Για πρώτη φορά «μίλησαν» οι επίσημοι αριθμοί για τις διανυκτερεύσεις τουριστών στα ξενοδοχεία της Καβάλας-Αναλυτικά τα στοιχεία για το 2017

Σημαντική αύξηση των διαμονών το 2017, αισιόδοξα τα μηνύματα και για το 2018-Ποιες χώρες «ψηφίζουν» Καβάλα για τις διακοπές τους-Airbnb: Τάση ή μόδα; Η γνώμη των ξενοδόχων της Καβάλας δια στόματος του προέδρου της Ένωσης Αντώνη Μιτζάλη

Για πρώτη φορά οι επαγγελματίες του τουρισμού της Καβάλας έχουν στα χέρια τους επίσημα στοιχεία όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης, στοιχεία τα οποία αφορούν σε ένα μεγάλο δείγμα από τις περίπου 2.000 κλίνες τις οποίες διαθέτει η Καβάλα, της τάξης άνω του 45% και συνεπώς, έχουν υψηλό βαθμό ακρίβειας, ενώ η Καβάλα είναι η μόνη πόλη, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου οι ξενοδόχοι προχωρούν σε μια τέτοια έρευνα, ικανή να αξιοποιηθεί από όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, έμμεσα ή άμεσα.

Συνολικά το προηγούμενο έτος η Καβάλα ακολούθησε τη γενικότερη αυξητική τάση των αγορών και κινήθηκε κατά 6,2% ανοδικότερα σε σύγκριση με το 2016, με τη μέση πληρότητα να φτάνει το 54% και τους Βούλγαρους και του Τούρκους τουρίστες να αναδεικνύονται «πρωταθλητές», όσον αφορά την προτίμησή τους στην Καβάλα. Παράλληλα, ήδη είναι θετικά τα δείγματα και για το 2018, καθώς υπάρχει ικανοποιητικό αριθμός κρατήσεων, με τις νέες διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Ιανουαρίου 2018 από το ξενοδοχείο LUCY, υπήρξαν αρκετές δυσκολίες όσον αφορά τη συγκέντρωση των στοιχείων για τις πληρότητες των ξενοδοχείων, ενώ η οικεία Ένωση Ξενοδόχων είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την έρευνα, ώστε σε βάθος χρόνου να εξάγονται και πολύ περισσότερο να αξιοποιούνται παραγωγικότερα τα στοιχεία τα οποία εξάγονται.

Όσον αφορά τη χρησιμότητα των αριθμών, ο κ. Μιτζάλης τόνισε ότι «αποτελούν εργαλεία αυτοαξιολόγησης, ενώ είναι χρήσιμα στο να προβάλλουμε και τις απαιτήσεις μας. Αλλά εκτός των άλλων, ακούμε για αύξηση του τουρισμού, αλλά χωρίς αριθμούς πώς θα το αποδείξουμε;». Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας, μπορούν να αξιοποιηθούν από τους επαγγελματίες των καταστημάτων εστίασης, για παράδειγμα, καθώς η προσφορά των προϊόντων άπτεται άμεσα των συνηθειών των τουριστών, ανάλογα με την εθνικότητά τους. «Ουσιαστικά τα στοιχεία βοηθάνε στη χάραξη τουριστικής πολιτικής σε επίπεδο πόλης και σε επίπεδο Νομού, αρκεί να συστημοποιηθεί η εν λόγω έρευνα, να γίνει συνήθεια», δήλωσε ο κ. Μιτζάλης, ενώ επισήμανε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Καβάλα αναφορικά με τον τουρισμό και το οποίο δε φαίνεται στους αριθμούς, είναι η εποχικότητα η οποία χαρακτηρίζει το τουριστικό ρεύμα της πόλης, καθώς επί της ουσίας, η Καβάλα παρουσιάζει μεγάλη πληρότητα για τρεις μήνες τον χρόνο και μετά… το χάος. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει και την αύξηση των κλινών, ήτοι τις επενδύσεις οι οποίες αφορούν τον τουριστικό κλάδο, καθώς είναι αποτρεπτικό για έναν επιχειρηματία να επενδύσει σε μια πόλη η οποία έχει τουρίστες μόνο το καλοκαίρι.

