Τελικά η Καβάλα είναι ακριβή πόλη; Οι αριθμοί για το κόστος ζωής αποκαλύπτουν την αλήθεια

Τουρίστες και επισκέπτες «μιλούν» μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες για το πόσο ακριβή είναι η ζωή στην Καβάλα σε σύγκριση με τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη-Στοιχεία-έκπληξη για τους μισθούς, τα ενοίκια και τις μετακινήσεις

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το κόστος ζωής στην Καβάλα, αλλά και σε γειτονικές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας δίνουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες που ενημερώνονται από στοιχεία χρηστών διεθνώς, όπως η numbeo.com και η expatistan.com.

Συγκεκριμένα, για τις μεγάλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας όπως η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη ή η Ξάνθη υπάρχουν πλήρη στοιχεία ενδεικτικών τιμών και συνολικού κόστους ζωής. Οι τιμές «περνιούνται» από χρήστες, όπως στην περίπτωση της wikipedia και είναι ενδεικτικές τιμές του κόστους ζωής σε μία σειρά από οικονομικές δραστηριότητες ενός νοικοκυριού.

Οι κύριες κατηγορίες που τιμολογούνται είναι τα ρεστοράν-μπαρ, τα βασικά είδη διατροφής από σούπερ μάρκετ, οι δημόσιες μεταφορές, βασικές υπηρεσίες όπως το ίντερνετ ή το ηλεκτρικό ρεύμα και η θέρμανση, υπηρεσίες όπως τα γυμναστήρια και οι κινηματογράφοι, τα ιδιωτικά σχολεία ή νηπιαγωγεία, η ένδυση και υπόδηση, τα ενοίκια σε διαφόρων τύπων σπίτια εντός και εκτός κέντρου της πόλης καθώς και οι μέσες τιμές αγοράς ενός διαμερίσματος.

Το κόστος ζωής σε Καβάλα και Ξάνθη

Σύμφωνα με την πλατφόρμα numbeo.com, ένα γεύμα σε εστιατόριο της Καβάλας ή της Ξάνθης κοστίζει περί τα 10 ευρώ, ενώ ένα γεύμα σε αλυσίδα όπως τα Goody’s φτάνει τα 6 ευρώ. Ελαφρώς φθηνότερη είναι η μπύρα στην Καβάλα από ό,τι στη γειτονική Ξάνθη, ενώ οι υπόλοιπες τιμές είναι στα ίδια επίπεδα.

Μικρές είναι οι διαφοροποιήσεις στις τιμές των δύο πόλεων και στα σούπερ μάρκετ, όπως π.χ. στα αυγά, στις μπανάνες, στα μαρούλια, στο 1,5 λίτρου νερό, αλλά και στις μπύρες όπου ακριβότερη εμφανίζεται η Ξάνθη, ενώ ελάχιστα φθηνότερο είναι στην Καβάλα το ψωμί, το τυρί φέτα, τα μήλα και οι ντομάτες.

Ίδιες είναι οι τιμολογήσεις στις δύο πόλεις σε αστικά λεωφορεία και ταξί, με 1,20 ευρώ και 3,70 αντίστοιχα, ενώ ελάχιστα ακριβότερη είναι η μέση τιμή της βενζίνης στην Καβάλα. Στα 162 ευρώ περίπου τιμολογούν οι χρήστες τις βασικές υπηρεσίες για ένα νοικοκυριό ανά μήνα, συμπεριλαμβάνοντας το ρεύμα, την θέρμανση, το νερό και τα δημοτικά τέλη. Λίγο πάνω από τα 20 ευρώ τοποθετείται η τιμή μίας απλής σύνδεσης στο ίντερνετ στις δύο πόλεις.

Αρκετά φθηνότερα είναι τα γυμναστήρια στην Ξάνθη από ό,τι στην Καβάλα, καθώς η μέση τιμή στη Θρακική πόλη φτάνει τα 29 ευρώ τον μήνα όταν στην Καβάλα είναι στα 41 ευρώ! Ίδιες οι τιμές ωστόσο και για τον κινηματογράφο με το εισιτήριο να κοστίζει 7,5 ευρώ. Ελαφρώς ακριβότερα κοστίζει σε έναν Καβαλιώτη το να στείλει το παιδί του σε ένα ιδιωτικό νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό, με το κόστος να φτάνει περίπου τα 280 ευρώ μηνιαίως, ενώ τα αντίστοιχα δίδακτρα για ένα ιδιωτικό σχολείο είναι στις 7.000 ευρώ ετησίως.

