«Ανάσα» δια στόματος υπουργείου Εργασίας για εκατοντάδες οικιστές του τέως Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών στην Καβάλα

Για δημιουργία 36.000 υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τις προηγούμενες κυβερνήσεις έκανε λόγο ο σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας Μάριος Μουζάλας κατά την ενημερωτική εκδήλωση στο ΕΥΚ Καβάλας

Κλιμάκιο του υπουργείο Εργασίας με επικεφαλής τον σύμβουλο του υπουργείου Μάριο Μουζάλα βρέθηκε τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 στην Καβάλα με σκοπό την ενημέρωση των οικιστών στους οικισμούς του τέως Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας παρουσία των κυβερνητικών βουλευτών της Καβάλας Δημήτρη Εμμανουηλίδη και Γιώργου Παπαφιλίππου, καθώς και πολλών οικιστών οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που τους αφορούν, για την επίλυση του προβλήματος των οριστικών παραχωρητηρίων των εργατικών κατοικιών, καθώς και για τα μέτρα ωφέλειας, όπως είναι η νέα ενιαία τιμή παραχώρησης, η αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 360, τα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής δόσης για 6 μήνες, οι εκπτώσεις ταχύτερης αποπληρωμής, καθώς και η περικοπή των τόκων υπερημερίας.

Το θέμα αφορά 750 οικογένειες στον Νομό Καβάλας, από τις οποίες οι 300 εξόφλησαν την οφειλή, ενώ 500 και παραπάνω δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν την αποπληρωμή, με μόλις 50 απ’ αυτές να παρακολουθούν την οφειλή τους.

«Πρόκειται για ένα πανελλαδικό πρόβλημα. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση, οι νέοι τόκοι και οι δυσμενείς όροι αποπληρωμής, απομάκρυναν το όνειρο της κατοικίας για πολλές οικογένειες. Γι’ αυτούς τους λόγους το υπουργείο υιοθέτησε μια ενιαία τιμή για όλη την Ελλάδα, σημαντικά μικρότερη από τις προηγούμενες τιμές και ταυτόχρονα ευνοϊκούς όρους για τους οικιστές, με ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Για παράδειγμα ένας άνεργος μπορεί να διακόψει την υποχρέωση πληρωμής για όσο είναι άνεργος. Παραλάβαμε ένα χάος κι αντί να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα, διογκώθηκε. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έφτιαξαν 36.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά», σχολίασε ο κ. Μουζάλας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις αφορούν μόνο όσους χρησιμοποιούν τις κατοικίες για ιδιοκατοίκηση και σε καμία περίπτωση όσους τις νοικιάζουν σε άλλους.

Από την πλευρά ο κ. Παπαφιλίππου σχολίασε ότι «έχουν γίνει όργια στο παρελθόν στο θέμα των Εργατικών Κατοικιών, χρεώνοντας 780 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και σήμερα αυτό το ποσό έχει κατέβει στα 304 ευρώ», ενώ πρόσθεσε ότι πλέον οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν και παραχωρητήρια, ευχαριστώντας παράλληλα το ΕΥΚ Καβάλας για τη φιλοξενία της ενημερωτικής εκδήλωσης.

«Είναι μια πολύ σημαντική προσπάθεια της κυβέρνησης, καθώς μαζί με τα Εργατικά Κέντρα προσπαθεί να δώσει λύσεις σε ένα χρόνιο πρόβλημα πολλών ανθρώπων και γι’ αυτό ευχαριστούμε κι εμείς με τη σειρά μας το υπουργείο Εργασίας για τη συνεργασία πάνω σε ένα σοβαρό θέμα και να διαβεβαιώσουμε ότι θα είμαστε δίπλα σε κάθε ανάλογη πρωτοβουλία, δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας Ευθύμης Μακρογιάννης».