Kavala Port Center: Ένα πάρκο εμπορίου, εστίασης και αναψυχής «ψήνεται» στις παλιές αποθήκες του Τελωνείου

Μια φιλόδοξη επένδυση 3 εκ. ευρώ που θα συνδυάζει χρήσεις εμπορίου, αναψυχής αλλά και υπηρεσίες για κρουαζιερόπλοια και υδροπλάνα βρίσκεται στο τελικό στάδιο των αδειοδοτήσεων σύμφωνα με δημοσίευμα

Ο λόγος για την ιδιωτική παρέμβαση, προϋπολογισμού ύψους 3 εκατ. ευρώ που προωθεί η εταιρεία ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑΣ ΑΕ, ως παραχωρησιούχος μέσω σχετικής σύμβασης διάρκειας 30 ετών για την κατασκευή ενός πάρκου εμπορίου εστίασης αναψυχής, αλλά και υπηρεσιών προς την κρουαζιέρα και τα υδροπλάνα. Το Kavala Port Center όπως θα ονομάζεται, θα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης σε απόσταση 600 μέτρων από την κεντρική πλατεία, μπροστά από το Μνημείο Imaret (ξενοδοχείο).

Ηδη κατά την περίοδο αδειοδότησης έχει γίνει κατεδάφιση των παλαιών κτισμάτων που βρισκόταν στο παραχωρηθεν οικοδομικό τετράγωνο. Επιπλέον, αυτή την περίοδο γνωστό γραφείο συμβούλων που υποστηρίζει τον φάκελο της επένδυσης, και εν αναμονή της ανακοίνωσης των νεων χρηματοδοτικων εργαλείων του πακέτου Γιούνκερ, αξιολογεί και την ενδεχόμενη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην επένδυση καθώς και ενδεχόμενες συνέργειες που προκύπτουν.

Το έργο καταλαμβάνει μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο 6 στρέμματα, έχει σύγχρονο σχεδιασμό συμβατό με τα ιστορικά χαρακτηριστικά της περιοχής, έχει υψηλές προδιαγραφές κατασκευής, αναπτύσσεται σε 2 επίπεδα και βρίσκεται σε κομβική και προνομιούχο θέση με εύκολη πρόσβαση.Ακριβώς δίπλα του λειτουργεί υπαίθριος χώρος στάθμευσης οχημάτων (με 350 θέσεις στάθμευσης), καθώς επίσης και ο σταθμός των μέσων μαζικής μεταφοράς της Καβάλας.

Το εμπορικό και τουριστικό πάρκο KPC, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εταιρεία, έχει σχεδιαστεί για να καλύψει την αγορά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμπληρώνοντας την εμπορική δραστηριότητα της περιοχής, με σεβασμό προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες εισφέροντας περισσότερες από 90 νέες θέσεις εργασίας.
«Θα καλύπτει όλες τις ανάγκες των καταναλωτών, καθώς θα φιλοξενεί στους χώρους του εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης και αναψυχής, κιόσκια και υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ για τους μικρούς φίλους του εμπορικού πάρκου θα υπάρχει σύγχρονος παιδότοπος».

Ως προς τα χαρακτηριστικά στοιχεία του περιβάλλοντος της αγοράς στην οποία απευθύνεται το Kavala Port Center, o πραγματικός πληθυσμός της πόλης της Καβάλας ανέρχεται σε περίπου 80.000 κατοίκους συμπεριλαμβανόμενων των φοιτητών της πόλης. Εκτιμάται ότι ο πληθυσμός της ζώνης προσέλκυσης/επιρροής (catchment area) του έργου (σε απόσταση μιας ώρας) ανέρχεται σε 250.000 κατοίκους περίπου. Eπιπλέον, οι επιβάτες ακτοπλοϊκών γραμμών προς την Θάσο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ανέρχονται σε 400.000 περίπου ετησίως, ενώ οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων ανέρχονται σε 20.000 περίπου ετησίως, με προοπτική να πολλαπλασιασθούν.

Σημειώνεται εδώ ότι τον χώρο σήμερα τον προσεγγίζουν περισσότερα από 1.000 τουριστικά λεωφορεία το έτος, καθώς επίσης καταγράφονται ετησίως πάνω από 100.000 προσεγγίσεις στον παρακείμενο χώρο στάθμευσης. Συνολικά σήμερα, πριν την κατασκευή του εμπορικού πάρκου, τον χώρο τον προσεγγίζουν περισσότεροι από 600.000 επισκέπτες. Επιπλέον στο κτίριο θα λειτουργεί το Terminal για την κρουαζιέρα για το οποίο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για χρήση και από την εταιρία υδροπλάνων που θα δραστηριοποιηθεί στην Καβάλα.

Πέραν των ανωτέρω, παρατηρείται σταθερή από έτος σε έτος αύξηση της τουριστικής κίνησης στη πόλη της Καβάλας από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και ιδιαίτερα από Τουρκία την οποία κίνηση μονοπωλεί ήδη ο χώρος, μιας και είναι το σημείο πρώτης προσέγγισης για κάθε ξένο επισκέπτη της πόλης. Αναμένεται επίσης κατακόρυφη αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού στην πόλη της Καβάλας από ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών, λόγω της πρόσφατα κατασκευασθείσας μαρίνας τουριστικών σκαφών στο λιμάνι.

Πηγή: newmoney.gr