Διαμαρτυρία σε… έκπτωση από τους επαγγελματίες της Καβάλας-Λίγος ο κόσμος, αλλά με δυναμικό «παρών» από τους συνταξιούχους [φωτογραφίες]

Η δύναμη των εμπόρων είναι τα μέλη και η συμμετοχή τους σε όλες τις διαδικασίες κι όχι το Διοικητικό Συμβούλιο ή ο πρόεδρος το μήνυμα-σπόντα του Βασίλη Λεμονίδη-Σε εναλλακτικές μορφές διαμαρτυρίας προσανατολίζονται οι επαγγελματίες

Υποτονική ήταν η διαμαρτυρία-συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας η οποία έγινε το πρωί της Τετάρτης 1 Νοεμβρίου 2017 από μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, της ΟΕΒΕΚ, του Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, και μελών της ΠΑΣΕΒΕ για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους προς τη νυν και τις πρώην κυβερνήσεις για τα βαριά φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται, ενώ παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην εφορία της Καβάλας (διαβάστε το ψήφισμα εδώ).

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Βασίλης Λεμονίδης: «Ως Εμπορικός Σύλλογος και ως Συνδικαλιστικό Όργανο, οφείλουμε να διεκδικούμε, να διαμαρτυρόμαστε για τα διάφορα θέματα και προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τους συναδέλφους, τους εμπόρους, βγαίνοντας μπροστά και προασπίζοντας τα συμφέροντά τους. Από εκεί και μετά δυστυχώς για άλλη μια φορά η παράσταση διαμαρτυρίας δεν έγινε με πολύ κόσμο. Εμείς συνεργαζόμενοι και την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, αλλά και με το Σωματείο Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, βλέπουμε να παρίστανται πολλοί συνταξιούχοι και τους λέμε μπράβο για τη συμπαράστασή τους.

»Η παλαιότερη γενιά είναι ακόμα πιο δραστηριοποιημένη από εμάς. Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να θιχτεί. Οφείλουμε σε κάθε παράσταση διαμαρτυρίας, σε κάθε κίνηση που κάνει η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου να είμαστε δίπλα γιατί η δύναμή δεν είναι ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο ούτε ο πρόεδρος. Η δύναμη είναι τα μέλη και η συμμετοχή τους σε όλες τις διαδικασίες.

Εμείς ανακοινώνουμε σε κάθε μέσο και δημοσιοποιήσαμε την συγκέντρωση αυτή. Από εκεί και μετά εγώ δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του καθενός και τι δικαιολογία θα βρει ο καθένας για να πει ότι δεν μπόρεσε να έρθει. Σίγουρα πρέπει να βρεθούν και άλλοι τρόποι διεκδίκησης των θεμάτων, πιο έξυπνοι και σύγχρονοι, όμως όταν λέμε πως πρέπει να κάνουμε μια διαμαρτυρία θα πρέπει να υπάρχει μαζικότητα, διότι σε όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, πάρα πολλοί επαγγελματίες συνομιλώντας μαζί μου και με άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εξέφρασαν παράπονα για τα “κόκκινα” δάνεια, για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ και έχουμε κλειστά τα μαγαζιά μας, οι αυτοαπασχολούμενοι κυρίως, για να διαδηλώσουμε γι’ αυτούς. Γιατί μπορεί πολλοί από εμάς να μην έχουμε “κόκκινα” δάνεια, ούτε πρόβλημα με ηλεκτρονικές κατασχέσεις, αλλά είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και αυτούς που θα έχουν αύριο το συγκεκριμένο πρόβλημα».

 

Το μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου και εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ Θόδωρος Κοντογεωργίου, τόνισε ότι «η σημερινή διαμαρτυρία είναι μια ακόμα κινητοποίηση με στόχο να προβάλλει την ανάγκη που έχουν σήμερα οι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι για να απαλλαγούν από μια φορολογική λεηλασία που γίνεται στο πενιχρό και συνεχώς συρρικνωμένο  εισόδημά μας τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα, προκειμένου να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων. Αυτό είναι ξεκάθαρο στον καθένα, πως το ξεζούμισμα του μικρού επαγγελματία γίνεται για να μεγαλώσουν τα κέρδη των πολυεθνικών αλυσίδων. Αυτό που θέλουμε να διεκδικήσουμε είναι να σταματήσουν κάθε είδους κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πρώτη κατοικία, φοροεπιδρομές των κυβερνήσεων στο εισόδημά μας, να υπάρξει αφορολόγητο για τους επαγγελματίες που είναι διαφορετική κατηγορία πολιτών χωρίς αφορολόγητο. Πρόταση της ΠΑΣΕΒΕ είναι να υπάρξει αφορολόγητο στα 20.000 ευρώ που θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα πραγματικό επίπεδο ζωής».

