Ευθύμης Μακρογιάννης: Η σημερινή κυβέρνηση το έχει… τερματίσει!

Η ομιλία του προέδρου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου 2017

«Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση προχωράει στην ψήφιση ενός προϋπολογισμού φορτώνοντας την ελληνική κοινωνία με νέα σκληρά μέτρα που έχουν σαν αποτέλεσμα να φέρουν μεγαλύτερη φτώχεια, ανεργία και φόρους. Πόσα άλλα αντεργατικά, φορολογικά και αντιασφαλιστικά μέτρα μπορεί να αντέξει αυτή η κοινωνία, την οποία διαδοχικές κυβερνήσεις, μαζί με τη σημερινή αριστερή διακυβέρνηση, συνεχίζουν να την ρίχνουν στην εξαθλίωση;

Απαιτούμε σεβασμό από το κράτος και τους εργοδότες στα εργατικά δικαιώματα και τους νόμους. Η κυβέρνηση για χρόνια υπόσχεται ότι θα επαναφέρει τη συλλογική προστασία των εργαζομένων και αντιθέτως επιχειρεί να αποδυναμώσει το βασικό μέσο συλλογικής δράσης, αυτό της απεργίας σε μια αγορά εργασίας που είναι ήδη ζούγκλα.

Να θυμίσουμε στην κυβέρνηση και στους δημοκράτες εκπροσώπους του ελληνικού λαού στο κοινοβούλιο ότι το Ελληνικό Σύνταγμα αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα το δικαίωμα της απεργίας  και τους καλούμε να καταψηφίσουν οποιαδήποτε ρύθμιση για τον περιορισμό του δικαιώματος των εργαζομένων να απεργήσουν. Ο λογαριασμός για το 2018 και το 2019 είναι βαρύς, με νέες περικοπές στις συντάξεις, στο ΕΚΑΣ, μείωση του αφορολόγητου και νέα φορολογικά χαράτσια.

Δυστυχώς η συμφωνία με τους δανειστές δεν διασώζει ότι έχει απομείνει στην κοινωνία, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση αλλά ακόμη χειρότερα, δεν πρόκειται καν να τα επαναφέρει.  Με βάση τα παραπάνω το μόνο σίγουρο είναι ότι και η σημερινή κυβέρνηση “το έχει τερματίσει”.  

Συνεχίζοντας την αντεργατική και φορομπηχτική πολιτική η οποία αποτυπώνεται στο νέο προϋπολογισμό και στα νέα μέτρα της συμφωνίας και από την άλλη προσπαθεί δίνοντας έμφαση στα υποτιθέμενα μέτρα και επιδόματα φτώχειας να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και όλη την κοινωνία για να “χρυσώσει, επικοινωνιακά,  το χάπι”.

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ  & ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Εθνικό Οικονομικό σχεδιασμό και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
  • Διασφάλιση και βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων.
  • Μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και προστασία των θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση για την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα
  • Ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών.
  • Άμεση αναμόρφωση του Προϋπολογισμού έτους 2018.

Η κοινωνία θα πρέπει να δώσει μια ηχηρή απάντηση  ότι όσο συνεχίζονται οι ίδιες καταστροφικές και μνημονιακές πολιτικές, τόσο θα συνεχίζεται ο αγώνας με κάθε μέσο και τρόπο.