Κάλεσμα του ΕΥΚ Καβάλας και της ΑΔΕΔΥ για μαζική συμμετοχή στην απεργία της 14ης Δεκεμβρίου

Στο πλευρό τους και το Σωματείο Συνταξιούχων της ΒΦΛ-Για «λαίλαπα» φόρων και περικοπών μέσα στα επόμενα 2 χρόνια κάνουν λόγο εργαζόμενοι και συνταξιούχοι και στήνουν «ανάχωμα» με μαζικές απεργίες

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου 2017 απηύθυναν ο πρόεδρος του ΕΥΚ Καβάλας Ευθύμης Μακρογιάννης, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Καβάλας της ΑΔΕΔΥ Τάσος Ιωαννίδης και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων των Λιπασμάτων Παναγιώτης Παναγιωτίδης.

Όπως είπε ο κ. Μακρογιάννης κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από το ΕΥΚ Καβάλας: «Το σύνθημα της απεργία είναι “η σημερινή κυβέρνηση το έχει…τερματίσει”, όπως κι όλες οι προηγούμενες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό που έρχεται να φέρει συνέχεια της φτώχειας, της ανεργίας και πολλούς φόρους. Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα αφού θα μειωθεί το αφορολόγητο θα μειωθούν συντάξεις και ΕΚΑΣ, ενώ αυτό τον μήνα θα δώσουμε 2,5 εκ. ευρώ σε φόρους. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προστασία των εργαζομένων κι αντιθέτως φέρνει ρυθμίσεις στο δικαίωμα της απεργίας. Το σύνταγμα είναι αυτό που προφυλάσσει την απεργία, που είναι δικαίωμα των εργαζομένων. Η ανεργία βρίσκεται σε υψηλότατα επίπεδα, ενώ τα μπόνους που μας δίνουν είναι “ενέσεις” για να ζήσουμε με μισθούς των 400 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση. Οι νέοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα, οι συντάξεις έχουν πέσει στο μισό και οι εργαζόμενοι παίρνουν μισθούς πείνας. Γι’ αυτούς τους λόγους όλοι θα πρέπει να βρεθούμε στην Πλατεία Καπνεργάτη στις 11 το πρωί γιατί αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο παρακάτω».

Ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε από την πλευρά του: «Όλοι απεργούμε για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Να σταματήσουμε τη λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων που και η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει. Ο αγώνας μας είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ. Δυστυχώς, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική των προκατόχων της και ο προϋπολογισμός λιτότητας που φέρνει μαζί με τη δυσβάσταχτη φορολόγηση για μια ακόμη φορά ακουμπά μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση, για να κρύψει την αντιλαϊκή πολιτική, φέρνει το μέρισμα των 700 εκ. ευρώ, όταν με το 3ο και 4ο μνημόνιο παίρνουν μέτρα 17 δισ. ευρώ. Μείωση αφορολογήτου που θα φέρει άμεσα αφαίμαξη ενός μισθού. Περικοπή κύριων και επικουρικών συντάξεων μέχρι και 40% για παλιούς και νέους ασφαλισμένους. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση καλούμαστε να δώσουμε όλοι ένα βροντερό «παρών» στη γενική απεργία, γιατί πραγματικά το… τερμάτησαν».

Με τη σειρά του ο κ. Παναγιωτίδης τόνισε: «Σε λίγες μέρες έρχονται Χριστούγεννα, μια περίοδος που έπρεπε κάθε σπίτι να είναι γεμάτο χαρά, δυστυχώς όμως και φέτος θα υπάρχει θλίψη, οργή, αγανάκτηση και απογοήτευση. Ειδικά για εμάς τους συνταξιούχους που έχουμε μπει στο στόχαστρο εδώ κι επτά χρόνια όλων των κυβερνήσεων. Ειδικά με τους σημερινούς κυβερνώντες στους οποίους ήλπιζαν πολλοί, όμως δυστυχώς υπάρχει μια χειρότερη συνέχεια. Πλέον ζούμε στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Μετά από 40 χρόνια δουλειάς και με λεφτά δικά μας, καταντήσαμε να μη μπορούμε να πάρουμε αυτά τα Χριστούγεννα τίποτα, ούτε στα παιδιά, ούτε στα εγγόνια μας. Κάποιοι δεν θα μπορούν να αγοράσουν ούτε τα φάρμακά τους. Έχουμε τόσο ανίκανους ανθρώπους ή εκτελούν εντολές ξένων συμφερόντων; Πως μπορούν να εξαθλιώνουν τον λαό, όταν και οι τελευταίοι αρχίζουν να ξεπουλάνε τα ασημικά τους; Πρέπει να ξεσηκωθούμε, δεν μένει άλλος δρόμος. Δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις του ΣτΕ. Μοιράζουν ψίχουλα που είναι λεφτά δικά μας, είναι χρήματα που μας έχουν κόψει. Η περικοπή του αφορολόγητου θα μας κόψει μια σύνταξη. Προσπαθούν μ’ αθλιότητες να ξεγελάσουν έναν ολόκληρο λαό. Είναι οι μεγαλύτεροι πολιτικοί ψεύτες που πέρασαν ποτέ από τη χώρα. Περιμέναμε να ζήσουμε μ’ αξιοπρέπεια και δυστυχώς μας έφεραν στην ανέχεια».