Ο πρόεδρος των Συνταξιούχων Πέτρος Ταχματζίδης εκπροσώπησε το σωματείο του με αρκετά μέλη και είπε ότι «ετοιμαζόμαστε να στείλουμε μια επιστολή στον κ. Τσίπρα να αναλάβει τις ευθύνες γιατί με τα υπουργεία δεν πήραμε καμία απάντηση. Η κατάσταση δυστυχώς είναι αυτή και τα προβλήματα θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο. Μη σας φανεί παράξενο πως σε λίγο καιρό θα βάλουν καζάνι να βράζει σούπα και απ’ αυτή θα τρώνε όλοι μαζί οι συνταξιούχοι».

Από τη πλευρά του ο πρόεδρος των Συνταξιούχων Επαγγελματιών Πέτρος Μαούνατζης τόνισε ότι «το έμβλημα του αγώνα είναι οι συνταξιούχοι. Αν δεν ήμασταν και εμείς δε θα γινόταν τίποτα. Ο κόσμος δεν πήρε χαμπάρι ότι έρχονται ακόμα πιο δύσκολα χρόνια με περικοπές στα πάντα. Από τις περικοπές των συνταξιούχων έχει μαζευτεί ένα ποσό που θα το δώσουν λένε ως 13η σύνταξη. Δεν είναι όμως η 13η σύνταξη αυτή με 20 ευρώ μερικοί και άλλο με 1.000. Ο σκοπός είναι τα πράγματα να είναι δίκαια. Φτάσαμε στο τέρμα μας, είμαστε απεγνωσμένοι και γι’ αυτό κάθε μέρα είμαστε στον δρόμο».

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Καβάλας ΑμεΑ Μάκης Κρεμμύδας δήλωσε πως «το αναπηρικό κίνημα στηρίζει τη διαμαρτυρία των εμπόρων και επαγγελματιών, διαφωνώντας με αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική είναι μια ολιστική πολιτική η οποία χειροτερεύει τα πράγματα μέρα με την μέρα. Θα πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό, να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, γιατί οι μέρες δυσκολεύουν και σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα που έχουν ψηφιστεί θα έρθουν ακόμα πιο δύσκολες μέρες».

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας και υποψήφιος πρόεδρος Μάρκος Δέμπας, στήριξε την διαμαρτυρία του Εμπορικού Συλλόγου, λέγοντας ότι «εκφράζουμε ως Επιμελητήριο το σύνολο του Νομού όπου υπάρχει μια γενικότερη αγανάκτηση των επιχειρηματιών για την κατάσταση που επικρατεί και για το πώς συμπεριφέρονται οι κρατούντες στον μικρομεσαίο ελεύθερο επαγγελματία που συνεχώς βάλλεται από παντού με υπερφορολόγηση, το ασφαλιστικό, την έλλειψη ρευστότητας, τις κλειστές τράπεζες, το συνεχές κυνηγητό που δεχόμαστε όλοι στην καθημερινότητά μας από ελεγκτικούς οργανισμούς και φορείς, άρα αυτή η αγανάκτηση που εκφράζεται σήμερα εδώ, έστω και ενδεικτικά, δείχνει τον προβληματισμό που υπάρχει  και φυσικά την πίεση που πρέπει να ασκηθεί από όλες τις πλευρές προκειμένου να βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων μια λύση για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που αδυνατούν πλέον να πληρώσουν έστω και μία δόση της ρύθμισης που έχουν κάνει. Πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί και να βρεθεί μια φόρμα συζήτησης για να ανασάνει και η τοπική και η ελληνική οικονομία».

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΕΒΕΚ Παναγιώτης Αρσονιάδης δήλωσε με τη σειρά του ότι «σήμερα είναι μια μέρα διαμαρτυρίας, που θα έπρεπε να είναι εδώ πολύ περισσότερος κόσμος. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι θα πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ μας και να αρχίσουμε να διεκδικούμε όλα όσα μας αξίζουν, να καταλάβουν και αυτοί που μας διοικούν ότι η οικονομία της χώρας κρέμεται μόνο από την ιδιωτική οικονομία, τους επαγγελματίες, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες. Σ’ αυτό το πλαίσιο και ως ΟΕΒΕΚ και ως Εμπορικός Σύλλογος, συμμετέχουμε σε κάθε δράση για να ανακινήσουμε το θέμα της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και όλα τα υπόλοιπα που έπεσαν στο κεφάλι μας τα τελευταία χρόνια της κρίσης».

Στην συγκέντρωση διαμαρτυρία του Εμπορικού Συλλόγου παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας Ευθύμης Μακρογιάννης ο οποίος κατέθεσε την υποστηρικτική θέση του ΕΥΚ στον αγώνα που δίνει ο επαγγελματικός κόσμος.