Τεχνική εταιρία «γυρολόγων» από την… Αγγλία «αλωνίζει» στη ΒΙΠΕ Καβάλας και «ρίχνει» άσφαλτο! Σε εξέλιξη έρευνα της Ασφάλειας…

Οι «Άγγλοι» πωλητές ισχυρίζονται ότι δουλεύουν για λογαριασμό της Fraport! – «Υπόσχονται» καλές τιμές και δηλώνουν… «βιαστικοί» - Πριν από μία εβδομάδα «δούλευαν» στην... Κατερίνη!

Από τις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε παρατηρείται στην ευρύτερη Βιομηχανική Περιοχή της Καβάλας μία ασυνήθιστη «δραστηριότητα» μιας «Τεχνικής Εταιρίας» που πουλάει ασφαλτόμιγμα σε τιμή… ευκαιρίας. «Στόχος» τους οι βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες της περιοχής και όχι μόνο, αφού μέσα σε λίγα 24ωρα έχουν καταφέρει να «στρώσουν» άσφαλτο σε εταιρίες στη Νικήσιανη, στον Αμυγδαλεώνα, στη Χρυσούπολη αλλά και τη γειτονική Δράμα…

Η μέθοδος «πώλησης»

Αρχικά, στον υποψήφιο πελάτη εμφανίζεται ένας κύριος –κατά πάσα πιθανότητα Άγγλος, αφού μιλάει άπταιστα τη γλώσσα– και συστήνεται, πότε με το όνομα Πίτερ και πότε με το όνομα… Τζον (!), ως ο υπεύθυνος Τεχνικής Εταιρίας που εκτελεί έργα στο Αεροδρόμιο (προφανώς της περιοχής μας – «Μέγας Αλέξανδρος») της Καβάλας για λογαριασμό της Fraport Greece.




Ο κύριος αυτός -και άλλοι «δορυφόροι» της «εταιρίας»- κινούνται με ΙΧ αυτοκίνητα με βουλγαρικές πινακίδες…

Κατά τύχη, έχουν… περισσέψει δύο –ή και περισσότερα– φορτηγά με υλικό (ασφαλτόμιγμα) το οποίο η Τεχνική Εταιρία (έχουν συστηθεί και ως… θυγατρική της Strabag, της μεγαλύτερης Τεχνικής Εταιρίας της Αυστρίας!) «προσφέρεται» να «στρώσει» στη μονάδα του πελάτη σε ιδιαίτερα… προνομιακή τιμή, αρκεί η… δουλειά να γίνει «εδώ και τώρα»!

Βέβαια, η τιμή που «προσφέρουν» οι… Άγγλοι δεν είναι και ιδιαίτερα προνομιακή! Εννιά (9) ευρώ το τεγραγωνικό μέτρο, κατά τι «τσιμπημένη» σε σχέση με την τιμή που «δίνουν» οι ελληνικές εταιρίες. Βέβαια, το τελικό «προϊόν» δεν έχει καμία σχέση με τα «προβλεπόμενα»…

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η «Τεχνική Εταιρία» τρώει… «πόρτα». Άλλωστε, πόσο εύκολο είναι να αποφασίσει μια βιομηχανική μονάδα να «στρώσει» άσφαλτο στα καλά καθούμενα… Βέβαια, κάποιοι πελάτες έχουν ήδη «τσιμπήσει», αφού οι «Άγγλοι» έχουν ήδη «ρίξει» άσφαλτο σε τουλάχιστον τέσσερις μονάδες της Καβάλας!

Η μέθοδος «εργασίας»

Αφού ο πελάτης συμφωνήσει, εμφανίζονται μέσα σε χρόνο-ρεκόρ τα φορτηγά με το υλικό και τους… εργάτες. Όλοι τους αλλοδαποί και με εμπειρία, κατάρτιση και πιστοποίηση που… αμφισβητείται, ξεκινούν να «στρώνουν». Όχι με finisher, όπως προβλέπεται, αλλά με μία «χτένα» την οποία «πατάνε» όλοι μαζί και την οποία «τραβάει» το φορτηγό που έχει φέρει το υλικό! Και «στρώνουν»… απευθείας επάνω στο… χώμα! Χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη προετοιμασία του εδάφους!

Οι «κρούσεις» σε εταιρίες της περιοχής μας ήταν τόσες πολλές και επανωτές τις τελευταίες τέσσερις μέρες που τα «νέα» δεν άργησαν να μεταδοθούν από επιχείρηση σε επιχείρηση, αφού τα τηλέφωνα πήραν, κυριολεκτικά, «φωτιά»!

Η έρευνα της Ασφάλειας

Η «δράση» της… αγγλικής «Τεχνικής Εταιρίας», όπως γράφτηκε παραπάνω, έχει φτάσει μέχρι και τη Δράμα. Εκεί, προφανώς μετά από καταγγελία «παθόντα», βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Δράμας.

Μάλιστα, χθες το απόγευμα ζητήθηκε από εταιρία της Καβάλας να παραδώσει στους άνδρες της Ασφάλειας οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στο οποίο έχουν αποτυπωθεί οι… Άγγλοι!

«Κινητικότητα» που εγείρει πολλά ερωτηματικά

Κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα από πού προέρχεται αυτή η «Τεχνική Εταιρία» που αίφνης «ξεφύτρωσε» στην περιοχή μας.

  • Γιατί επικαλούνται επί πέντε μέρες συνεχώς το ίδιο «σενάριο» (ότι, δηλαδή, εργάζονται σε ένα αεροδρόμιο και τους έχει περισσέψει υλικό το οποίο και πουλάνε «κοψοχρονιά»);
  • Διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ή και την τεχνογνωσία που απαιτείται για την εκτέλεση εργασιών ασφαλτόστρωσης;
  • Το προσωπικό που απασχολούν είναι ασφαλισμένο/δηλωμένο; Διαθέτει τις απαραίτητες άδειες εξάσκησης επαγγέλματος που απαιτούνται;
  • Ποιος εγγυάται την καλή εφαρμογή του υλικού στον πελάτη;

Η συνέχεια και οι απαντήσεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…