Οργή 1.500 συνταξιούχων στην Καβάλα για την απαίτηση του ΙΚΑ να επιστρέψουν το οικογενειακό επίδομα και μάλιστα έντοκα

Ρόλο «τοκογλύφου» καταλογίζουν οι συνταξιούχοι στο ΙΚΑ για την υπόθεση με το επίδομα του 2013-Καταγγελία συνταξιούχου για δέσμευση πάνω από 6.500 ευρώ σε λογαριασμό της χωρίς καν να έχει ενημερωθεί

Σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας «Νικόλαος Μάρτης» έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Οκτωβρίου 2017 για το πρόβλημα που αφορά εκατοντάδες συνταξιούχους, καθώς το ΙΚΑ τούς ζητά να επιστρέψουν το οικογενειακό τους επίδομα και μάλιστα έντοκα απειλώντας τους με κατασχέσεις «με τον ρόλο του τοκογλύφου» όπως λένε, αφού θα τους πάρει μεγάλα ποσά.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνταξιουχικού Σωματείου Καβάλας «Η Ενσωμάτωση» Πέτρος Ταχματζίδης, «το πρόβλημα αφορά εκατοντάδες συνταξιούχους. Πριν από 13 χρόνια πήραν ένα επίδομα και σήμερα οι δικαστικές αποφάσεις τούς καταλογίζουν ότι δεν έπρεπε να το λάβουν. Είμαστε εδώ να ενημερώσουμε ως σωματείο για το τι κάναμε τα τελευταία 2,5 χρόνια που ταλαιπωρούμαστε. Παράλληλα, έχουμε απευθυνθεί στους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θυμάστε, στις 19 Μαΐου 2016 είχαν βγάλει με ανακοίνωση, με την οποία έλεγαν ότι θα χαριστούν οι τόκοι.

»Είχαμε κάνει μια προσπάθεια πέρυσι τον Οκτώβρη να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, ώστε να βγουν οι τόκοι από το ποσό που οφείλουν οι συνταξιούχοι και τότε μάς είπαν ότι είναι θέμα ημερών. Το θέμα ημερών έφτασε να γίνει ένας χρόνος και λύση να μην έχει δοθεί. Σήμερα το ΙΚΑ στέλνει ατομικές ειδοποιήσεις στους συνταξιούχους, ζητώντας τους να εξοφλήσουν μέσα σε 20 μέρες ποσά, που είναι τρελά, 8.000-9.000 ευρώ, τα οποία ο συνταξιούχος των 380 ευρώ πρέπει να πληρώσει μέσα σε 12 μήνες! Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν κάνει ο συνταξιούχος τη ρύθμιση, τότε θα έρθουν κατασχέσεις».

«Αφαιρέθηκαν» 6.500 ευρώ από λογαριασμό συνταξιούχου

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Ταχματζίδης αναφερόμενος σε ένα περιστατικό, κατά το οποίο συνταξιούχος του ΙΚΑ είδε να έχουν αποσπασθεί από το λογαριασμό της ένα ποσό της τάξης άνω των 6.500 ευρώ παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Συγκεκριμένα είπε. «Έχουμε πληροφορία ότι μια συνάδελφος πήγε να πάρει τη σύνταξή της τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 και είδε ότι της έχουν αφαιρέσει 6.742 ευρώ. Καταλαβαίνετε την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου. Το ΙΚΑ συμπεριφέρεται σε αυτούς τους ανθρώπους που δούλεψαν 40 χρόνια για να πάρουν αυτή την πενιχρή σύνταξη με τέτοιο τρόπο που θα πάθουν εγκεφαλικά».

Από την πλευρά της η Μαρία Μακροπούλου, από τον λογαριασμό της οποίας κατασχέθηκε το ποσό των 6.742, δήλωσε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης με μεγάλη δόση απόγνωσης: «Πήγε ο σύζυγός μου να πάρει τη σύνταξη. Κρατάμε ένα ποσό για πάν ενδεχόμενο. Μας πήραν 6.500 ευρώ. Απευθύνθηκα στο ΙΚΑ, μας είπαν ότι έπρεπε να κάνουμε ρύθμιση, όμως δεν μας ενημέρωσε κανείς. Μου είπαν ότι χρωστάμε άλλα 1.300 ευρώ και πρέπει να κάνουμε ρύθμιση γι’ αυτά, αλλιώς θα μας κάνουν κατασχέσεις, παρόλο που δεν έχει εκδοθεί απόφαση. Τρενάρουν την απόφαση για να πληρώνουμε τόκους; Με ρωτάνε εμένα πως θα περάσω με μια σύνταξη 400 ευρώ και άλλα 300 που παίρνει ο άντρας μου; Γιατί μας το έδωσαν το επίδομα; Για να μας το κλέψουν από την τσέπη;».

Το ιστορικό της υπόθεσης του επιδόματος

Εξηγώντας τι έγινε με αυτό το επίδομα, ο κ. Ταχματζίδης είπε ότι επρόκειτο για ένα οικογενειακό επίδομα το οποίο δόθηκε σε 1.500 άτομα περίπου στην Καβάλα και σταδιακά θα δίνονταν σε όλη την Ελλάδα. «Μου είπε χαρακτηριστικά η προηγούμενη διευθύντρια του ΙΚΑ, η κ. Μελισσοπούλου, ότι επειδή έρχονταν εκλογές, πως ήθελαν να καλοπιάσουν τον κόσμο. Αυτή είναι η αλήθεια… Εγκλώβισαν τον κόσμο με τις υπογραφές.Τα δικαστήρια άργησαν να βγάλουν αποφάσεις, με αποτέλεσμα ο συνταξιούχος να είναι υποχρεωμένος τώρα να πληρώσει ένα 70% επιπλέον από το ποσό που πήρε ως επίδομα. Και μάλιστα, γίνεται η εξής διάκριση: Αν η δικαστική απόφαση βγήκε πριν τις 13 Μαΐου 2016, ο τόκος παραμένει στο 5%, ενώ για όσες αποφάσεις εκδόθηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016 προσαρμόζεται στο 3% με τον νόμο Κατρούγκαλου. Έχουμε μπλέξει…».

Είπε ακόμη πως είναι αγανακτισμένος με τους τοπικούς βουλευτές. «Οι τοπικοί βουλευτές την ικανότητά τους την έδειξαν με το να ψηφίζουν μνημόνια, αντεργατικά μέτρα και να κόβουν συντάξεις. Εδώ και καιρό προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους και δυστυχώς έχουν πάψει να μιλούν με σωματεία. Αυτοί, που υποτίθεται θα υπερασπίζονταν τη δικαιοσύνη. Φάνηκε καθαρά ότι αν δεν παλέψει ο κόσμος, δικαιοσύνη δεν έρχεται».

Ακόμη, σε ερώτηση για το τι συνιστούν στους συνταξιούχους οι νομικοί για το εν λόγω θέμα, απάντησε: «Μπορεί κάποιος να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, όμως η υπόθεση θα καθυστερήσει άλλα 4-5 χρόνια και κανείς δικηγόρος δεν είναι βέβαιος ότι θα απαλλαγούμε από τους τόκους. Θέλει πολιτική απόφαση. Θα έπρεπε η κυβέρνηση να βγει μπροστά και να πει ότι θα το διορθώσει. Δυστυχώς, φαίνεται ότι δε θέλουν να το διορθώσουν. Από τις 12 Νοεμβρίου 2015, που παρέδωσα επιστολή στο γραφείο του κ. Κατρούγκαλου, περιμένω απάντηση. Καταλαβαίνετε με ποιους έχουμε μπλέξει».