ΟΕΒΕ Καβάλας κατά ΟΑΕΕ για τις χρεώσεις υγειονομικής περίθαλψης: Κοντά στο Πάσχα του 2018 θα ξεκαθαριστεί το θέμα

Ξεκίνησε η διαδικασία εκδίκασης των προσφυγών 355 επαγγελματιών της Καβάλας-Υπάρχουν επαγγελματίες που έκαναν προσφυγή το 2014 και θα εκδικαστεί τώρα, τη στιγμή που... έκλεισε η επιχείρηση λόγω κρίσης

Ένα θέμα το οποίο απασχολεί τον επαγγελματικό κόσμο της Καβάλας και το οποίο καθυστέρησε αρκετά, φαίνεται πλέον να έχει δρομολογηθεί. Πρόκειται για την εκδίκαση των προσφυγών 355 επαγγελματιών κατά του ΟΑΕΕ, μια πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Νομού Καβάλας το 2014 και εξελίχθηκε και το 2015 όπου οριστικοποιήθηκε, ενώ πρόσφατα το Δικαστήριο αποφάσισε ότι κάποιες από αυτές τις προσφυγές θα εξεταστούν στις 19 Δεκεμβρίου 2017 και στις 9 Ιανουαρίου 2018.

«Μπαίνουμε σε μια φάση εκδίκασης αυτών των υποθέσεων και θα ζητήσω δημόσια με επιστολή από τη διοίκηση του ΟΑΕΕ σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, να μην κωλυσιεργήσει στην εκδίκαση των υποθέσεων γιατί ήδη καθυστέρησαν πολύ. Άτομα τα οποία είχαν προσφύγει τότε, ίσως να έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους λόγω κρίσης. Τα άτομα αυτά χρωστούσαν στον ΟΑΕΕ, δεν είχαν ασφάλιση και η προσφυγή ήταν κατά του ποσού που τους χρέωναν και τις προσαυξήσεις σε ό,τι αφορά τις εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη, κάτι που δεν τους το παρείχε ο ΟΑΕΕ γιατί υπήρχαν αυτές οι οφειλές. Θα ζητήσω να “τρέξει” γρήγορα η διαδικασία γιατί επίκειται και η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για ποσά μικρότερα από αυτά που προβλέπει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ή ακόμα και για τον χαλαρό εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπου πιθανόν όλοι αυτοί να μπουν σ’ αυτήν τη διαδικασία και αρκετοί από αυτούς που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Καβάλας Γιάννης Παναγιωτίδης, κατά τη σχετική συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε από τα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Παράλληλα, κάλεσε τους επαγγελματίες να έρθουν στα γραφεία της Ομοσπονδίας για να γίνει εξουσιοδότηση στους νομικούς εκπροσώπους ώστε να παραλάβουν την εξουσιοδότηση με το γνήσιο της υπογραφής και να την επιστρέψουν πίσω για να είναι νόμιμη η διαδικασία εκπροσώπησής τους κατά την εκδίκαση της προσφυγής, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί κοντά στο Πάσχα του 2018.

Ο νομικός σύμβουλος της ΟΕΒΕΚ Λεωνίδας Παπάς είπε από την πλευρά του ότι αίτημα των ασφαλισμένων και μελών της Ομοσπονδίας ήταν η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας, η χορήγηση βεβαιώσεων περί των οφειλών τους και κυρίως η διαγραφή των εισφορών του κλάδου ασθενείας για την επίμαχη περίοδο κατά την οποία επειδή όφειλαν στον ΟΑΕΕ εισφορές, δεν μπορούσαν να θεωρήσουν τα βιβλιάρια ασθενείας και ως εκ τούτου δεν διέθεταν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Αυτός είναι ο πυρήνας της προσφυγής και της δικαστικής μάχης που δίνουμε. Πως είναι δυνατόν ο ΟΑΕΕ να χρεώνει μια υπηρεσία την οποία δεν την έχει παράσχει; Και ναι μεν λόγω των οφειλών και της κρίσης δεν έχουμε καταβάλει αυτές τις εισφορές, αλλά αυτές κανονικά καταλογίζονται, προσαυξάνονται με τόκους και είτε θα παρακρατηθούν από την σύνταξη του ασφαλισμένου ή δε θα του χορηγηθεί σύνταξη. Άρα λοιπόν σε κάθε περίπτωση θα εισπραχθούν. Το ζήτημα είναι πολύ κρίσιμο όχι μόνο γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν δίκιο σε νομικό και ηθικό επίπεδο, αλλά γιατί πολλοί από αυτούς έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας και εξαιτίας αυτών των οφειλών δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη από τον ΟΑΕΕ.

»Υπάρχουν εκατοντάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι στη περιοχή μας που λόγω των οφειλών του κλάδου ασθενείας για περιόδους που δεν είχαν παροχές ασθενείας, δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη. Έρχεται και η ρύθμιση για το που θα πάει το τελικό ποσό της οφειλής και θα παίξει μεγάλο ρόλο για το αν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Είναι μια υπόθεση κρίσιμη και θα ζητήσουμε οι σχετικές αποφάσεις να εκδοθούν σύντομα», ανέφερε ο κ. Παππάς.

Ο έτερος νομικός εκπρόσωπος Σωκράτης Μποζούδης σημείωσε πως οι προσφυγές εκδικάζονται στο Τριμελές Πρωτοδικείο Καβάλας σε δύο ημερομηνίες. «Εμείς υποστηρίζουμε δυναμικά την προσφυγή και ζητάμε την διαγραφή των εισφορών του κλάδου ασθενείας κατά το διάστημα που ο ΟΑΕΕ αποφάσισε να μη σφραγίζει πλέον βιβλιάρια και πλέον ο κάθε ασφαλισμένος έμεινε χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι ένα οξύμωρο σχήμα, γιατί έχουμε την διατήρηση της ασφαλιστικής σχέσης του καθένα επιχειρηματία που παραμένει στο ασφαλιστικό ταμείο και παρ’ όλα αυτά στο διάστημα που δεν πλήρωνε ο ίδιος δεν έχει παροχές του κλάδου ασθενείας. Έχει διογκωθεί το πρόβλημα λόγω της κρίσης και θεωρούμε επίσης κρίσιμο να ασχοληθεί το Δικαστήριο με την υπόθεση, γιατί η υποχρέωση του ασφαλιστικού φορέα είναι να καλύπτει στο σύνολό του τον καθένα ασφαλισμένο του. Αντίστοιχα, υπάρχουν θέματα και δημιουργούνται ζητήματα όταν κάποιος εκ των υστέρων έχει εξοφλήσει και δε θα έχει αξίωση να καλύψει τα έξοδα στα οποία έχει υποβληθεί. Υπάρχει συνταγματική υποχρέωση και από την ΕΕ της πλήρους κάλυψης κάθε ασφαλισμένου», ανέφερε ο κ. Μποζούδης.