Παρουσιάζεται η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των λιμανιών (και) της Καβάλας

Έρχονται παραχωρήσεις χρήσεων και επενδύσεις και όχι πώληση μετοχών - Ικανοποίηση προέδρων Οργανισμών Λιμένων - Δηλώσεις προέδρου ΟΛΚ Χρήστου Ηλιάδη

Σύσκεψη με τους προέδρους των Οργανισμών Λιμένων οι οποίοι ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ οργάνωσαν τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2018 ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της αυριανής (Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018) παρουσίασης που θα κάνει το ΤΑΙΠΕΔ στο ΥΝΑΝΠ για τη μελέτη που έχει ετοιμάσει το Ταμείο για την αξιοποίηση των 10 Λιμανιών, ανάμεσα στα οποία και αυτό της Καβάλας.

Στη σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας συμμετείχε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας. Μιλώντας στο KAVALA POST ο Χρήστος Ηλιάδης δήλωσε ότι έγινε μία πρώτη συζήτηση σε σχετικά γενικό πλαίσιο για το ποιο θα πρέπει να είναι το μοντέλο αξιοποίησης των λιμένων που θα ακολουθηθεί, χωρίς αυτήν τη στιγμή να είναι σε θέση να πει κάτι παραπάνω ειδικά για τα λιμάνια της Καβάλας.

«Η μελέτη που θα παρουσιαστεί αύριο στον υπουργό θέτει τις γενικές κατευθύνσεις», είπε ο κ. Ηλιάδης. «Από εκεί και πέρα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος των συναντήσεων του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ με όλους τους προέδρους των Οργανισμών Λιμένων. Μέσα από τις επαφές αυτές θα συγκεκριμενοποιηθούν και οι κινήσεις που θα προταχθούν», συμπλήρωσε.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, ο κ. Ξενόφος επρόκειτο να επισκεφθεί την Καβάλα στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου. Αυτό δεν κατέστη δυνατό και η συνάντησή του με τον κ. Ηλιάδη θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων.

Καβάλα: Παραχώρηση χρήσεων και όχι «πώληση» τύπου Θεσσαλονίκης ή Πειραιά

Ο κ. Ηλιάδης τόνισε κάτι το οποίο είναι το «κλειδί» της αξιοποίησης των 10 λιμένων της χώρας, μεταξύ αυτών και των λιμένων της Καβάλας. «Είναι πολύ σημαντικό ότι εντός του 2017 η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε και συμφώνησε με τους δανειστές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη αξιοποίηση δια της ολοκληρωτικής παραχώρησης λιμένων όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη ή τον Πειραιά με πώληση μετοχών. Έτσι, και για την Καβάλα, μιλάμε πλέον για ένα μοντέλο παραχώρησης συγκεκριμένων χρήσεων και ανάπτυξης συγκεκριμένων επενδύσεων, όπως για παράδειγμα, η δημιουργία μαρίνων ή κάτι άλλο το οποίο θα κριθεί ως αναπτυξιακά βιώσιμο από το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο», επισήμανε.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα και με τον κ. Ηλιάδη, τα σχέδια αξιοποίησης των 10 λιμένων θα «τρέξουν» εντός του έτους.

H επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας

«Ο κ. Ξενόφος  υπογράμμισε τη σημασία που έχει το κοινωνικό αποτύπωμα των λιμανιών στις τοπικές κοινωνίες και οι πρόεδροι των Οργανισμών  τόνισαν την σημασία που έχει η σύμπλευση των λιμανιών με τις τοπικές κοινωνίες. Οι πρόεδροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πολιτική του ΥΝΑΝΠ να προχωρήσει η αξιοποίηση των λιμανιών στο εξής με τη διαδικασία των παραχωρήσεων. Εξέφρασαν επίσης  την ικανοποίησή τους για την άριστη, όπως είπαν, συνεργασία τους με τον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων.

Αναφέρθηκαν στην ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα τα σχέδια για την αξιοποίηση των λιμανιών, στα γραφειοκρατικά εμπόδια που συχνά δεν επιτρέπουν στους Οργανισμούς να προχωρήσουν σε έργα ή επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη, καθώς και στις σημαντικές προοπτικές που παρουσιάζουν τα λιμάνια. Εξέφρασαν απορίες για το πώς μπορούν να προχωρήσουν οι Οργανισμοί σε διάφορες πρωτοβουλίες (leasing, δάνεια, ανάπτυξη μαρινών κλπ) και αναφέρθηκαν σε ζητήματα λειτουργίας των Οργανισμών ως φορέων γενικής κυβέρνησης.

Ο κ. Ξενόφος ανέφερε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη πραγματοποιήσει έναν πρώτο γύρο συζητήσεων με ενδεχόμενους παραχωρησιούχους και εξέφρασε την βούληση να επισκεφτεί όλα τα λιμάνια. Ο κ. Κουρουμπλής χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση, ενόψει της αυριανής παρουσίασης και με δεδομένες τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει για την ανάπτυξη των λιμανιών. Σημείωσε την ανάγκη να λυθούν θέματα σύνδεσης των λιμανιών με τα δίκτυα  μεταφορών, στελέχωσης των Οργανισμών με προσωπικό και προώθησης των επενδύσεων. Όπως είπε, μόλις το Υπουργείο αποκτήσει πλήρη εικόνα της μελέτης και σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε εισηγήσεις προς την κυβέρνηση».