Χρηματοδοτικό «απάγκιο» για τους αλιείς αλλά και προειδοποιήσεις για… αποβολές ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου από την Καβάλα

Πάνω από μισό δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάταση του τομέα της αλιείας σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης-Αιχμές για ΠΑΜ-Θ, αλλά και διθυραμβικά λόγια για την Ιχθυόσκαλα της Καβάλας στην οποία ξεναγήθηκε (φωτογραφίες)

Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Απόστολου ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου 2017 στην Καβάλα οι εργασίες της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, παρόντων των κυβερνητικών βουλευτών του Νομού Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Κώστα Μορφίδη και Γιώργου Παπαφιλίππου, της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, του δημάρχου Παγγαίου Φίλιππου Αναστασιάδη και του δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα το οποίο μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάτασης του τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών της χώρας μας, προσθέτοντας ότι «αιχμή του δόρατος εκ των πραγμάτων δεν μπορεί παρά να είναι η μικρή παράκτια αλιεία γιατί η συμβολή της δεν περιορίζεται μόνο στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας αλλά κυρίως υπηρετεί τη διατήρηση της οικονομική της κοινωνικής συνοχής των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών».

Ο κ. υπουργός δήλωσε ότι «μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους πληγέντες αλιείς σε τομείς που συμπεριλαμβάνονται μέσα στο πρόγραμμα, όπως η προσωρινή παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων, η ίδρυση ταμείου αλληλοβοήθειας για δυσμενή καιρικά φαινόμενα και επαγγελματικά συμβάντα η ασφάλιση αποθεμάτων υδατοκαλλιέργειας», κάνοντας σύντομη αναφορά και στη ρύπανση του Σαρωνικού.

Μισό δισ. ευρώ για τη θάλασσα

Το πρόγραμμα θ’ απορροφήσει συνολικούς πόρους, Κοινοτικούς και Εθνικούς, που υπερβαίνουν τα 520.000.000 ευρώ, ενώ με την κινητοποίηση της ιδιωτικής συμμετοχής θα ξεπεράσουν τα 750.000.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα, όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναμοχλεύσουν τον αλιευτικό χώρο και οι διαθέσιμοι πόροι θα κατευθυνθούν και θα υπηρετήσουν βασικές επιλογές στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μέχρι σήμερα η ενεργοποίηση του προγράμματος μέσω προσκλήσεων ξεπερνά  το 60% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος, ενώ στις εντάξεις έργων η συνολική δημόσια δαπάνη έχει ανέλθει στις 21,6%.

«Πρώτιστο μέλημά μας θα πρέπει να είναι πλέον η απορρόφηση των πόρων και από ‘δω αρχίζουμε την μεγάλη μάχη. Δεν μείναμε όμως μόνο στην αξιοποίηση των πόρων της αγροτικής ανάπτυξης, αλλά κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στον αλιευτικό χώρο.

»Ολοκληρώσαμε ήδη το θεσμικό πλαίσιο για την καινοτομία στην αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες για τις παραγωγικές επενδύσεις και τη μεταποίηση των αλιευτικών προϊόντων, εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη εφαρμογή του εθνικού προγράμματος συλλογής αλιευτικών δεδομένων, ενεργοποιήσαμε τις παραγωγικές επενδύσεις στον κλάδο της αλιείας, ενώ άμεσα θα ενεργοποιηθούν και δράσεις που αφορούν τον έλεγχο της αλιείας στην ανάπτυξης κλάδων όπως της υδατοκαλλιέργειας που οφείλω να τονίσω ότι έχει επιδείξει σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις.

»Επιδίωξή μας είναι η πλήρης ενεργοποίηση του συνόλου των μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας το προσεχές διάστημα έχοντας ως κατεύθυνση τη στοχευμένη ενίσχυση του συγκεκριμένου παραγωγικού κλάδου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, της υγείας και της καλής διαβίωσης των ζώων και βέβαια της δημόσιας υγείας και ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Αποστόλου κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος.

Εντυπωσιασμένος από την Ιχθυόσκαλα της Καβάλας, αλλά όχι και από τα έργα που «κόλλησαν»

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα ο κ. Αποστόλου επισκέφτηκε την Ιχθυόσκαλα Καβάλας, στην οποία είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τον διευθυντή της Χαράλαμπο Μπαντά. Ο κ. υπουργός χαρακτήρισε την Ιχθυόσκαλα ως μια από τις σημαντικότερες της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εκκρεμότητα που υπάρχει όσον αφορά τις εργασίες που γίνονται για την αναβάθμισή της με ευθύνη, όπως είπε, της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

«Βρισκόμαστε σε μια από τις σημαντικότερες Ιχθυόσκαλες της χώρας μας, πόσο μάλλον τώρα, σε μια περίοδο ιδιαίτερα σημαντική γύρω από τα αλιεύματα και τις δυνατότητες που υπάρχουν από πλευράς κατανάλωσής τους. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία λίγο πριν την ολοκλήρωση εργασιών κι έχουμε μια εκκρεμότητα (σ.σ.: εργασιών) γύρω στα 625.000 ευρώ. Έχουν ανατεθεί, με ευθύνη της Περιφέρειας, σε συγκεκριμένο ανάδοχο και πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο κ. Αποστόλου.

Πρόσθεσε, δε, ότι τα χρήματα υπάρχουν, δεδομένου ότι αποτελούν ανειλημμένες υποχρεώσεις του προηγούμενου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, ενώ κάλεσε τόσο την Περιφέρεια, όσο και τον ανάδοχο να ολοκληρώσουν άμεσα τις εργασίες, ειδάλλως θα ακολουθηθεί άλλος δρόμος, αυτός της αποβολής του αναδόχου.

«Η Ιχθυόσκαλα έχει ανάγκες και πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες, όσο δίνεται η δυνατότητα και από το τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας να προχωρήσουμε και σε άλλους είδους έργα που χρειαζόμαστε. Αν δεν ολοκληρωθούν γρήγορα οι εργασίες, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017, θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε στην αποβολή του αναδόχου και στην ανάθεση του έργου σε άλλον ανάδοχο», προειδοποίησε ο κ. Αποστόλου, με τον κ. Μαντά να συναινεί και να τονίζει ότι δεν πρέπει να ανακοπεί η ανοδική πορεία της Ιχθυόσκαλας.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την ξενάγηση του κ. Αποστόλου στην Ιχθυόσκαλα της Καβάλας.