Ξενοδοχείο στο κτίριο όπου στεγάζεται το Λιμεναρχείο Καβάλας μέσω… Τελωνείου-Σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας

Δήμητρα Τσανάκα και Χρήστος Ηλιάδης κατέθεσαν στον Παναγιώτη Κουρουμπλή τις προτάσεις τους για να αξιοποιηθεί το κτίριο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας-Ποιες υπηρεσίες θα πάνε στο Φίλιππος Β', ποιες στο Τελωνείο

Σύσκεψη για την αξιοποίηση της Αποθήκης του Τελωνείου Καβάλας συγκάλεσε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τη συμμετοχή του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Χαράλαμπος Καλαματιανός και Χρήστος Λαμπρίδης, ο βουλευτής Καβάλας Γιώργος Παπαφιλίππου, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Χρήστος Ηλιάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η κ. Τσανάκα και ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκαν σε μια σειρά διευθετήσεων που θα μπορούσαν να γίνουν ώστε η Αποθήκη του Τελωνείου, με έκταση άνω των 1.800 m2, να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Πιτσιλής από την πλευρά του αναφέρθηκε στην ανάγκη των τελωνειακών υπηρεσιών να έχουν χώρους αποθήκευσης και ζήτησε ένα επικαιροποιημένο υπόμνημα με τα αιτήματα και τις προτάσεις του δήμου και του ΟΛΚΑ ΑΕ, ενώ δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματα καλοπροαίρετα.

Ο κ. Κουρουμπλής με τη σειρά του σημείωσε ότι σε πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης θα μπορούσε να γίνει μια διευθέτηση του χρόνου, με τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των τελωνειακών υπηρεσιών.

Χρήστος Ηλιάδης: Γνώμονάς μας θα πρέπει να είναι το όφελος της τοπικής κοινωνίας

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Χρήστος Ηλιάδης, μιλώντας στο KAVALA POST τόνισε ότι η σύσκεψη ήταν απόρροια των επισκέψεων του κ. Κουρουμπλή στην Καβάλα, κατά τις οποίες τέθηκαν 3 βασικά θέματα: Ο αποχαρακτηρισμός τμημάτων της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, ώστε να αποδοθούν στον δήμο Καβάλας, η ένταξη των έργων στην Ιχθυόσκαλα στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε το λιμάνι να πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας με σκοπό να μεταφερθεί εκεί ο στόλος των καϊκιών και η αξιοποίηση του Τελωνείου, «ένα θέμα το οποίο παλεύω εδώ και έναν χρόνο», όπως είπε ο κ. Ηλιάδης.

Η πρόταση του ΟΛΚ -στον οποίο ανήκει το Τελωνείο- δια στόματος Ηλιάδη προς τον κ. Πιτσιλή, είναι από τα περίπου 1.900 m2 του Τελωνείου, τουλάχιστον τα 672 να τα κρατήσει η Καβάλα, ώστε να στεγαστούν εκεί υπηρεσίες του ΟΛΚ και του Λιμεναρχείου, με σκοπό να αποδεσμευτεί το κτίριο στην Εθνικής Αντιστάσεως για να βγει σε διαγωνισμό και να γίνει ξενοδοχείο, μια εξέλιξη η οποία, όπως αναφέρει ο κ. Ηλιάδης, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα αποτελέσει ακόμα μια αναπτυξιακή ψηφίδα για την πόλη. Επιπλέον, σ’ αυτα τα 672 m2 θα μπορεί να στεγαστεί και το Ναυτικό Μουσείο.

Εν είδει «ανταποδοτικότητας», ο ΟΛΚ είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει χώρο στο λιμάνι «Φίλιππος Β’» για τη στέγαση των τελωνειακών υπηρεσιών. Βεβαίως, άγνωστος παραμένει ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης όλων των παραπάνω προτάσεων, ελέω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

«Όλα αυτά θα τα πληρώσει ο ΟΛΚ. Δε ζητάμε λεφτά από κανέναν. Πρώτιστο μέλημά μας είναι να εξυπηρετηθεί στον μέγιστο βαθμό η τοπική κοινωνία και τα οφέλη από τις προτάσεις μας να γυρίσουν σ’ αυτήν», δηλώνει ο πρόεδρος του ΟΛΚ.