Airbnb: Περισσότερο συμπληρώνει παρά βλάπτει το ξενοδοχειακό δυναμικό της πόλης

Όσον αφορά τη νέα τάση στις διανυκτερεύσεις με τις ενοικιάσεις σπιτιών ή αλλιώς το airbnb, ο κ. Μιτζάλης τόνισε ότι δεν είναι μόδα, αλλά μια νέα τάση στον τομέα της παροχής φιλοξενίας. «Θεωρώ ότι δεν βλάπτει το ξενοδοχειακό δυναμικό, αλλά το αντίθετο… Το συμπληρώνει. Ωστόσο, επειδή είναι μια νέα δραστηριότητα, αντιμετωπίζεται πολύ διαφορετικά από ό,τι η αδειοδοτημένη παροχή φιλοξενίας, η οποία “παρακολουθείται” στενά από τους αρμόδιους. Ουσιαστικά υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά κι αυτό είναι άδικο και δε μιλάω μόνο για φορολογικά θέματα, αλλά και για θέματα ασφάλειας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας.

Kavala AirSea Show και COSMOPOLIS: Υποστηρικτές αλλά όχι καταλύτες στην προσέλκυση τουριστών

Όσον αφορά τις διοργανώσεις του Kavala AirSea Show και του COSMOPOLIS και το αν συμβάλουν στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος, ο κ. Μιτζάλης δήλωσε ότι δεν αποτελούν «μαγνήτες» τουριστών, ενώ είναι ενταγμένες σε μια περίοδο η οποία ούτως ή άλλως είναι στο τουριστικό της ζενίθ, «ωστόσο δίνουν προστιθέμενη αξία στην πόλη και στην προβολή της και εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν, όπως και το Φεστιβάλ Φιλίππων», δήλωσε ο κ. Μιτζάλης.

Τι «λένε» τα στοιχεία για τις διανυκτερεύσεις στην Καβάλα

  • Οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Καβάλας σημείωσαν αύξηση κατά 6,2% το 2017 σε σχέση με το 2016.
  • Η μέση ετήσια πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης ανέβηκε στο 54% το 2017 από 51% το 2016.
  • Η σχέση μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών επισκεπτών παρέμεινε σχεδόν σταθερή για το 2017.
  • Οι Έλληνες συμμετείχαν κατά 43,6% στην συνολική πληρότητα το 2017, ενώ το 2016 το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων ήταν 44,4%. Ο συνολικός αριθμός διανυκτερεύσεων των Ελλήνων επισκεπτών σημείωσε άνοδο 4,4%.
  • Οι αλλοδαποί κάλυψαν το 56,4% των διανυκτερεύσεων το 2017 σε σχέση με 55,6% το 2016.
  • Ο συνολικός αριθμός των αλλοδαπών τουριστών αυξήθηκε κατά 7,6% σε σχέση με το 2016.
  • Στην πρώτη θέση των αλλοδαπών τουριστών βρίσκονται οι Βούλγαροι (11,9%) και ακολουθούν από κοντά οι Τούρκοι (10,7%) επισκέπτες.
  • Τις πρώτες 5 θέσεις κατάταξης των αλλοδαπών επισκεπτών καταλαμβάνουν κατά σειρά οι Ρουμάνοι (6,4%), Γερμανοί (4,5%) και Σέρβοι (2,7%) ταξιδιώτες.
  • Την πρώτη δεκάδα των επισκεπτών συμπληρώνουν οι επισκέπτες από το Ην. Βασίλειο (2,4%), την Ρωσία (1,9%), τις Η.Π.Α. (1,7%), την Κύπρο (1,3%) και την Ιταλία (1,1%).
  • Σχεδόν όλες οι αγορές κινήθηκαν θετικά το 2017.
  • Τη μεγαλύτερη κατά σειρά αύξηση των διανυκτερεύσεων παρουσίασαν, εκτός από τους Έλληνες (+4,4%), οι επισκέπτες από τη Ρουμανία (+32,3%), Τουρκία (+8,9%), Ρωσία (+63,5%), Βουλγαρία (+6,3%) και Γερμανία (+17,7%).

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται προέρχονται από σημαντικό δείγμα ξενοδοχειακών μονάδων του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας που συμμετέχουν στην έρευνα και κρίνονται αντιπροσωπευτικά της συνολικής τουριστικής κίνησης της πόλης.

Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων, θέλοντας να συμβάλει υπεύθυνα στην πληροφόρηση για τις τουριστικές επιδόσεις της πόλης της Καβάλας θα παρουσιάζει έγκαιρα και ανά τακτά διαστήματα στοιχεία διανυκτερεύσεων Ελλήνων και αλλοδαπών επισκεπτών.

Αναλυτικοί πίνακες με τις διανυκτερεύσεις ανά εθνικότητα