Η Καβάλα και οι Φίλιπποι έφτασαν στις ΗΠΑ μέσω… Αποστόλου Παύλου!

Άνθιση γνωρίζει ο θρησκευτικός τουρισμός εξ Αμερικής στην περιοχή μας με βασικό ζητούμενο τα... βήματα του Αποστόλου Παύλου-Το... Αμερικανικό tweet που διαφημίζει την Καβάλα και η κρουαζιέρα τον Σεπτέμβριο του 2018

Η χώρα μας ακόμη και μέσα σε μία πολύχρονη περίοδο βαθιάς ύφεσης και κρίσης αποτελεί ακόμη έναν από τους αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς όχι μόνο των Βαλκανίων, των Ρώσων ή των Ευρωπαίων αλλά και των Αμερικανών. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από τα μεγάλα ταξίδια και τις κρουαζιέρες που διοργανώνουν Αμερικανικές τουριστικές εταιρίες με προορισμό τη χώρα μας αλλά ενίοτε και την Καβάλα.

Η Ελλάδα για τους Αμερικανούς πέρα από μία χώρα με ήλιο και θάλασσα αποτελεί και έναν τόπο-ζωντανό μνημείο τόσο ιστορικού όσο και θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Ήδη μεγάλες εταιρίες ετοιμάζουν πακέτα ξεναγήσεων σε θρησκευτικού περιεχομένου αξιοθέατα της χώρας μας όπου ξεχωρίζουν η Καβάλα και οι Φίλιπποι, λόγω του γεγονότος πως από εδώ ξεκίνησε την διδασκαλία του Χριστιανισμού ο Απόστολος Παύλος.

Δεν είναι σαφές αν όλη αυτή η κινητικότητα προέρχεται από το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Ιστορία και τον Χριστιανισμό ή αν όντως «έπιασαν τόπο» οι προσπάθειες της Περιφέρειας και της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ για προβολή της θρησκευτικής ιστορικότητας της Καβάλας, αλλά σίγουρα αποτελεί ένα γεγονός προς μελέτη και… αξιοποίηση.

Το… Αμερικανικό tweet που διαφημίζει την Καβάλα!

Η πρώτη περίπτωση η οποία πιστοποιεί τα παραπάνω είναι η εταιρία Imagine Tours & Travel με έδρα την Φλόριντα στις ΗΠΑ, που μάλιστα θεωρεί τόσο σημαντικό προορισμό την Καβάλα και τους Φιλίππους που ακόμη και στο tweet της για να διαφημίσει το 11ήμερο πακέτο στην «Βιβλική Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά: «Γνωρίζατε ότι η Καβάλα (αρχαία Νεάπολη) ήταν το λιμάνι που χρησιμοποίησε ο Απόστολος Παύλος όταν έφτασε στη Μακεδονία; Μη χάσετε την ομορφιά και τη βιβλική ιστορία της Ελλάδας με το Imagine Tours and Travel!».

Η περιγραφή του ταξιδιού για την Καβάλα και τους Φιλίππους μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της μεγάλης Αμερικανικής εταιρίας διαπιστώνει κανείς τη σημαντικότητα της Νεάπολης και των Φιλίππων για τους Αμερικανούς, καθώς ήταν το πρώτο λιμάνι που έφθασε ο Απόστολος Παύλος για να κηρύξει τον Χριστιανισμό στην Ευρώπη. Γι’ αυτόν το λόγο η Καβάλα αποτελεί τον πρώτο τους προορισμό.

Χαρακτηριστικά στην περιγραφή του ταξιδιού αναφέρεται ξεκινώντας: «Φτάνουμε στη Θεσσαλονίκη για να ξεκινήσουμε το δρομολόγιο στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πόλη όπου ο Ιάσων υποδέχθηκε και φιλοξένησε τον Παύλο. Ο Παύλος κήρυττε τον Λόγο του Θεού εδώ μέχρι να βγει από την πόλη. Μεταφερόμαστε στο ξενοδοχείο μας για δείπνο και διανυκτέρευση. Το πρωί ταξιδεύουμε ανατολικά στους Φιλίππους. Επισκεπτόμαστε το Βαπτιστήριο της Λυδίας, κοντά στο ποτάμι όπου ο Παύλος βάπτισε την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή. Επισκεπτόμαστε επίσης τα ερείπια των Φιλίππων, την Βασιλική, τη “Φυλακή του Παύλου” και το Αρχαίο Θέατρο. Στη συνέχεια οδηγούμαστε στην ακτή, στο λιμάνι της Καβάλας (αρχαία Νεάπολη). Εδώ, ο Παύλος έκανε το πρώτο του βήμα για να φέρει το Ευαγγέλιο στην σημερινή Ευρώπη. Επίσης, βλέπουμε το Βυζαντινό Κάστρο και το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο».

Στην συνέχεια υπάρχει επίσης για την Καβάλα αναφορά στις δύο εκκλησίες οι οποίες σχετίζονται με την παρουσία του Αποστόλου Παύλου στη Νεάπολη: «Η εκκλησία του Αγίου Παύλου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης, στην οδό Ομονοίας. Είναι αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο που πήγε στην Καβάλα και κήρυξε τον Χριστιανισμό. Ξεκίνησε να χτίζεται το 1900 και εκτός από την εξωτερική της ομορφιά ως κτίριο, μέσα είναι ζωγραφισμένη με τοιχογραφίες Αγίων με Αναγεννησιακή τεχνική. Λέγεται ότι τις τοιχογραφίες ζωγράφιζαν οι δύο πιο διάσημοι καλλιτέχνες της Μακεδονίας της εποχής. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η εκκλησία δεν είναι μόνο ένας τόπος προσευχής, αλλά και ένα τουριστικό αξιοθέατο με μεγάλη ομορφιά».

Ιδιαίτερη αναφορά ως «ζωντανό μνημείο» του Χριστιανισμού και του Καθολικισμού στην πόλη γίνεται και για τον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου της Καθολικής Εκκλησίας που βρίσκεται στην οδό Κύπρου.

Το Αμερικανικό ταξίδι τον Σεπτέμβριο του 2018

Η περίπτωση της Imagine Tours & Travel δεν είναι όμως η μοναδική που εστιάζει στην Καβάλα και στους Φιλίππους ως κύριο προορισμό θρησκευτικού τουρισμού. Στη σελίδα biblicalisraeltours.com και συγκεκριμένα εδώ υπάρχει καταχώρηση για ταξίδι στην Ελλάδα, προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβριο του 2018 με τίτλο «Το δρομολόγιο για την 13 ημερών περιήγηση στη Βιβλική Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης 4ήμερης κρουαζιέρας στο Αιγαίο)»!

Η εταιρία έχει έδρα τη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ και το all inclusive ταξίδι κοστίζει 4.277 δολάρια και 3.497 δολάρια χωρίς την 4ήμερη κρουαζιέρα. Το ταξίδι είναι βασισμένο στα εν Ελλάδι βήματα του Αποστόλου Παύλου και όπως ήταν αναμενόμενο ξεκινά από την Καβάλα και τους Φιλίππους. Μεταξύ των υπολοίπων προορισμών του ταξιδιού στην Ελλάδα περιλαμβάνονται η Βεργίνα, η Καλαμπάκα, τα Μετέωρα, οι Θερμοπύλες, οι Δελφοί, η Ολυμπία, οι Μυκήνες, η Κορινθία, η Αθήνα, αλλά φυσικά και το νησί της Αποκάλυψης, η Πάτμος.