Το ΠΑΜΕ Καβάλας στηρίζει το αίτημα εργαζόμενων στη Selecta για σταθερή και μόνιμη δουλειά

Συνέντευξη Τύπου παρουσία εργαζόμενης στην επιχείρηση και καταγγελίες για «κακοπληρωμένη εργασία» αλλά και για εργατικά ατυχήματα

Επιμένει να «σηκώνει» ψηλά το θέμα του εργασιακού καθεστώτος στη Selecta Hellas το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017, τα μέλη της Γραμματείας Καβάλας του ΠΑΜΕ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, παρουσία εργαζόμενης στην ανθοκομική μονάδα που λειτουργεί στο Ερατεινό του Νέστου, εκπροσωπώντας 19 συναδέλφους της.

Όπως ανέφερε ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης «οι συνάδελφοι, παρ’ όλες τις υποσχέσεις της εργοδοσίας αντιμετώπισαν κακοπληρωμένη δουλειά, μισοδουλειά, χωρίς δικαιώματα, με το περιβόητο εργόσημο, με ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με αρκετά εργατικά ατυχήματα. Αυτή είναι η δίκαιη ανάπτυξη που ευαγγελίζονται όλοι ότι θα έρθει και θα φέρει θέσεις εργασίας;

«Καρφιά» κατά ΣΕΠΕ και ΕΥΚ

Ο κ. Καραμπατζάκης κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι της Selecta που απευθύνθηκαν στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας «δέχτηκαν την επίθεση της εργοδοσίας και έδιωξαν πολλές εργαζόμενες. Έχοντας συμπαραστάτες την Επιθεώρηση Εργασίας Καβάλας με την ουδετερότητα που κράτησε, όπως και το Εργατικό Κέντρο, το οποίο λειτούργησε ως… γραφείο Τύπου της εργοδοσία! Για το ΠΑΜΕ, ο αγώνας των εργαζομένων στη Selecta είναι αγώνας που αφορά όλους μας. Είναι αγώνας ενάντια στην ανεργία, στη μισοδουλειά, για να καλύπτονται οι ανάγκες των εργαζομένων. Απευθυνθήκαμε σε άλλα σωματεία και ήδη πανελλαδικά πάνω από 35 έχουν εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης».

«Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν»

Η κ. Μπαλαφούτη, εκπροσωπώντας 19 εργαζόμενους της εταιρίας Selecta δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Δεν είμαστε απολυμένοι γιατί δεν έχουμε υπογράψει σύμβαση, είμαστε με το καθεστώς του εργόσημου. Μας έχουν πετάξει εκτός προγράμματος, είμαστε γύρω στα 19 άτομα, όσοι δηλαδή πήραμε μέρος στη στάση εργασίας. Αυτό για να τρομοκρατηθούν από την εργοδοσία και οι υπόλοιπες εργαζόμενες και να παραδειγματιστούν. Υπάρχουν γυναίκες που κλείνουν έναν χρόνο που δουλεύουν εκεί χωρίς κανένα δικαίωμα. Έχουν σημειωθεί εργατικά ατυχήματα κι αυτές οι κοπέλες απλά πήγαιναν σπίτι τους, χωρίς να δικαιούνται τίποτα. Προσπαθήσαμε να οργανωθούμε, φτιάξαμε σωματειακή επιτροπή, που προφανώς δεν την αναγνωρίζουν και γι’ αυτό κάναμε στάση εργασίας. Υπήρξε τρομερή πίεση στους εργαζόμενους, φέρανε αστυνομία και πολλές φοβήθηκαν. Έχουμε απομονωθεί, προσπαθούν να μας σπάσουν το ηθικό. Δεν θα τα καταφέρουν. Εμείς συνεχίζουμε και καλούμε και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να πάρουν θέση. Όσο δεν υποχωρούμε, προσπαθούν να φτιάξουν το σωματείο τους με ύπουλο τρόπο, με απειλές ότι θα χάσουν τη δουλειά τους. Δεν σταματάμε, δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν μπορούμε να ζήσουμε με δυο μεροκάματα την εβδομάδα. Θέλουμε αξιοπρεπή δουλειά με συλλογική σύμβαση που θα μας καλύπτει όλους».

