Έχουν λεφτά οι Καβαλιώτες; Τι «λένε» τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος [πίνακες]

Στο TOP-20 των πόλεων με τις περισσότερες τραπεζικές καταθέσεις η Καβάλα - Σχεδόν δέκα θέσεις παρακάτω στην κατάταξη για το κατά κεφαλήν ποσό

Τα μεγάλα αστικά κέντρα και αρκετές νησιωτικές περιοχές συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ ενδεικτικό των επιπτώσεων της αρνητικής πορείας της οικονομίας από το 2010 και μετά είναι ότι το συνολικό ύψος των αποταμιεύσεων έχει μειωθεί κατά 50% από τα υψηλά του, επιστρέφοντας στο 2002!

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι πέντε πολυπληθέστεροι νομοί της χώρας, δηλαδή Αττική-Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Αχαΐα και Λάρισα, συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο όγκο καταθέσεων, καθώς το σχετικό ποσό διαμορφώνεται στο 80,2% του συνόλου της επικράτειας. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτούς τους νομούς κατοικεί περίπου το 40% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τον «Καλλικράτη».

Όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα, ο νομός Καβάλας βρίσκεται στη 19η θέση της πανελλήνιας κατάταξης με συνολικό ποσό στις τράπεζες που αγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ, τη στιγμή που στον Νομό Αττικής-Πειραιώς συγκεντρώνεται παραπάνω από το… μισό των καταθέσεων ολόκληρης της επικράτειας, ήτοι 62,532 δισ. ευρώ, και ακολουθούν οι Νομοί Θεσσαλονίκης με 10,642 δισ. ευρώ, Ηρακλείου με 2,655 δισ. ευρώ, Αχαΐας με 2.285 δισ. ευρώ και Λάρισας με 2,226 δισ. ευρώ.

Αντιθέτως, οι πέντε νομοί με το χαμηλότερο ύψος καταθέσεων είναι η Ευρυτανία, η Φωκίδα, η Λευκάδα, τα Γρεβενά και η Φλώρινα. Έτσι, στον φτωχότερο νομό της χώρας με τον δεύτερο μικρότερο πληθυσμό, στην Ευρυτανία, το συνολικό ύψος των καταθέσεων στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 130,9 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν οι Νομοί Φωκίδας με 228,6 εκατ. ευρώ, Λευκάδας με 253,6 εκατ. ευρώ, Γρεβενών με 292,1 εκατ. ευρώ και Φλωρίνης με 342,9 εκατ. ευρώ.

Αν όμως η σύγκριση γίνει με τα ποσά ανά καταθέτη στους νομούς της χώρας, τότε τα πράγματα… αλλάζουν και μάλιστα εντυπωσιακά. Εξυπακούεται ότι στην πρώτη θέση συναντάμε και πάλι την Αττική, ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι, από εκεί και πέρα, οι μεγαλύτερες καταθέσεις ανά κάτοικο συναντιούνται σε Χίο, Κυκλάδες, Θεσσαλονίκη και Λέσβο!

Στον πίνακα αυτό, η Καβάλα βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα, με τον κάθε ένα κάτοικό της να έχει καταθέσεις στις τράπεζες ύψους 7.922 ευρώ κατά μέσο όρο.

Από την ανάλυση των στοιχείων του σχετικού πίνακα, προκύπτει ότι οι νομοί όπου συναντούμε τις υψηλότερες καταθέσεις ανά κάτοικο παρουσιάζουν έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση των αποταμιεύσεων. Από την άλλη πλευρά, οι περιοχές που παρουσιάζουν τα μικρότερα ποσά καταθέσεων ανά κάτοικο είναι κατά κύριο λόγο αγροτικές. Σε αυτή την κατηγορία κατά σειρά ποσών εμπίπτουν οι Νομοί Ευρυτανίας με κατάθεση ανά κάτοικο 4.251 ευρώ, Κιλκίς με 4.341 ευρώ, Φωκίδος με 5.084 ευρώ, Ηλείας με 5.262 ευρώ, Καρδίτσας 5.335 ευρώ και Αιτωλοακαρνανίας με 5.372 ευρώ.

«Φαγώθηκαν» οι μισές αποταμιεύσεις

Στα επίπεδα του 2002, όταν η χώρα εισήλθε στη ζώνη του ευρώ, έχουν μειωθεί οι καταθέσεις ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας αλλά και των χρεών που αναγκάστηκαν να πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, τραβώντας από τα… έτοιμα.

Όπως προκύπτουν από τα σχετικά στοιχεία, όταν η Ελλάδα εισήλθε στην Ευρωζώνη, την 1/1/2002, το συνολικό ύψος των καταθέσεων είχε διαμορφωθεί σχεδόν στα 126 δισ. ευρώ. Από τότε, οι καταθέσεις ακολούθησαν μια έντονα ανοδική πορεία, με αποκορύφωμα το υψηλό των 237,53 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009, δηλαδή τέσσερις μήνες πριν η χώρα εισέλθει στην… περιπέτεια του μνημονίου.

Προκύπτει δηλαδή ότι από την είσοδό μας στην Ευρωζώνη έως το 2009 (μέσα σε επτά χρόνια) σημειώθηκε αύξηση των αποταμιεύσεων κατά 88,6%. Αν προστεθούν και οι τότε καταθέσεις του Δημοσίου, το ποσό έφτανε στα 246,59 δισ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το συνολικό ύψος των καταθέσεων των νοικοκυριών είχε διαμορφωθεί στα 195,346 δισ. ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις στα 42,172 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πληθυσμό της χώρας (περίπου 10 εκατ.), η κατά κεφαλήν αποταμίευση το 2002 ήταν 12.600 ευρώ, για να εκτοξευτεί στα 23.700 ευρώ στο τέλος του 2009. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο τέλος Σεπτεμβρίου το συνολικό ύψος των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 120,426 δισ. ευρώ, ή σε 12.100 ευρώ ανά κάτοικο. Δηλαδή, μέσα σε 8 χρόνια, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 50% ως αποτέλεσμα της αυξημένης αβεβαιότητας για την πορεία της χώρας και το τραπεζικό σύστημα, αλλά και των αυξημένων υποχρεώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πληρώνουν από τα… έτοιμα.

Πηγή: toxrima.gr