Στα βασικά είδη ένδυσης και υπόδησης (όπως ένα τζιν ή ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια) υπάρχει ελάχιστη διαφοροποίηση με ένα τζιν να κοστίζει περίπου 70 ευρώ, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια φίρμας 67,5 ευρώ και ένα ζευγάρι δερμάτινα παπούτσια περί τα 80 ευρώ.

Το κόστος ενοικίου και αγοράς διαμερίσματος

Φθηνότερα είναι τα ενοίκια στην Καβάλα για μικρά διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης σε σχέση με την Ξάνθη όπου κοστολογούνται κατά μέσο όρο στα 193 και 218 ευρώ αντίστοιχα, ενώ αντιστρέφονται οι όροι για μικρά διαμερίσματα εκτός κέντρου όπου στη Καβάλα υπάρχει κόστος στα 196 και στην Ξάνθη στα 176 ευρώ.

Για διαμερίσματα 3 δωματίων στο κέντρο και πάλι η Καβάλα είναι φθηνότερη με 325 ευρώ, ενώ στη Ξάνθη φθάνουν στα 360 ευρώ. Ωστόσο και εδώ όταν κινούμαστε εκτός κέντρου στην Ξάνθη το κόστος ενός μεγάλου διαμερίσματος πέφτει στα 280 ευρώ, ενώ στην Καβάλα εκτοξεύεται 425 ευρώ.

Αντίστοιχα για την αγορά διαμερίσματος στο κέντρο της Ξάνθης η τιμή είναι 800 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ στην Καβάλα αγγίζει τα 1.175 ευρώ. Ίδια εικόνα και εκτός κέντρου όπου στην Ξάνθη αγοράζεις με 600 ευρώ το τετραγωνικό κατά μέσο όρο, ενώ στην Καβάλα με 975 ευρώ περίπου.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πλατφόρμα ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Ξάνθη κινείται στα 550 ευρώ ενώ στην Καβάλα στα 595 ευρώ! Αντίστοιχα βάση των στοιχείων της πλατφόρμας ο μέσος μισθός στη Θεσσαλονίκη φτάνει τα 642 ευρώ με πολύ ακριβότερες ωστόσο τιμές ενοικίασης και αγοράς ενός διαμερίσματος σε σχέση με την Καβάλα.

Η σύγκριση Καβάλας-Θεσσαλονίκης

Στην συνέχεια συγκρίναμε σε βασικούς δείκτες το κόστος ζωής της Καβάλας με την Αλεξανδρούπολη αλλά και την Θεσσαλονίκη μέσα από την πλατφόρμα expatistan.com. Σύμφωνα με τους χρήστες λοιπόν στην Καβάλα το φαγητό είναι κατά 16% φθηνότερο από ό,τι στη Θεσσαλονίκη, η στέγαση κατά 18% φθηνότερη, οι υπηρεσίες υγείας -σε ιδιώτες- κατά 22% φθηνότερη και η διασκέδαση κατά 41% φθηνότερη από ό,τι στην συμπρωτεύουσα. Ακριβότερη ωστόσο κατά 5% είναι η ένδυση-υπόδυση στην Καβάλα, αλλά και οι μεταφορές-μετακινήσεις.

Η σύγκριση Καβάλας-Αλεξανδρούπολης

Αντίστοιχα, συγκρίνοντας στην πλατφόρμα expatistan.com το κόστος ζωής σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη διαπιστώνουμε πως στην Καβάλα είναι κατά 17% φθηνότερο το φαγητό, κατά 14% φθηνότερη η στέγαση, κατά 14% φθηνότερες οι μετακινήσεις μέσα στην πόλη και κατά 17% οι υπηρεσίες υγείας. Φθηνότερη οριακά είναι η διασκέδαση στην πρωτεύουσα του Έβρου, ενώ κατά 17% φθηνότερη είναι και η ένδυση-υπόδηση από ό,τι στην Καβάλα.