Η νέα ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας

«Το θράσος της εργοδοσίας της Selecta Hellas έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο. Είναι τόσο μεγάλος ο φόβος τους από την αγωνιστική δράση των εργαζομένων και την ανυποχώρητη στάση τους, που ακόμα και δικό τους «σωματείο» προσπαθούν να φτιάξουν. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 4-10-17, η εργοδοσία καλούσε έναν-έναν τους εργαζόμενους με την δικαιολογία ότι θέλει να τους δει η γιατρός εργασίας. Οι συνάδελφοι φτάνοντας στον χώρο του ιατρείου αντίκριζαν 2 στελέχη της εταιρίας, έναν που περίμενε απ’ έξω και τον άλλο μέσα. Με κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας , με την απειλή ότι θα χάσουν την δουλειά τους εξανάγκαζαν τους συνάδελφους  να υπογράψουν ένα χαρτί. Είναι πολλοί αυτοί που δεν κατάλαβαν καν τι υπέγραφαν.

Μάλιστα «δασκάλευαν» τους συναδέλφους, σε περίπτωση που κάποιος τους ρωτούσε, να ισχυριστούν ότι η γιατρός απλά τους ρώτησε αν πονάνε να πόδια τους από τα παπούτσια εργασίας….. Κάποιοι συνάδελφοι αντέδρασαν άμεσα, όμως πολλοί ήταν σε κατάσταση πανικού όταν έβγαιναν από ιατρείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα, λίγες ώρες νωρίτερα η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρο Καβάλας (ΕΥΚ), με ανακοίνωση της στον τοπικό Τύπο, δήλωνε υπερήφανα την ύπαρξη του νέου «σωματείου» της εργοδοσίας της Selecta.  Στην ίδια ανακοίνωση ανέφεραν επίσης, ότι οι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα.

Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα ότι ΕΥΚ και αφεντικά πάνε χέρι-χέρι. Επίσης είναι ξεκάθαρο ποιος θα είναι ο ρόλος αυτός του νέου «σωματείου»

Γιατί φτιάχνουν Σωματείο;

Προφανώς την εργοδοσία της Selecta την γνωρίζουμε καλά και ξέρουμε ότι  δεν έχει κανένα καημό για την οργάνωση των εργαζομένων. Σκοπός τους είναι να βάλουν ταφόπλακα σε οποιαδήποτε αγωνιστική διεκδίκηση των εργαζομένων. Να μπορούν να επιβάλουν τους δικούς τους όρους και με την άδεια του….. «σωματείου».  Όπου υπάρχουν εργοδοτικά σωματεία ή ενώσεις προσώπων, οι διοικήσεις τους, όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση, αποτελούνται κυρίως από διευθυντικά στελέχη, έχουν συναινέσει σε μειώσεις μισθών, απολύσεις και άλλα πολλά.

Η τρομοκρατία τους θα βρει τοίχο τους οργανωμένους εργαζόμενους.

Παρά τους εκφοβισμούς τους και την λάσπη που ρίχνουν στον αγώνα μας, οι εργαζόμενοι δεν κάνουμε πίσω. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη αλλά και αναμενόμενη στάση του ΕΥΚ. Παλεύουμε για Σωματεία των εργαζομένων και όχι των αφεντικών, με ταξικό προσανατολισμό, που θα αγωνίζονται ουσιαστικά για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που εξαναγκάστηκαν κάτω από απειλές να βάλουν την υπογραφή τους, να μην συναινέσουν στο εργατικό έγκλημα που ετοιμάζουν.

Μας φοβούνται. Φοβούνται την αντίδραση των εργαζομένων γι’ αυτό απειλούν, εκβιάζουν, στήνουν υποτιθέμενα σωματεία με διευθυντικά στελέχη.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση επιστροφή όλων των συναδέλφων στην εργασία τους
  • Υπογραφή Επιχειρησιακής- Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Το όπλο τους είναι η τρομοκρατία. Το όπλο μας είναι η ενότητα μας