθηκε ώστε μαζί με την κ. Ιωσηφίδου να σχεδιάσουμε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε από κοινού προκειμένου να προβάλουμε την περιοχή μας και ειδικότερα την πόλη της Καβάλας» δήλωσε ο κ. Αντωνιάδης.

Πάγιο αίτημα οι περισσότερες κλίνες

Ο κ. Αντωνιάδης απαντώντας στην ερώτηση για την επάρκεια των καταλυμάτων, είπε πως υπάρχει ένα πρόβλημα στις υποδομές και ειδικότερα με τις κλίνες τις οποίες διαθέτει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ. «Ως Περιφέρεια από Στρυμόνα μέχρι την Ορεστιάδα και αν προσθέσουμε και τα δύο νησιά, διαθέτουμε 40.000 κλίνες. Από αυτές οι 25.000 κλίνες βρίσκονται στην Θάσο. Επομένως οι υπόλοιπες βρίσκονται στο χερσαίο τμήμα και είναι πολύ μικρός ο αριθμός για να καλύψει την όλο και περισσότερο αυξανόμενη τουριστική ροή στην περιοχή μας. Φυσικά σ’ αυτό μας βοήθησε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Airbnb που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στον Νομό της Καβάλας.

»Το ευχάριστο είναι πως άρχισαν να γίνονται επενδύσεις στην πόλη της Καβάλας και στα άλλα αστικά κέντρα. Ήδη οι αριθμοί δείχνουν ότι το 2018 θα είναι αυξητική η τάση της τουριστικής κίνησης για την ΑΜ-Θ και γι’ αυτόν τον λόγο γίνονται επενδύσεις πάνω στον τουριστικό κλάδο. Σ’ αυτό θα βοηθήσει και ο νέος αναπτυξιακός νόμος που βρίσκεται σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο που δίνει την δυνατότητα και τα οικονομικά κίνητρα στους μελλοντικούς επενδυτές να κάνουν μια σειρά από επενδύσεις σε καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικά γραφεία» ανέφερε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού.

Ο ήλιος και η θάλασσα το  brand name της περιοχής

Ο κ. Αντωνιάδης είπε ότι η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα έχουν τα πρωτεία στην αύξηση των τουριστών, όμως και η Ξάνθη με την Κομοτηνή είχαν μια πληρότητα που άγγιξε το 95%. «Πρέπει να βοηθήσουμε για να υπάρξει μια ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Περιφέρεια γιατί αυτός είναι ο σκοπός μας, όμως από την στιγμή που βάλαμε στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού τον τουρισμό ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση βλέπουμε τα οφέλη να αυξάνονται. Από ‘κει και πέρα ο ήλιος και η θάλασσα είναι brand name της περιοχής μας, τα δυο νησιά που έχουμε και οι φυσικές παραλίες οι οποίες δίνουν στην ΑΜ-Θ προστιθέμενη αξία» ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης.

Ευλογημένος τόπος η ΑΜ-Θ με δυο αεροδρόμια και δύο λιμάνια

Όσον αφορά τις υποδομές, ο κ. Αντωνιάδης τόνισε: «Προσπαθούμε να κάνουμε γνωστό όχι μόνο στις Βαλκανικές χώρες αλλά και την Ευρώπη πως η Περιφέρειά μας είναι ένας ευλογημένος τόπος, με δυο αεροδρόμια, δυο λιμάνια και πύλες εισόδου που βοηθούν τον οδικό τουρισμό. Τόσο το Τελωνείο των Κήπων όσο και της Νυμφαίας εξυπηρετούν τον οδικό τουρισμό και τις Βαλκανικές χώρες, ώστε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις έλευσης εκατομμυρίων τουριστών.

»Το αεροδρόμιο της Καβάλας παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση σε όλα τα Περιφερειακά Αεροδρόμιο και αυτό δείχνει τον δυναμισμό του. Αν ανοίξουμε και άλλες αγορές στην Βόρεια Ευρώπη και το 2018 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά

»Για το λιμάνι της Καβάλας βλέπουμε πως υπάρχει μια αγαστή συνεργασία με τον ΟΛΚ και τον κ. Ηλιάδη. Υπάρχουν ήδη μια σειρά από μελέτες και η επέκταση, η θωράκιση και οι πλωτές εξέδρες βοηθούν ώστε το λιμάνι μας να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει πόλο έλξης για κρουαζιέρα».

Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για σωστούς σχεδιασμούς

Όσον αφορά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από την έλευση χιλιάδων τουριστών στο λιμάνι της Καβάλας, ο κ. Αντωνιάδης απάντησε ότι «συνεργαζόμαστε τόσο με τον ΟΛΚ όσο και με τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ βοηθώντας ο ένας τον άλλον. Σκοπός του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, αλλά και προσωπική επιδίωξη είναι από τις θέσεις μας να αφήσουμε μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Πρέπει να δημιουργήσουμε έναν φορέα διαχείρισης τουρισμού. Καλό θα είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε από κοινού να κάνουμε σχεδιασμούς. Πρέπει να υπάρξει ένας καλός συντονισμός του υπουργείου Τουρισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς ώστε και να μην υπάρχει κατασπατάληση δημόσιου χρήματος αλλά και καλύτερη συνεργασία».

Συζητήσεις με ναυτιλιακές εταιρίες

Για το αν έχουν γίνει συζητήσεις με τις ναυτιλιακές εταιρίες για την μεταφορά των τουριστών ο κ. Αντωνιάδης ενημέρωσε πως ήδη υπάρχουν κάποιες επαφές από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και τον ΟΛΚ. «Πιστεύουμε στον θαλάσσιο τουρισμό και η πόλη της Καβάλας έχει όλα εκείνα τα συγκριτικά και τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα για να αποτελέσει ένα λιμάνι yachting για τη Βαλκανική Χερσόνησο. Ήδη υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τους Βούλγαρους και Ρουμάνους να έρθουν στο λιμάνι της Καβάλας. Αυτές οι συνέργειες θα βοηθήσουν σ’ αυτόn τον σκοπό» δήλωσε ο ίδιος.

Έπονται συναντήσεις φορέων της Καβάλας με επίκεντρο τον τουρισμό

Από την πλευρά της η κ. Ιωσηφίδου χαρακτήρισε τον τουρισμό «βαριά βιομηχανία» για την Καβάλα και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στην θεωρία. «Διανύουμε ήδη μια εξαιρετική τουριστική χρονιά για τη Καβάλα και δουλειά μας είναι να συνεργαστούμε οι φορείς που έχουν επίκεντρο τον τουρισμό. Σήμερα με τον κ. Αντωνιάδη κάναμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση πάνω στο θέμα και πως μπορούμε να συνεργαστούμε για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

»Δικό μας μέλημα είναι αυτό το τουριστικό ρεύμα που ήδη αποδεικνύεται ότι είναι έντονο, να το διαχειριστούμε ώστε να το διατηρήσουμε και να το ενδυναμώσουμε. Ήδη είχαμε μια τετράωρη συνάντηση με τη δήμαρχο και τον πρόεδρο των Ξενοδόχων και ζητήσαμε τις απόψεις τους για την διαχείριση της υφιστάμενης τουριστικής πολιτικής που ακολουθείται.

»Θέλαμε να ακούσουμε για τα προβλήματά τους, γιατί μια τουριστική έκρηξη φέρνει επιπλέον απαιτήσεις. Θέλαμε από τους ξενοδόχους να μας πουν τις απόψεις τους. Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τον τουρισμό. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, ενοικιαζομένων δωματίων, με όλους όσοι έχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με τα εμπορικά καταστήματα και τους προέδρους τους, το Επιμελητήριο και με τον Οργανισμό Λιμένα, για να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις μας.

»Ο δήμος Καβάλας διαθέτει την Τουριστική Επιτροπή που έχει το χαρακτηριστικό να έχει μέσα πολλούς φορείς. Πριν τη συνάντηση αυτή ήθελα να έχω όλες τις απόψεις απ’ όλους τους φορείς, ώστε να φτιάξουμε ένα παραγωγικό τουριστικό πλάνο για το 2018», δήλωσε η κ. Ιωσηφίδου.